Decoratieve achterwand: welke selectiecriteria?

Je keukenachterwand moet zowel stevig als onderhoudsvriendelijk zijn. Maar hij moet natuurlijk ook bij het ontwerp van je keuken passen. Daarom bestaat er een hele waaier aan materialen en kleuren, zoals glas, hout, cementtegels, glanzende tegels, marmer, …

Goed nieuws, de design keukenachterwanden vind je tegenwoordig voor alle prijzen. Panelen en muurstickers voor in de keuken zijn de goedkoopste oplossingen, terwijl steen of Corian de meer luxueuzere en hoogwaardige alternatieven zijn.  

Tip: de achterwand vervangen kan in sommige gevallen ingewikkeld zijn, zeker als het om een muursticker gaat. Om het behangpapier niet te scheuren of de muur niet te beschadigen, kies je er het best voor om de nieuwe achterwand op de oude te plaatsen, als een renovatie.

Het goede materiaal van mijn achterwand kiezen

De eerste tip om het materiaal van je achterwand te kiezen: een idee hebben van het materiaal van je werkblad. Deze twee keukenelementen sluiten namelijk op elkaar aan en moeten dus goed bij elkaar passen. Dat betekent natuurlijk niet dat je per se hetzelfde materiaal moet kiezen, maar wel dat beide goed bij elkaar moeten passen (rustiek hout en marmer zijn meestal geen goed huwelijk).

Verder kies je best voor materialen die warmte- en vochtbestendig zijn en die je makkelijk kunt onderhouden, zoals:

  • Glas, zeer aanpasbaar en biedt een zeer hedendaagse afwerking, en is bovendien beschikbaar in alle mogelijke kleuren.

  • Inox, ideaal voor wie een keuken wil die er professioneel, modern en strak uitziet. Bovendien is inox zeer betaalbaar, wat het des te leuker maakt.
  • Tegels, een vaste waarde met veel mogelijke stijlen. Om problemen met het onderhoud van de voegen te vermijden, laat je de tegels best doorlopen tot aan de randen. Hou je van vintage, dan kun je metroachtige mozaïeken tegels of imitatie cementtegels overwegen.
  • Hout, warm en trendy, en past perfect bij witte Scandinavische meubels, of bij keukenkasten en een werkblad uit hout voor een zeer elegante totaalbeleving. 

Maak een afspraak

Trendy afwerking voor de achterwand van de toekomst

Achterwanden blijven net zoals keukens steeds evolueren. Zo zijn ze niet alleen steeds efficiënter en knapper, maar volgen ze ook de trend van slimme apparatuur, met verrassende innovaties.

Kies voor een keukenachterwand met technologische opties, die zelfs futuristisch mogen zijn. Zoals achterwanden die bestaan uit interactieve LED-panelen of magnetische panelen die dienen als geïntegreerd aanraakscherm.

Geniet van draadloze internetverbinding in de keuken en zoek recepten, lees je e-mails of bekijk een video rechtstreeks op je achterwand terwijl je kookt!

Meer weten

Nood aan advies?

Maak een afspraak
Gepubliceerd op 18.08.2017
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow