Hoewel de Belg zich graag door de nieuwe keukentrends laat beïnvloeden, blijft hij trouw aan klassieke afwerkingen. Hij kiest vaak voor een trendy model in witte of lichte (grijs of beige) kleuren en eventueel blank hout. De fronten zijn mat en zonder handgrepen. Wat opvalt, is dat Vlamingen - naast hedendaagse keukens - een lichte voorkeur hebben voor cottage modellen.

Over het werkblad zijn alle Belgen het unaniem eens. Liefst in graniet, natuursteen of composiet en met een identieke achterwand.

We opteren bijna allemaal voor een eiland, maar dan wel met een afzonderlijke eetruimte (tafel los van de keukenkasten). Het eiland bestaat bij voorkeur uit een kookplaat en een gootsteen.

Vlamingen geven de voorkeur aan aan gootsteen in roestvrij staal. Walen, daarentegen, hebben liever een model in kleur. Allen zijn het eens over een kraan met geïntegreerde sproeikop.

Over naar het keukenmeubilair. De Belg integreert een afvalsorteerder onder zijn gootsteen. Hij voorziet ook opbergruimte voor zijn onderhoudsproducten en schikt zijn huisapotheek in een lade. De Waal heeft het graag wat ergonomischer. Hij verkiest hoge meubelkasten die uitgerust zijn met telescopische lades. De muurkasten moeten over traditionele scharnieren beschikken.

Wat de elektrotoestellen betreft, opteert de Vlaming voor een vitrokeramische kookplaat. De Waal voor een inductiekookplaat. Beiden verkiezen een hoge heteluchtoven met multifunctie. De vaatwasser staat onder het werkblad en de koelkast maakt deel uit van een keukenmeubel. De dampkap moet onzichtbaar zijn: in een lade of een vals plafond. Opvallend is dan wel dat bijna 1 op de 5 Walen voor een decoratieve dampkap kiest.

Verder beschikt de ideale keuken van de Belg over een stoomoven, een ingebouwde microgolfoven, een koffiemachine, een frietketel en specifieke verlichting voor het werkblad. In Wallonië mag daar nog een opbergsysteem voor potten en pannen, en geïntegreerde meubelverlichting aan toegevoegd worden. De Vlaming wil zijn werkblad dan weer graag uitgerust zien met geïntegreerde stopcontacten.

Het kostenplaatje, tot slot. De Waal is bereid tussen 7.500 en 10.000 € aan zijn droomkeuken uit te geven. De Vlaming zelfs tussen 12.500 en 15.000 €.

Conclusie: we dromen van een goed uitgeruste en strakke keuken in heldere kleuren die beantwoordt aan de laatste trends. De keuken evolueert naar een leefruimte waar gezelligheid centraal staat. Het is een plek waar we tijd maken voor familie en vrienden, gezellig aperitieven en van een lekkere maaltijd genieten. Dat verklaart de opkomst van het eiland, een concept dat jaren geleden nog onbekend was. Ook de elektrotoestellen zijn aan een stevige opmars bezig: stoomoven, grill, verschillende types kookplaten... En de keukenmeubels? Die moeten vooral functioneel zijn.

De favoriete keuken van de Belg is dus goed uitgerust, strak en functioneel!

Gepubliceerd op 24.08.2017
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow