Een stijl bepalen

Om ervoor te zorgen dat de kamer van je tiener een echt gezellig nestje wordt waar hij of zij helemaal kan openbloeien, is het belangrijk dat de meubelstijl zo goed mogelijk aansluit bij de noden en het karakter van je tiener. Ga je qua stijl voor cocooning, warmte, moderniteit of strakheid? Alle combinaties behoren tot de mogelijkheden.

De keuze van kleuren

Je kind ontwikkelt zijn eigen smaak, en wil binnenkort waarschijnlijk zelf de kleur van de kasten kiezen. En omdat je waarschijnlijk liever geen kasten in schreeuwerige kleuren hebt, zoek je maar best naar een compromis.

Voor een slaapkamer vermijd je best felle en agressieve kleuren. Zulke kleuren zien er op het eerste zicht misschien leuk uit, maar de kans is groot dat je tiener ze snel beu raakt. Bovendien zijn deze tinten niet bevorderlijk voor slaap en ontspanning. Kies eerder voor zachte, rustgevende en neutrale kleuren, die alle nieuwe trends overleven. 

Vind je tiener deze kleuren te onpersoonlijk? Zeg hem of haar dat je met decoratieaccessoires kleurentoetsen kunt toevoegen, voor een stijlvolle en moderne inrichting. Zo kan de sfeer gemakkelijk worden aangepast naargelang de evolutie van de smaak van je tiener, en hoef je dus niet halsoverkop de hele kamer aan te pakken.

De keuze van materialen

Kies onderhoudsvriendelijke materialen die tegen een stootje kunnen. Je hebt waarschijnlijk weinig zin om de hele tijd vingervlekken van de kastdeuren te verwijderen, of om een glazen deur te vervangen die te hard werd dichtgeslagen...

Kies voor deuren met structuurafwerking of in lichte kleuren, die over het algemeen minder snel vuil worden. In een kleine kamer kies je best voor spiegeldeuren. Zo maak je de kamer optisch groter en kan je tiener gewoon voor de kast blijven staan om zijn of haar outfit te passen. Je kunt de afwerking van elk meubel ook aanpassen volgens wat je tiener graag ziet en nodig heeft.

Specifieke kasten voor elke activiteit

Een tienerkamer bestaat uit drie plaatsen, die je best apart inricht: een om te ontspannen, om plezier te maken, en om te werken.  Optimaliseer de ruimte door gebruik te maken van meubels die speciaal voor elke activiteit ontworpen zijn.

Een nachthoekje: het bed en de inbouwkast

Een bed met geïntegreerde kast

Als je kamer groot genoeg is, ruil je het kinderbed best in voor een groot tweepersoonsbed. Maak een hoofdeinde op maat en integreer opbergmogelijkheden met nissen, lades, planken en een kleerkast. Je tiener kan er decoratiespullen op kwijt, maar ook boeken en praktische zaken zoals een wekker of een nachtlampje.

Niet genoeg plaats? Geen probleem! Je kunt ook gewoon de ruimte onder het bed benutten; denk maar aan lades waar je bijvoorbeeld beddengoed in kunt steken.

Overweeg ook een mezzaninebed*, waarmee je veel ruimte uitspaart. Onder het bed kun je een bureau plaatsen om te werken, maar ook kasten om spullen op te bergen, of een loungestoel waar je tiener overdag kan ontspannen en babbelen met vrienden. 

* Als opbergspecialisten leveren we hoofdeindes, maar we verkopen geen mezzaninebedden.

Een handige inbouwkast

Alle ruimte benutten

Ben je die rondslingerende spullen van je tiener meer dan beu? Kies voor een inbouwkast waar hij of zij alle spullen in kan opbergen.

In een kleine kamer kies je best voor een kast met indeling op maat. Benut de volledige oppervlakte van de muur, tot aan het plafond, en plaats hoekplanken om elk deel van de kamer te benutten.

Heb je een kamer met schuine wand? Benut elke vierkante cm en kies voor een kast die perfect is aangepast aan de schuine wand. Geen excuses meer, opruimen wordt kinderspel!

De juiste deuren kiezen

Je kiest best voor een gesloten kast met draai- of schuifdeuren. Alhoewel open kasten in de mode zijn, ziet zo’n kast er al snel wanordelijk uit als je tiener niet zoveel zin heeft voor organisatie... En je hebt natuurlijk geen zin om alle kleren na elke pasbeurt te blijven opvouwen.

Gebruik een of meerdere deuren met ingewerkte spiegel, en, waarom ook niet, met geïntegreerde verlichting zodat er voldoende licht is. Met de afstandsbediening zet je de energiezuinige ledlampjes snel aan en uit.

Fun-ruimte: tv-meubel

Nodigt je tiener weleens vrienden uit om ‘s middags te gamen en ‘s avonds films en series te kijken in de woonkamer? Als je het beu bent om steeds de televisie te moeten delen, kun je tegen een van de slaapkamerwanden een groot tv-meubel plaatsen. Zorg voor een aantal open nissen in dit meubel om een tv, een spelconsole, boeken en decoratiespullen in te zetten.

Hou er natuurlijk ook rekening mee om de schermtijd van je kind te beperken, zodat het geen hele nachten voor de tv doorbrengt... Wil je liever geen schermen in de slaapkamer en heb je een echte boekenwurm in huis, dan kun je dit meubel gebruiken als één grote boekenkast.

De werkhoek: een bureau met opbergmogelijkheden

Maakt je kind zijn huiswerk op de slaapkamer? Zorg voor een comfortabele en moderne werkruimte.

Benut de volledige ruimte. Plaats kasten in de hoogte, boven het bureau, voor mappen, boeken en decoratiespullen.

Wil je functionaliteit en stijl met elkaar combineren, verleng dan het bureau met een extra kast naast het bureau of tegen de aanpalende muur. Plaats een aantal hoekplanken, nissen voor decoratiespullen en draaideuren met softclose-systeem. Zo word je ‘s nachts niet meer wakker van slaande deuren!

Verzamelt je kind veel papier, dan ga je best voor een overwegend gesloten kast, ideaal om een wanordelijk gevoel te vermijden.

Wil je graag nog meer ideeën en advies?

Raadpleeg onze catalogus. Je vindt er allerlei decoratietips en opbergmogelijkheden om de slaapkamers van je woning volledig volgens de nieuwste trends in te richten.

Download je èggo-catalogus
Meer weten

Ontdek al onze kasten op maat

Alle modellen
Gepubliceerd op 14.06.2022
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow