Menu

Hoe je koelkast vullen en organiseren?

Is je koelkast een rommeltje? Met vergeten voedingsmiddelen onderaan de groentelade, overvolle legplanken en compartimenten waar allerlei producten door elkaar liggen raak je al snel de weg kwijt bij het zoeken naar het juiste product. Toch win je met een goed georganiseerde koelkast veel tijd en vermijd je voedselverspilling. Maar hoe doe je dat eigenlijk, je koelkast slim vullen en organiseren? Hieronder geven we je onze tips voor een mooi opgeruimde koelkast.

Alles begint bij sorteren en je koelkast schoonmaken

Voor je je koelkast opnieuw organiseert, is het belangrijk om te beginnen bij het begin.

Maak je koelkast leeg

De eerste en misschien wel belangrijkste stap: haal alles eruit! Haal eerst alle voedingsmiddelen uit je koelkast en leg ze op de keukentafel of het aanrecht. Zo heb je een idee wat je nog allemaal hebt en kun je een eerste visuele selectie maken. 

Om te vermijden dat je verse producten tijdens het schoonmaken door bacteriën worden aangetast, kun je een koelbox of koelblokken gebruiken, zodat gevoelige voedingsmiddelen, zoals vlees en melkproducten, tijdens het schoonmaken lekker vers blijven.

Maak de koelkast schoon

Is je koelkast leeg? Profiteer ervan om een flinke lenteschoonmaak te doen! Etensresten en onaangename geurtjes stapelen zich na verloop van tijd op in je koelkast.

Sorteren en weggooien

Neem voldoende tijd om al je spullen te sorteren: groepeer de producten volgens type (groenten, melkproducten, vlees enz.) en gooi weg wat niet meer gebruikt kan worden (liefst op de composthoop als je dat hebt). Producten die bijna hun vervaldatum hebben bereikt, moet je zo snel mogelijk consumeren door ze in een maaltijd te verwerken. Zo moet je ze later niet alsnog weggooien en vermijd je voedselverspilling.

Je zult zien dat je een afgeslankte koelkast een stuk makkelijker opgeruimd houdt. Bovendien is er in een overvolle koelkast onvoldoende luchtcirculatie, waardoor voedingsproducten minder lang goed blijven.

Waar leg je wat in je koelkast?

Net zoals je in je kleerkast ook niet je sokken tussen je hemden legt, horen je groenten en yoghurtpotjes in de koelkast ook niet bij elkaar. Er bestaan wel degelijk regels voor het vullen van een koelkast, aangezien elke zone haar eigen temperatuur heeft. Let op: deze zones kunnen per model verschillen, lees dus goed de handleiding om zeker te zijn!

De koelste zone (2 tot 4 °C): voor gevoelige voedingsmiddelen

De koelste zone van je koelkast is ofwel helemaal bovenaan, ofwel onderaan boven de groentebak. Dankzij zijn temperaturen tussen 2 en 4 °C gebruik je deze zone het beste voor de gevoeligste voedingsmiddelen, dus producten die enkel op een lage temperatuur bewaren. Op die manier vermijd je de verspreiding van bacteriën.

Je kunt er rauw vlees, vis en zeevruchten bewaren, maar ook geopende melkproducten en melk, die zo langer vers blijven.

De koele zone (4 tot 6 °C): voor gebakken voeding en melkproducten

Het middelste deel van je koelkast is iets minder koel, met temperaturen tussen de 4 en 6 °C. Hier bewaar je yoghurt, gebakken voedingsmiddelen, overschotten van maaltijden en kaas.

De groentebak (6 tot 8 °C): voor fruit en groente

De groentebak is ontwikkeld met het oog op een temperatuur tussen de 6 en 8 °C en een ideale vochtigheidsgraad om fruit en groente langer te bewaren.

De deur van de koelkast (6 tot 8 °C): voor drank en specerijen

Doordat de deur van de koelkast regelmatig wordt geopend, is de temperatuur er het minst stabiel. Met een temperatuur tussen de 6 en 8 °C is deze zone niet geschikt voor gevoelige voedingsmiddelen zoals vlees of geopende melkproducten. Ze is echter wel ideaal om drank en specerijen te bewaren. Ook eieren kun je hier perfect kwijt.

Onze tips om je koelkast te organiseren

Weet je ondertussen waar je je voedingsmiddelen moet leggen? Dan geven we nu enkele tips om je koelkast mooi georganiseerd te houden.

Sta goed stil bij de keuze van je koelkast

Een goed geordende koelkast vereist vooral een koelkast op maat van jouw behoeften. Kies een voldoende groot model waar je alle voedingsmiddelen kwijt kunt die vers bewaard moeten worden. Logisch, als je onvoldoende plaats hebt, kun je natuurlijk niet alles kwijt. 

In het aanbod van huishoudtoestellen vind je allerlei soorten koelkasten met verschillende compartimenten en ruimtes. Als je ook je diepvriesproducten kwijt wilt, kies je het beste voor een koel-vriescombinatie.

Gebruik transparante opbergdozen

Als je wilt vermijden dat je voedingsproducten ergens achteraan de koelkast uit het zicht belanden, kies je het best voor opbergboxen of organizers. Liefst zelfs transparante dozen, zo zie je meteen wat erin zit. Met zulke organizers kun je je voedingsmiddelen per type groeperen (kaas, charcuterie, overschotten van maaltijden, …). Bovendien kun je ze perfect stapelen zonder dat de inhoud wordt geplet.

Plaats een draaiplateau

Voor kleine koelkasten of moeilijk toegankelijke delen kun je een draaiplateau gebruiken. Zo kun je verschillende producten bij elkaar leggen en hoef je gewoon maar aan het plateau te draaien om te pakken wat je nodig hebt, zonder dat je alles moet verzetten.

Organiseer je koelkast volgens vervaldatum

Producten waarvan de vervaldatum het dichtstbij is, leg je vooraan zodat je ze niet vergeet. Een eenvoudige methode om voedselverspilling tegen te gaan en eerst de voedingsmiddelen te eten die het snelste vervallen. Een bijkomend voordeel is dat je een duidelijk beeld hebt van je voorraad, handig als je boodschappen moet doen.

Verwijder overbodige verpakkingen

Plastic of kartonnen verpakkingen nemen veel plaats in de koelkast in en zijn vaak totaal overbodig. Denk bijvoorbeeld aan de kartonnen wikkel rond yoghurtpotjes. Verwijder ze meteen nadat je boodschappen hebt gedaan. Zo bespaar je niet alleen plaats, maar kun je ook makkelijker bij de andere producten in je koelkast.

Bewaar bepaalde voedingsmiddelen buiten je koelkast

Niet alles hoeft per se in de koelkast: Sommige producten bewaren beter op kamertemperatuur. Bepaalde voedingsmiddelen verliezen bij lage temperaturen hun smaak of textuur of worden zelfs sneller slecht, denk maar aan exotische vruchten (bananen, avocado’s, mango’s enz.). Door ze buiten de koelkast te bewaren, hou je meer plaats over voor producten die je wél koel moet bewaren.

Andere voedingsmiddelen, zoals eieren en appels, kun je zonder enig risico meerdere dagen buiten de koelkast bewaren op kamertemperatuur. Wel is het zo dat je ze wat sneller moet eten dan wanneer je ze koud zou bewaren.

Ontwerp de keuken van je dromen met èggo

Zin om de keuken te ontwerpen die op jouw lijf is geschreven? Doe een beroep op èggo voor gepersonaliseerd advies en een professionele service. Onze adviseurs staan klaar om je te helpen je project vorm te geven en je keuken te veranderen in de handige en mooie ruimte van je dromen.

Close Sluiten
Preview

Ma collection

Retrouvez ici toutes vos inspirations préférées pour créer l’intérieur de vos rêves. Parcourez et laissez-vous inspirer par vos coups de cœur en un seul endroit !

De sleutelwoorden in je verzameling

Discutons ensemble de votre projet !

Besoin d’aide pour aménager votre cuisine ? Nos conseillers vous accompagnent dans votre projet ! En fonction de vos envies, de vos besoins et de l’espace disponible, ils conçoivent avec vous la cuisine de vos rêves.

Mijn verzameling

Hier vind je al je favoriete inspiratie om het interieur van je dromen te creëren. Blader en laat je inspireren door je favorieten, allemaal op één plek!

De sleutelwoorden in je verzameling

Laten we je project samen bespreken!

Hulp nodig bij het inrichten van je keuken? Onze adviseurs kunnen je helpen met je project! Op basis van je wensen, je behoeften en de beschikbare ruimte ontwerpen ze samen met jou de keuken van je dromen.

Où puis-je trouver la référence de mon projet ?

Fermer