Industriële keuken: wat zijn de bijzonderheden?

Industriële keukens doen meteen denken aan ateliers, lofts en moderne interieurs. De industriële keuken is een toonbeeld van design en moderniteit en valt op dankzij haar elegantie en functionaliteit.

Ruwe materialen

De industriële keukens hebben een sobere en natuurlijke stijl en spelen resoluut de kaart van de ruwe materialen. In zulke keukens is er geen sprake van om die authentieke materialen te verbergen, maar worden ze juist benadrukt door ze met elkaar te combineren. Hout, glas, baksteen, beton en metalen zoals inox en staal vloeien vlot in elkaar over en geven je interieur op die manier een modern karakter.

Hout bezorgt het ‘atelier’-interieur warmte en textuur dankzij zijn verouderde en ruwe uitstraling. Glas en steen op hun beurt zorgen voor een stedelijke touch, terwijl ruw of gepolijst beton het moderne karakter versterkt. Metalen zoals inox en staal ten slotte geven zorgen voor extra verfijning in deze industriële decoratiestijl.

Een luchtig interieur

Industriële keukens zijn meestal open, zodat ze voor een ruimtelijk gevoel zorgen waar je makkelijk kunt bewegen. Vaak is er een centraal eiland dat je als werkblad kunt gebruiken, maar waar je ook gezellig kunt samenzijn met vrienden of familie. Sommige industriële keukens hebben een groot glasraam dat de ruimte met een industriële look afscheidt en tegelijk veel licht binnenlaat.

Flexibele inrichting

Nee, voor een industriële keuken heb je niet per se een grote ruimte nodig. Moderne industriële keukens passen in elke configuratie, ook in kleine keukens zonder eiland.  Met slimme oplossingen zoal verticale kasten of open legplanken kun je de ruimte optimaliseren en tegelijk het industriële karakter van de ruimte bewaren.

Hoe een industriële keuken inrichten?

Donkere meubels van ruwe materialen

Kies bij voorkeur voor keukenmeubels van ruw hout, afgewerkt met verf. Donkere kleuren zijn daarbij het beste, zoals grijze fronten of fronten in mat zwart. Door de houtstructuur te combineren met deze kleuren krijg je gegarandeerd een industriële look.

Een stevig en elegant werkblad

Zorg naast je keukenmeubels voor een werkvlak uit massief hout of uit natuursteen. Stevige en duurzame materialen die jarenlang meegaan én je industriële keuken de nodige elegantie bezorgen.

Plaats rond je werkblad hoge stoelen of krukken uit vintage metaal. Daarbij kun je trouwens voor verschillende modellen kiezen, dat is erg in!

Spatwand en tegels in industriële stijl

Plaats tot slot een achterwand in gewaxt beton, in cementen tegels of in inox. En kies voor zover mogelijk voor tegels in dezelfde look als je spatwand, zodat je een harmonieus geheel krijgt.

Industriële verlichting

Omdat er in een industriële keuken meestal donkere meubels staan, is het belangrijk om voor voldoende verlichting te zorgen! Op het vlak van armaturen zijn de king size hanglampen in metaal de beste oplossing in een industriële keuken. En voor een iets modernere keuken kun je ook blote design gloeilampen kiezen en netjes op een rij of asymmetrisch rangschikken.

Inox toestellen

Metaal, en zeker inox, is ideaal voor je huishoudtoestellen. Je koelkast, de dampkap, vaatwasmachine of je oven… Kies voor alle toestellen in je uitgeruste keuken voor inox. Vermijd inbouwtoestellen die verborgen zitten achter je kastfronten; het ruwe uitzicht van zichtbare toestellen doet denken aan de mooie keukens van professionele chef-koks!

Zichtbaar servies

Naast de gesloten kasten zijn open legplanken ideaal in elke industriële keuken. Zorg ervoor dat je servies zichtbaar is achter transparante deuren of op open legplanken. Zo creëer je een ruimtelijk gevoel en wordt je interieur meteen een stuk gezelliger!

Onze tips voor een geslaagd ontwerp van je industriële keuken

Persoonlijke en vintage decoratie

Kies voor een zeer persoonlijke decoratie in je keuken door middel van antieke voorwerpen. Metalen reclameborden of een oude weegschaal… vintage decoratie past perfect bij de industriële stijl van een keuken.

Spiegeleffecten

Plaats ook spiegels met een houten of een metalen kader. Zulke decoratie-elementen vergroten je keukenruimte en zorgen ervoor dat het licht weerspiegeld wordt. Plaats deze keukens op strategische plekken in de keuken, om zo de lichtinval te optimaliseren en je ruimte extra diepte te bezorgen.

Praktische en esthetische voorwerpen

Combineer functionaliteit en elegantie in je keuken. Hang je messen op aan magnetische staven, zodat alles binnen handbereik ligt en je keuken er uniek uitziet. En aarzel zeker niet om de afvoer van de dampkamp in je keuken zichtbaar te laten. Dat doet denken aan de verluchtingselementen van oude keukens en zorgt voor een authentieke industriële look!

Een streepje groen

Staal, beton en zwart komen al snel koel over. Zorg daarom voor het nodige groen om de meubels in je keuken wat warmer te laten lijken! Je kunt ook groene planten en bloemen ophangen of in bokalen zetten op een legplank: extra warmte en kleur in je keuken gegarandeerd!

Ontwerp je industriële keuken op maat met èggo

Volg samen met èggo de trends van de industriële keukens. Laat je inspireren door de modellen uit onze catalogus of kom langs in één van onze winkels!

 

MEER INFORMATIE

Wil je meer weten over éggo

Maak een afspraak Maak een afspraak
Gepubliceerd op 21.08.2017
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow