Kerst, een hartverwarmend feest in familiale traditie

Kerst, dat betekent lichtjes, kerstliederen,  cadeautjes en kerstbomen. Bij èggo zijn we gek op deze feestperiode die alle waarden belichaamt die wij koesteren. Gezellig samenzijn met de familie, overvloedige maaltijden en het hele huis boordevol decoratie en accessoires die de harten verwarmen tijdens deze winterse feestdagen.

Kerstballen, kronen, slingers, fonkelende sterretjes en kerstverlichting verfraaien onze huizen. Die decoratie blijft natuurlijk maar tijdelijk hangen gedurende een of twee maanden (tot onze grote spijt). En dan rijst de vraag: waar moet je naartoe met die microkosmos? Hoe kun je je kerstdecoratie veilig wegbergen tot volgend jaar? Wij geven je vijf tips. Sommige combineren onze twee grote passies: keuken en  opberging!

Onze tips voor een perfect georganiseerde kerstdecoratie

Houd alle decoratie stofvrij

Ons eerste advies lijkt vanzelfsprekend, maar vormt de basis van elke goede opbergactie: denk eraan om jouw kerstdecoratie te verpakken in kartonnen dozen, plastic bakken met deksel, afsluitbare zakken of andere gesloten verpakkingen. Als je je decoratiespullen maandenlang bewaart op een zolder of in een kast, zullen ze stof vergaren en hun glans verliezen. Het zou toch jammer zijn als je decoratie er saai en flets uitziet op het moment dat je de kerstboom gaat versieren. Vooral omdat al die kerstspulletjes zo moeilijk af te stoffen zijn.

Als je hebt gekozen voor een kunstmatige kerstboom, moet je ook die in een gesloten verpakking bewaren. Het probleem is immers dat de doos waarin hij oorspronkelijk bij aankoop zat, meestal te klein blijkt als je de boom na de kerstperiode wilt wegbergen. Wist je echter dat er zakken voor kerstbomen bestaan? Zo’n zak met praktische afsluiting is speciaal ontworpen en kan worden aangepast aan de hoogte en breedte van jouw kerstboom, en beschut hem tegen licht, vochtigheid en stof.

Een kleur per doos

Bij het verwijderen van de kerstballen en slingers uit de kerstboom, denken we meestal nog niet aan de volgende kerst. Toch kun je je decoratieopdracht bij de volgende feesten sterk vergemakkelijken met enkele eenvoudige, snelle handelingen bij het opruimen van je deco-accessoires.

Sorteer bijvoorbeeld je kerstballen, slingers, linten en andere decoratie per kleur! Eén doos voor de rode spullen, een andere voor gouden versiering en een laatste doos voor witte of zilveren materiaal enz. Het voordeel? In de kerstboom van volgend jaar wordt het kinderspel om de kerstballen op te hangen. Het is veel eenvoudiger om een evenwichtige kerstboom te creëren wanneer je weet hoeveel ballen, sterren en slingers je per kleur hebt, toch? Nog een tip (en hier komt de keuken kijken): verzamel al je decoratie per kleur in grote diepvrieszakken. Zo kun je verschillende kleuren wegbergen in dezelfde doos.

Vermijd gebroken kerstballen

In deze feestperiode is de kerstboom dé blikvanger in huis. Met zijn kleurrijke versiering is hij voor jong en oud een lust voor het oog. Maar als de boom weer moet worden afgebroken, breek je je het hoofd over de vraag waar je naartoe moet met de kerstballen. Hoe vermijd je dat ze breken, zeker als ze van glas zijn?

De oplossing is eenvoudig: zorg ervoor dat de ballen apart van elkaar worden verpakt zodat ze elkaar niet raken en dus niet beschadigd kunnen worden. Je kunt kartonnen tussenschotten (zelfgemaakt of speciaal gekocht in de winkel) of een verpakking van zijdepapier gebruiken om ze te beschermen. Er bestaan echter nog andere trucs om te vermijden dat de kerstballen elkaar raken. Onder de talrijke geniale ideeën zijn er ook weer enkele waarin de keuken een cruciale rol speelt! Je kunt immers eierdozen of plastic glazen recycleren, of koffiefilters of papieren cupcakevormpjes gebruiken.

Lichtjes oprollen

Onmisbare blikvanger in elke kerstboom: een lichtsnoer. Welke kerstboom kan er niet zonder kerstverlichting; van warm geel over koud wit tot een indrukwekkende mix van kleuren. Maar het opbergen van die lichtjes verloopt soms minder schitterend. Iedereen heeft wel eens knopen van tientallen kleine LED-lampjes moeten ontwarren. Om die vervelende klus te vermijden, bestaat er een kinderlijk eenvoudige oplossing: knip een rechthoek van karton (bijvoorbeeld uit een doos) en wikkel je lichtsnoer errond. Makkelijk, goedkoop en vooral erg praktisch op het moment waarop je straks je volgende kerstboom moet optuigen!

Dozen slim opbergen

Op zolder, in de berging of in een kast onder de trap vind je de ideale plek om je dozen neer te zetten zonder dat ze te veel plaats innemen.

Denk er ook aan om al je decoratie te groeperen zodat je ze vlot terugvindt. Verzamel aan de ene kant bijvoorbeeld je buitendecoratie, en aan de andere kant je binnendecoratie. Als je meerdere kamers versiert, kun je de accessoires per ruimte opbergen.

Vergeet ten slotte ook je dozen niet te labelen, zodat je weet wat erin zit. Nog een tipje: als je doorschijnende plastic bakken met deksel gebruikt, zie je in een oogopslag welke schatten erin zitten, zonder dat je de doos moet openen of in je decoratiespullen moet graven.

Wij wensen je een gelukkig nieuw jaar 2023

èggo wenst je een prachtig 2023 vol geluk en smakelijke momenten!
Dat al je wensen mogen uitkomen ????

Onze expertise nodig voor je opbergoplossingen?

Ik wens een afspraak
Gepubliceerd op 03.01.2020
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow