Welk materiaal voor je spoelbak?

Hedendaags of meer traditioneel, de spoelbak bestaat uit een variëteit aan originele materialen: steen, beton, kunsthars, enz.

3 materialen blijven echter de onbetwistbare toppers voor het jaar 2016!

  • Inox, is tijdloos en kan steeds op succes rekenen. Dankzij de hoge weerstand, het eenvoudige onderhoud en de antibacteriële werking past inox perfect bij het verfijnde design van de keukens van tegenwoordig. Pas wel op voor krassen!
  • Composiet, lijkt op natuursteen en is één van de populairste materialen. Composiet bestaat voor 80% uit graniet en voor 20% uit acrylaat. Een eenvoudig onderhoud en design gaan hand in hand en zuinigheid wordt hoog in het vaandel gedragen! Het enige nadeel: pas op bij hoge temperaturen.
  • Een alternatief dat steeds meer in de smaak valt, is keramiek, een ‘warm’ materiaal dat beschikbaar is in verschillende kleuren (wit, beige, zwart, enz.). Weet wel dat er mogelijks strepen en glinsteringen kunnen zijn, veroorzaakt door schokken in de afwas…

De inrichting van je spoelbak

De tendens neigt naar een rechtlijnige spoelbak, ingebouwd in je werkvlak. Het niveauverschil tussen de spoelbak en het keukenmeubel is bijna niet zichtbaar. Deze modellen hebben niet alleen iets chics maar zijn ook zeer hygiënisch: geen randen meer waar vocht in kruipt. Kruimels en ander klein afval vloeien meteen naar de spoelbak!

Denk ook goed na over de grootte en de inhoud van de kuip. Is je keuken redelijk ruim, dan kan je 2 bakken naast elkaar voorzien (één om te wassen en één om te spoelen), vaak de meest praktische oplossing. Ben je zelf niet van de kleinsten? Dan kies je het best voor een model dat niet te diep is zodat je je niet teveel moet bukken!

Je hoeft geen schrik te hebben om dit centraal element van de keuken goed naar voren te laten komen. Een zwarte of een grijze spoelbak uit leisteen in een witte keuken kan voor een leuke schakering in de ruimte zorgen.

De laatste generatie mengkranen

In 2016 wordt de kraan meer en meer een technisch huzarenstukje met de zwenkbare en uittrekbare houder. Alle kranen beschikken over een debietregelaar, die zowel ecologisch als zuinig is. Sommige kranen zijn uitgerust met een infrarood detectiesysteem: het water begint te lopen wanneer het systeem een hand of een pot detecteert. Andere, met Ledverlichting, veranderen van kleur in functie van de temperatuur van het water: rood voor warm water en blauw voor koud water.

Iets nieuws dat op Batibouw werd voorgesteld: de kraan waar kokend water of bruisend water uitkomt voor nog meer comfort in de keuken.

Gepubliceerd op 18.08.2017
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow