Kerst, een hartverwarmend feest in familiale traditie

Kerst … Lichtjes, kerstliederen,  cadeautjes en kerstbomen. Bij èggo zijn we gek op deze feestperiode die alle waarden belichaamt die wij koesteren. Gezellig samenzijn met de familie, overvloedige maaltijden en een huis vol decoratie die de harten verwarmt tijdens deze winterse feestdagen.

Kerstballen, slingers en decoratieve kerstverlichting verfraaien onze huizen. Die decoratie is er echter slechts kortstondig gedurende een of twee maanden (tot onze grote spijt). En dan rijst de vraag: waar moet je naartoe met die microkosmos? Hoe kun je je kerstdecoratie veilig wegbergen tot volgend jaar? Wij geven je vijf tips. Sommige combineren onze twee grote passies: keuken en  opberging!

Onze tips voor een perfect georganiseerde kerstdecoratie

Houd alle decoratie stofvrij

Ons eerste advies lijkt vanzelfsprekend, maar het is de basis van elke goed opbergactie: denk eraan om jouw kerstdecoratie te verpakken in kartonnen dozen, plastic bakken, zakken of andere gesloten verpakkingen. Als je decoraties maandenlang wordt bewaard op een zolder of in een inbouwkast, zullen ze stof vergaren en hun glans verliezen. Het zou toch jammer zijn als je decoratie er saai en flets uitziet op het moment dat je de kerstboom gaat versieren. Vooral omdat al die kerstspulletjes zo moeilijk af te stoffen zijn.

Als je hebt gekozen voor een kunstmatige kerstboom, moet je ook die in een gesloten verpakking bewaren. Het probleem is immers dat de doos waarin hij oorspronkelijk bij aankoop zat, meestal te klein blijkt als je de boom na de kerstperiode wilt wegbergen. Wist je echter dat er zakken voor kerstbomen bestaan? Ze zijn speciaal ontworpen en kunnen worden aangepast aan de hoogte en breedte van jouw kerstboom. Ze beschutten hem tegen licht, vochtigheid en stof.

Een kleur per doos

Als de kerstboom moet ontmanteld worden, denk je meestal nog niet aan de volgende kerst. Toch kun je jezelf het leven makkelijker maken voor volgend jaar met enkele eenvoudige, snelle handelingen. Sorteer bijvoorbeeld kerstballen, slingers, linten en andere decoratie per kleur! Het voordeel? Je kunt de kerstballen dan makkelijker schikken in de kerstboom van volgend jaar. Het is veel eenvoudiger om een evenwichtige kerstboom te creëren wanneer je weet hoeveel ballen en slingers je hebt in elke kleur, toch? Nog een tip (en hier komt de keuken kijken): verzamel al je decoratie per kleur in grote diepvrieszakken. Zo kun je verschillende kleuren wegbergen in dezelfde doos.

Voorkom dat kerstballen stukgaan

In deze feestperiode is de kerstboom dé blikvanger in huis. Met zijn rijkelijke versiering in mooie kleuren is hij voor jong en oud een lust voor het oog. Maar als de boom weer moet worden afgebroken, breek je je het hoofd over de vraag waar je naartoe moet met de kerstballen. Hoe moet je vermijden dat ze stukgaan, zeker als ze van glas zijn?

De oplossing is eenvoudig: zorg ervoor dat de ballen apart van elkaar worden verpakt zodat ze elkaar niet raken en dus beschadigd kunnen worden. Je kunt hiervoor kartonnen tussenschotten (zelfgemaakt of speciaal gekocht in de winkel) of zijdepapier gebruiken. Er bestaan echter nog andere trucs om te vermijden dat de kerstballen elkaar raken. Onder de talrijke geniale ideeën, zijn er ook weer enkele waarin de keuken een cruciale rol speelt! Je kunt immers eierdozen of plastic glazen recycleren of gebruikmaken van koffiefilters of papieren cupcakevormpjes.

Lichtjes oprollen

Onmisbare blikvanger in elke kerstboom: een lichtsnoer. Kerstverlichting is er in vele gedaanten, van warm geel over koud wit tot een spectrum van uiteenlopende kleuren. Al die lichtjes doen onze kerstboom schitteren. Het opbergen van die lichtjes verloopt soms minder schitterend. Iedereen heeft wel eens problemen ondervonden met het ontwarren van knopen van tientallen kleine LED-lampjes. Om die warboel te vermijden, bestaat er een kinderlijk eenvoudige oplossing: knip een rechthoek van karton uit en wikkel je lichtsnoer errond. Makkelijk, goedkoop en vooral erg praktisch op het moment waarop je straks je nieuwe kerstboom moet optuigen!

Het opbergen van de dozen organiseren

Op zolder of in een inbouwkast onder de trap vind je de ideale plek om je dozen op te slaan zonder dat ze te veel plaats innemen. Denk er ook aan om al je decoratie samen te groeperen zodat je ze straks vlot kunt terugvinden. Je kunt bijvoorbeeld aan een kant je buitendecoratie bundelen en aan de andere kant je binnendecoratie. Als je meerdere kamers versiert, kun je de accessoires van elke ruimte gezamenlijk wegbergen. Een idee: label je dozen, zo weet je wat erin zit. Nog een andere tip: als je doorschijnende plastic bakken gebruikt, kun je in een oogopslag zien welke schatten erin zitten.

Wij wensen je een gelukkig nieuw jaar 2020

èggo wenst je een prachtig 2020 vol geluk en smakelijke momenten!
Dat al je wensen mogen uitkomen ????

Onze expertise nodig voor je opbergoplossingen?

Ik wens een afspraak
Gepubliceerd op 03.01.2020
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow