De activiteitendriehoek voor een optimale inrichting van je keuken
Wanneer we aan het werk zijn in de keuken, willen we alles bij de hand hebben. Niets erger dan de hele woning te moeten rondhollen om de houten lepel te zoeken die we dringend nodig hebben. Een goed ontworpen keuken is dus een ergonomische en functionele keuken. Om die bruikbaarheid te garanderen, bestaat er een aantal inrichtingstechnieken. Een van de meest gekende is de activiteitendriehoek. Een woordje uitleg.
Wat is het principe van de activiteitendriehoek?
Het doel van de activiteitendriehoek is om de inrichting van je keuken te optimaliseren door het aantal onnodige verplaatsingen te beperken.
Met andere woorden, het gaat om het zo goed mogelijk indelen van je keuken zodat je geen marathon moet lopen wanneer je maaltijden bereidt.
De drie zones van de activiteitendriehoek
Om de ruimte in je keuken optimaal te benutten, werkt deze organisatietechniek rond drie grote zones:
- De schoonmaakzone, met als centraal punt de gootsteen maar ook met de vaatwasser. Wanneer we koken, moeten we onze handen wassen, groenten schoonmaken, keukenspullen afspoelen en alles nadien wegbergen in de vaatwasser. De waszone is dus van essentieel belang.
- De kookzone, die bestaat uit de kookplaat, de oven en de microgolf. Deze zone is uiteraard het hart van je keuken en idealiter moet je ervoor zorgen dat je potten, pannen en ander keukenmateriaal binnen handbereik zijn.
- De voedingszone, die natuurlijk de koelkast en de diepvriezer omvat maar ook de kasten om alles op te bergen wat niet noodzakelijk koel moet worden bewaard.
In functie van de indeling van je keuken (keuken in U-, L-, en I-vorm of in parallelle opstelling) wordt elke zone uitgedacht om een driehoek te vormen en bewegingen te vergemakkelijken. Zo verplaats je je vlot van de ene zone naar de andere en win je tijd en energie die je kunt besteden aan je gerecht of, nog beter, aan je gasten of gezinsleden.
Het principe van de vijf sleutelzones, een aanvulling op de activiteitendriehoek
De activiteitendriehoek blijft een fundamenteel principe binnen de keukeninrichting, maar er zijn vandaag zoveel toestellen en trends die het nodig maken om er nog twee andere zones aan toe te voegen: die van de voorbereiding en de opberging.
Keukens die evolueren en anders worden aangekleed
Vandaag is de keuken een heuse leefkamer in onze woning. We koken er natuurlijk, maar we aperitieven er ook en we eten er. In tegenstelling tot de tijd van onze grootouders geven we vandaag de voorkeur aan open keukens, met een eethoek, een centraal eiland met groot werkblad en veel toestellen om ons te helpen bij het bereiden van gerechten.
Een typische verandering in onze huidige keukens tegenover die van vroeger is bijvoorbeeld de indeling van de kookzone. De kookplaat wordt soms gescheiden van de oven en de microgolf. Met het oog op comfort plaatsen keukenspecialisten vandaag de oven inderdaad niet langer onder de kookplaat maar liever in een kolom, op ooghoogte. Zo moet je je niet meer buigen om schalen in de oven te zetten.
Die nieuwe keukentendensen hebben uiteraard een impact op de keukeninrichting. Om je ruimte nog meer te optimaliseren, moet je denken aan vijf sleutelzones: de drie zones uit de activiteitendriehoek en die van de voorbereiding en de opberging.
De vijf zones voor de inrichting van een keuken
1) De schoonmaakzone
Geen grote veranderingen voor de schoonmaakzone die nog steeds de gootsteen en de vaatwasser omvat. Voor nog meer comfort geven we je graag twee tips mee:
- Plaats de vaatwasser op hoogte, zoals je zou doen voor de oven. Zo vermijd je dat je je moet bukken om de machine vol te laden.
- Integreer er je vuilnisbak. Als je je bakken voor selectieve afvalsortering onder de gootsteen plaatst, kan je in een oogwenk afval weggooien en borden afspoelen.
2) De kookzone
De kookzone concentreert zich rond de kookplaten. Eronder voorzien we meestal opbergruimte voor bestek, potten en pannen. De oven en microgolfoven die over het algemeen minder vaak worden gebruikt, bevinden zich in een minder centrale ruimte van de keuken, bijvoorbeeld in een kolom.
3) De bereidingszone
Het gaat uiteraard om het werkblad dat we integreren in je keuken. Vandaag neemt deze zone vaak de vorm aan van een trendy en knap centraal eiland. Denk aan een kleine eethoek voor een snelle hap uit het vuistje of een aperitiefje terwijl je kookt samen met je partner. Het centrale eiland is ook de ideale plaats om te snijden, te versnipperen, te blenden, enz. Nog beter, als je ruimte het mogelijk maakt, kan dat eiland zelfs de schoonmaak-, kook- en voorbereidingszones bundelen die zich idealiter in elkaars buurt moeten situeren.
4) De voedingszone
Ook deze zone wijzigt niet veel: ze omvat nog steeds de kasten waarin je je voorraad kwijt kunt. Of het om koele bewaring gaat of niet, je bewaart ze beter op één plaats die dienst doet als provisiekast. Zo moet je de hele keuken niet doorkruisen om de voedingswaren te vinden die je nodig hebt.
5) De opbergzone
Tot slot is er de opbergzone met haar heel toepasselijke naam: het gaat immers om keukenmeubels waarin je al je kleine elektrische apparaten en je servies bewaart. Om die ruimte te optimaliseren, moet je nadenken over de manier waarop je ze gebruikt. Twee handige tips:
-
Plaats toestellen die je niet vaak gebruikt in de hoge meubels.
-
Verzamel je servies op dezelfde plaats zodat je, wanneer je de tafel dekt, niet de hele keuken moet doorlopen om glazen, borden en bestek tevoorschijn te toveren.
Voor een praktische keuken, waar het goed toeven is
In functie van de ruimte waarover je beschikt, moet de indeling van je keuken worden ontworpen met het oog op een optimalisering van de vijf sleutelzones. Vergeet niet dat je een ruimte nooit 100% functioneel kunt maken. Een kleine keuken biedt bijvoorbeeld niet evenveel mogelijkheden als een grote. Het is dus de bedoeling om elke individuele zone zoveel mogelijk te perfectioneren en de overlapping tussen de zones maximaal te beperken. Hoe je daarin slaagt? Probeer de ruimte optimaal te benutten en plaats te winnen met aangepaste meubels en kasten op maat voor meer opbergruimte.
Hulp nodig bij je project?
Aarzel niet om een beroep te doen op onze keukenspecialisten. Zij luisteren naar je wensen en tekenen samen met je een plan uit voor een keuken op je maat.