Hoe maak je je kookplaat schoon?
Je kookplaat is vaak het huishoudtoestel in de keuken dat het snelst vuil wordt. Van vetvlekken tot aangekoekte etensresten: je fornuis laten glanzen alsof het nieuw is, is vaak een hele opgave. Om je te helpen je keuken schoon en blinkend te houden, geven de èggo-keukenexperts je enkele schoonmaaktips voor je kookplaat.

Gas, inductie of vitrokeramisch: waar moet je op letten?
Er bestaan verschillende types kookplaten, al naargelang je behoeften en voorkeur. Elk type fornuis heeft andere eigenschappen en vergt aparte schoonmaakmethodes.
Gasfornuis: heel wat onderdelen om te reinigen
Een gasfornuis is zeer populair bij liefhebbers van landelijke keukens. Zo’n traditionele kookplaat is uiterst gebruiksvriendelijk en laat je makkelijk de intensiteit van het vuur regelen.
Het nadeel? Een gasfornuis is moeilijk te onderhouden omdat het uit verschillende onderdelen bestaat die je moet schoonmaken: de brander, de branderkop, de roosters en het oppervlak van inox, glas of email.
Inductiekookplaat: opgelet voor krassen
Een inductiekookplaat werkt enkel met speciale inductiepotten en -pannen en dankt haar populariteit aan de uiterst nauwkeurige temperatuurregeling en het moderne design. Hoewel het glazen oppervlak zeer makkelijk te reinigen is, is dit fornuis wel gevoelig voor strepen en krassen. Let dus op met bijtende producten!
Vitrokeramische kookplaat: delicate reiniging
Een vitrokeramisch fornuis verschilt van een inductiekookplaat omdat het enkel met warmtestralen en -conductie werkt, hoewel er qua uitzicht geen enkel verschil is. Het gladde vitrokeramische oppervlak ziet er knap en modern uit, maar is ook gevoelig voor krassen.
Reinigen van een gasfornuis
Om een gasfornuis te reinigen, moet je elk onderdeel afzonderlijk schoonmaken.
Voorbereiding van de kookplaat
Laat je kookplaat na gebruik eerst afkoelen. Vóór je begint met schoonmaken, moeten je branders volledig afgekoeld zijn, zodat je je niet verbrandt.
Verwijder en reinig de roosters
Haal eerst de roosters van je vuur. Dompel ze zo’n tien minuten onder in warm zeepwater zodat vet en aangekoekte etensresten losweken. Vervolgens verwijder je de vuilresten met een borstel of niet-schurende spons, spoel je de branders af en droog je ze af met een schone doek.
Was de branders en koppen
Net zoals de roosters verwijder je ook de brandkoppen en eventueel de branders zelf. Ook hier gebruik je zeepwater en een borstel om vuilresten te verwijderen. Hardnekkige vlekken pak je aan door de onderdelen een paar minuten te laten weken. Vervolgens spoel en droog je ze af vooraleer je ze terug op het fornuis plaatst.
Reinig het oppervlak van de kookplaat
Breng schoonmaakproduct aan of gebruik een reinigingssteen die geschikt is voor het materiaal van je oppervlak. We raden aan om de aanbevelingen van de fabrikant te volgen, zodat je je kookplaat niet beschadigt. Gebruik een vochtige doek of niet-schurende spons om alle vetsporen en etensresten van je kookplaat te vegen. Droog de kookplaat na het schoonmaken af met een droge en schone doek.
Plaats de onderdelen terug op het fornuis
Als je alle onderdelen hebt schoongemaakt en afgedroogd, plaats je ze terug op je kookplaat. Zorg er wel voor dat elk onderdeel goed vastzit.
Reinigen van een vitrokeramische kookplaat of inductiefornuis
Vitrokeramische kookplaten en inductiefornuizen zijn op dezelfde manier gebouwd en vergen dus eenzelfde onderhoud.
Laat de kookplaat afkoelen, maar niet helemaal
Om een vitrokeramische of inductiekookplaat schoon te maken, laat je het oppervlak afkoelen zodat je je niet verbrandt. Helemaal laten afkoelen is echter niet nodig; een lauw oppervlak vereenvoudigt het verwijderen van sommige vuilresten.
Gebruik een schraper voor hardnekkig vuil
Aangebrande etensresten of hardnekkige vlekken? Vermijd een schuurspons! Gebruik in de plaats daarvan een speciaal schrapertje voor kookplaten. Schraap vlekken er voorzichtig af zonder krassen te maken op het oppervlak.
Gebruik een aangepast schoonmaakmiddel
Gebruik een aangepast schoonmaakproduct voor vitrokeramische en inductiekookplaten. Vermijd bijtende producten zodat je geen krassen achterlaat. Laat het product een paar minuten inwerken om vet te laten oplossen.
Reinig het oppervlak van de kookplaat
Wrijf met een zachte spons in cirkelbewegingen op het oppervlak van de kookplaat om de rest van het vuil te verwijderen. Vervolgens spoel je het fornuis af en droog je het af met een droge en schone doek.
Onze tips om je kookplaat schoon te houden
Regelmatige reiniging
Regelmatig onderhoud is de beste manier om aangekoekt vuil te vermijden. Maak daarom na elk gebruik het oppervlak van je kookplaat schoon en zorg minstens één keer per week voor een grondige schoonmaakbeurt, al naargelang je gebruik.
Let op met zelfgemaakte schoonmaakproducten
Er bestaan tal van recepten om zelf schoonmaakproducten te maken. Denk maar aan zaken als zuiveringszout, kleisteen, citroen of witte azijn die vaak gebruikt worden om hardnekkig vuil los te weken. Zuiveringszout is inderdaad een zacht schuurmiddel, terwijl citroen en azijn ideaal zijn om vet af te wassen. Toch zijn deze producten niet altijd geschikt en kunnen ze in het slechtste geval zelfs je kookplaat beschadigen. Kies dus voor producten die door de fabrikant worden aanbevolen, zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Spring voorzichtig om met je spullen
Een kras ontstaat sneller dan je denkt! Hef je potten en pannen steeds op als je ze verplaatst op je kookplaat, zodat je geen krassen achterlaat. En vermijd ook om zware voorwerpen neer te zetten.
Reken steeds op èggo voor het juiste advies
Op zoek naar tips voor je toekomstige keuken? De èggo-experts begeleiden je graag! De keuze van je meubels, je huishoudtoestellen, onderhoudstips, ... Doe een beroep op onze medewerkers en geniet van een handige en mooie keuken.
Vind je showroom