De vitrokeramische kookplaat

De werking van het vitrokeramische fornuis

De vitrokeramische kookplaat is een elektrische plaat in gehard glas, net zoals bij inductie. Het fornuis warmt op dankzij weerstanden onder elk vuur. Het is uitgerust met kookzones die perfect zijn voor bereidingen van grote hoeveelheden en stoverijen.

De voordelen van een vitrokeramische kookplaat

+ geen specifieke potten en pannen nodig: alle recipiënten zijn compatibel

+ eenvoudig schoon te maken dankzij de gladde glazen plaat

+ vaak iets minder duur bij aankoop dan een inductiekookplaat

De nadelen van een vitrokeramische kookplaat

- temperatuurstijgingen en -dalingen verlopen iets trager

- de kookplaat blijft na het koken nog een tijdje warm

- Hoger elektriciteitsverbruik

De Inductiekookplaat

Een inductiekookplaat werkt met elektromagnetische energie. De inductor start met opwarmen wanneer er contact is met een metalen pot of pan.

Om zeker te weten of je potten en pannen aangepast zijn aan inductie, doe je de magneettest. Blijft deze onderaan hangen, dan kan je de pan op een inductiekookplaat gebruiken. Je pan moet bovendien minimaal een bepaalde diameter hebben zodat de kookplaat ze kan ‘herkennen’.

De voordelen van inductie

+ de inductiekookplaat warmt snel op

+ nauwkeurige temperatuurregeling: je kan de temperatuur snel aanpassen

+ snellere opwarming, dus lager energieverbruik

+ eenvoudig qua onderhoud omdat er geen aangebrande voedselresten aanwezig blijven

+ veiliger dan een vitrokeramische kookplaat: de warmte verspreidt zich niet over het fornuis

De nadelen van inductie

- nood aan specifieke potten en pannen voor inductie, die duurder zijn dan klassieke potten en pannen.

- inductie is duurder dan vitrokeramisch.

Gepubliceerd op 28.08.2017
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow