Neem je tijd

Hoe leuk het ook kan lijken, samen in de keuken staan met kinderen duurt langer dan alleen te koken. Voorzie dan ook meer dan voldoende tijd om stress te vermijden en laat jouw kind volop genieten van zijn of haar eigen ritme van koken. De grote vakantie is de periode bij uitstek om samen met jouw kind te koken maar ook de weekends zijn ideaal.

In de keuken staan met kinderen kan een heel huishouden overhoop gooien! Je zult er dus mee moeten leven dat je keuken een waar slagveld kan worden! Geen paniek, ook het opruimen en opkuisen kan je samen doen en is een aangenaam moment. Een idee om de vaat een leuke toets te geven: laat je kind de lepels aflikken die gebruikt werden om het dessert te bereiden!

Stel regels op

Voor je begint is het belangrijk dat het kind weet dat er in een keuken één chef is die orders geeft (jij) en een assistent die de instructies opvolgt (hij of zij). Jouw kind moet beseffen dat hij of zij alert moet zijn en naar jou moet luisteren om ongevallen te voorkomen, zoals met messen, bakplaten en ovens. Blijf er echter een moment van ontspanning en pret van maken voor je kind.

Wanneer je met je kind kookt, kan je een ritueeltje invoeren: handen wassen, een schort dichtknopen of kleding dragen die vuil mag worden (vlekken zijn nu eenmaal onvermijdbaar) en daarna de werkruimte voorbereiden. Stal de ingrediënten vooraf uit op het werkvlak en kies het nodige gereedschap uit. Geef hierbij de voorkeur aan houten, plastic of inox gereedschap om beschadigingen te vermijden.

Een taak voor iedere leeftijd

Voor kinderen tussen 3 en 5 jaar oud kies je voor een taart die hij of zij mag versieren met snoepjes of hagelslag. Vanaf de leeftijd van 5 jaar kan je vragen om het fruit schoon te maken en te schillen voor een heerlijke fruitsalade.

Kinderen tussen 6 en 8 jaar oud kunnen tomaten snijden en de bloem wegen om bijvoorbeeld een lasagneschotel te maken. Vanaf de leeftijd van 9 jaar krijgt het kind meer verantwoordelijkheden, wel steeds onder toezicht. Zo kan hij of zij de oven instellen op de juiste temperatuur en de klopper bedienen.

Begeleid je kind in ieder geval en kijk nauwkeurig toe bij iedere stap terwijl hij of zij zelf de handen uit de mouwen steekt en trots kan zijn op het verrichte werk.

Gepubliceerd op 18.08.2017
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow