Donderdag 30 augustus 2018 — Als er één ruimte is in huis waar er volop geleefd wordt, dan is het wel de keuken. De deur staat open voor iedereen, vrienden en familie komen graag langs. Geen wonder dat het keukeneiland, een uitnodiging voor nog meer gezelligheid, een echte must is geworden.  

Iets lekkers klaarmaken en proeven, kort bijpraten, gasten ontvangen, en zelfs opruimen – alles gebeurt rond dit centrale punt in de keuken. Welke stijl er ook verkiest wordt, retro, klassiek of design, een keukeneiland is zonder enige twijfel het pronkstuk van de keuken.

Welk keukeneiland kiezen?

Een goed doordachte keuken is essentieel. Met een keukeneiland kan je alle kanten uit: het geeft je niet alleen extra opbergruimte, je kan op deze plaats ook al het voorbereidend werk voor je gerechten uitvoeren, koken en bakken, afwassen, of het eiland inrichten als bar of eethoek,… alles is mogelijk!

Bovendien is een eiland ook erg praktisch: een ruim werkblad met ingebouwde kookplaat, dat is koken en intussen een oogje in het zeil kunnen houden terwijl de kinderen hun huiswerk maken, of een praatje slaan met vrienden. Een diepte van minstens 70 cm garandeert een optimale veiligheid.

Of gaan we nog een stapje verder? Beeld je dan eens een werkblad in dat overgaat in extra werkruimte of in een eettafel. Elegant en praktisch! Al horen bij een keukeneiland meestal barkrukken, je kan ook kiezen voor stoelen en de hoogte van de eethoek hierop afstemmen.

Maar het keukeneiland heeft nog meer te bieden: zo kan er bijvoorbeeld een afwasruimte met spoelbak en vaatwasser ingebouwd worden, op voorwaarde dat de aan- en afvoer van water al van bij de planning van de keuken voorzien werden.

De belangrijkste troef van een centraal keukeneiland blijft natuurlijk de mooie opbergmogelijkheden. Pottenladen, legplanken en telescopische kolomkasten in een lagere versie… Dé absolute topper van het opbergen in een eiland: de Engelse lade, waarbij je in één oogopslag ziet wat erin zit.

En wat met de trends?

Qua sfeer eerder Scandinavisch, landelijk, loft, puur, of volledig wit? Ieder heeft zo zijn smaak en voorkeuren. Wij stelden een lijstje op met de laatste trends:

  • De black & white stijl: tijdloos en elegant, we blijven verknocht aan deze designcombinatie
  • Hout is nog steeds in: door hout (of laminaat) te combineren met een witte keuken, creëer je een warme sfeer 
  • Marmer is terug in opmars: sober, chic en natuurlijk, een marmeren eiland staat symbool voor verfijning en moderniteit! Aangezien marmer poreus is, stelt èggo levensechte imitaties voor in composiet of keramiek. Geen enkele reden tot twijfel meer!
  • Het succes van de niches zet zich door: ze maken de keuken lichter en dynamischer, eiland inbegrepen. Een niche is het ideale hoekje om al je favoriete spulletjes uit te stallen: kookboeken, decoratie, vaatwerk,…

Nuttige tips

Aangezien een keukeneiland vooral praktisch, ergonomisch en leefbaar moet zijn, zijn nuttige tips altijd welkom! Hier vind je er een paar:

  • je voorziet het best minimum 90 cm ruimte rondom het eiland, zodat je makkelijk kan rondlopen en de deuren zonder probleem open kunnen
  • hou je van aperitieven onder vrienden? Ga dan voor een extra lang eiland met hoge barkrukken: sfeer verzekerd!
  • wij vallen als een blok voor de discrete afzuigkap die ingewerkt zit in het (valse) plafond boven het eiland of in de kookplaat zelf … slim!
  • denk om plaats te winnen aan meervoudige stopcontacten die ingewerkt zitten in het werkblad en die makkelijk uitklapbaar zijn
  • inbouwafvalemmer, beschermplaat, hittebestendige staven, opbergsystemen voor keukengerei, … bespaar niet op accessoires: ze maken het leven veel gemakkelijker 
  • vergeet niet dat verlichting het keukeneiland in de verf zal zetten. Design hanglampen passen perfect bij een centraal keukeneiland en zorgen voor evenwicht en stijl

Over èggo

Opgericht in 2007, heeft het Belgische familiebedrijf èggo inmiddels 68 verkooppunten in 5 verschillende landen. Het merk is te vinden in België (3 openingen in 2021), het Groothertogdom Luxemburg (opening in Bereldange in oktober 2021), Spanje (3 openingen in 2021), Senegal en Saoedi-Arabië. In 2021 zal de èggo-groep 19.000 maatwerkprojecten voor haar klanten hebben uitgevoerd. In België beschikt de groep over een eigen logistiek en klantendienst. Met haar 750 werknemers, plaatsers en bezorgers heeft de èggo-groep een omzet van € 170.000.000 in 2021.

Wenst u extra inlichtingen? Contacteer ons!