Natuurlijk komen er bij zo’n avontuur vaak heel wat vragen kijken. Bijvoorbeeld rond het zoekertje voor je woning en de termen die je hierin gebruikt om je appartement of huis te omschrijven. Denk maar aan je keuken: noem je deze uitgerust, half-uitgerust of ingericht?

Soms een moeilijke definitie

Een juiste omschrijving van een keuken in een immozoekertje blijkt allesbehalve eenvoudig. Dat komt doordat er niet echt een juridische tekst bestaat die bepaalt wat men mag verstaan onder een uitgeruste, half-uitgeruste of ingerichte keuken. Het gevolg: de eigenaar kiest zelf welke term hij of zij gebruikt.

Toch bestaat er wel degelijk een bepaalde consensus over de invulling van deze termen. Over het algemeen wordt de precieze omschrijving bepaald door het afwerkingsniveau van de elementen in de keuken van je huurappartement of -woning. Een woordje uitleg.

Een uitgeruste keuken: de meest complete

Is je keuken uitgerust met alle meubels en alle elektrotoestellen die nodig zijn om maaltijden te bereiden? Noem het dan gerust een uitgeruste keuken, een term die op een uiterst volledige keuken slaat, inclusief:

  • Alle meubels: lage en hoge opbergkasten, kasten met of zonder deuren, werkblad, lades, spoelbak en eventueel een kookeiland...
  • Alle mogelijke elektrotoestellen: fornuis, dampkap, oven, koelkast, diepvries, microgolfoven, vaatwasmachine, ...
Ontwerp je keuken in 3D

De voordelen van een uitgeruste keuken

  • Het is een complete oplossing, waar de huurder onmiddellijk mee aan de slag kan zonder extra kosten te maken bij de verhuis. Zo moet deze geen nieuwe meubels of toestellen aanschaffen. Dat verklaart dus waarom huurders zich aangetrokken voelen door zulke keukens en dat appartementen of woningen met uitgeruste keukens sneller verhuurd worden.
  • De plaatsing en aansluiting (water, elektriciteit) gebeuren door een professional. Hierdoor is er minder risico op fouten en is je woning goed beschermd tegen brand, waterschade, schade tijdens de plaatsing, ...
  • Het werkblad is speciaal ontwikkeld om de ruimte optimaal te benutten en om de keuken zo functioneel mogelijk te maken: inbouwapparatuur is niet alleen plaatsbesparend, maar draagt ook bij tot een esthetisch mooie keuken.
  • Als eigenaar kies je natuurlijk zelf hoe de ruimte wordt ingedeeld, waardoor je gemakkelijk een mooie harmonie creëert door alle meubels en het werkblad in hetzelfde materiaal te kiezen. Bij èggo kies je dan ook zelf de materialen en kleuren van je keukenmeubel. Jij bepaalt het design van je keuken volgens je eigen voorkeur: in hout, zwart, wit, mat of glanzend…

 

Niets dan voordelen dus, zowel voor huurder als verhuurder. Tenzij dan misschien de prijs: een volledig uitgeruste keuken inclusief apparatuur is uiteraard duurder dan een half-uitgeruste of niet-uitgeruste keuken.

Maak een afspraak

Half-uitgeruste keuken: de tussenoplossing

In deze samenstelling bestaat je keuken uit een aantal noodzakelijke meubels, maar zonder alle mogelijke apparatuur.

  • Op het vlak van meubels vinden we er meestal lage en hoge kasten terug, een spoelbak en ook een werkblad.
  • Het aantal huishoudtoestellen is echter beperkt: over het algemeen beschikken zulke keukens over een fornuis, een dampkap en een oven. Voor de koelkast wordt vaak voor een vrijstaand model gekozen, wat betekent dat de huurder zelf een toestel moet plaatsen. Minder ‘noodzakelijke’ toestellen zoals de microgolfoven, een vaatwasser of diepvries zijn meestal niet inbegrepen.

De voordelen van een half-uitgeruste keuken

Het grootste voordeel is dat je een mooi evenwicht bereikt tussen prijs en functionaliteit van de keuken. Goedkoper dan een volledig uitgeruste keuken, maar toch met al het nodige om te kunnen koken. Je moet het dan wel stellen zonder de luxe van bepaalde elektrotoestellen zoals een vaatwasser (al kun je de vaat natuurlijk perfect met de hand doen) of een aparte diepvries, die groter is dan het vriesvak in de koelkast.

De niet-uitgeruste keuken zonder toestellen: het goedkoopst

Bevat je keuken totaal geen huishoudapparatuur? Dan noemen we het een niet-uitgeruste keuken. Deze bestaat enkel en alleen uit meubels, dus lage en/of hoge kasten, een werkblad en een spoelbak. Alhoewel er geen huishoudapparatuur inbegrepen is, bevat zo’n keuken wel alle noodzakelijke aansluitingen (stopcontacten, wateraansluiting, ...).

Het voordeel van niet-uitgeruste keukens

Het voordeel van zulke keukens is uiteraard de veel lagere prijs voor de eigenaar. Hier staat wel een belangrijk en onmiddellijk nadeel tegenover: Een woning met niet-uitgeruste keuken is moeilijker om te verhuren. Zelfs als een minimumaantal kasten handig is en het werkblad van de keuken goed doordacht is, zoeken veel huurders een keuken met een hoger comfortniveau. Soms loont het wel degelijk de moeite om de nodige tijd en het nodige geld te investeren in de renovatie van je keuken. Zo kun je voor een (half-)uitgeruste keuken gaan en je woning sneller én voor een hogere prijs verhuurd krijgen.

Meer info

Wil je je keuken renoveren?

Een afspraak maken Een afspraak maken
Gepubliceerd op 02.02.2021
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow