Voor het etentje

Tijdens de voorbereidingen van een feestdiner geraak je het overzicht weleens kwijt en gebruik je meer spullen dan nodig. Resultaat: een overvolle gootsteen en een chaotisch werkblad. Met deze tips maak je daar gelukkig komaf mee:

  • Leg je keukenmateriaal klaar. Je hebt heus geen 5 planken, 4 messen en 3 lepels nodig. En voor elke nieuwe bereiding hoef je niet steeds in je besteklade te duiken. Beperk je liever tot het hoognodige en was af na elke bereiding.
  • Gooi zo veel mogelijk weg terwijl je aan het koken bent (verpakkingen, karton, groenteschillen...). Tip: zet een open vuilnisbak en een compostbakje dicht bij jou. Zo win je tijd! Sorteer ook je karton en PMD in de daartoe voorziene afvalbakken.
  • Maak zo veel mogelijk op voorhand klaar.
  • Voorzie voorraaddozen met deksel voor je kliekjes.
  • Doe de afwas en maak de vuilnisbak leeg.

Tijdens het etentje

Na een feestdiner zit je met een hoop afwas. Potten, wijnglazen, waterglazen, bestek, borden... Je keuken staat vol! Laat het niet zo ver komen. Vraag aan je gasten om je op tijd een handje te komen helpen.

  • Verwijder etensresten die nog op de borden liggen en giet de glazen leeg.
  • Vul je vaatwasser steeds nadat je afgeruimd hebt. Laat vuile borden dus niet op het aanrecht staan. Zit je opeens met heel veel afwas? Kies dan voor een snel programma voor je champagneglazen en schalen.
  • Doe je kliekjes in de voorraaddozen die je voor het diner klaargezet hebt.
  • Lukt het niet om je vaatwasser te vullen? Schik dan al je vuile glazen, borden en bestek op een ordelijke manier op het aanrecht. Stapel je borden en glazen indien mogelijk op, om plaats te winnen. Gooi al het vuile bestek in een slakom, zo vermijd je dat het op de grond valt.

Na het etentje

Na een overheerlijk diner ontbreekt het je ongetwijfeld aan energie om nog uren te moeten opruimen. Het moet dus snel gaan!

  • Verlucht de ruimte. Uitgebreide diners laten vaak geurtjes achter. Bovendien zal de frisse lucht je een boost geven.
  • Ruim de tafel verder af en gooi afval meteen weg. Groepeer je afwas: alle glazen samen, alle schalen samen... Zo stoot je de volgende ochtend niet op een vergeten cocktailglas of mes.
  • Ruim de avond zelf zo veel mogelijk op. De volgende ochtend zal je jezelf dankbaar zijn!
  • Is je tafellaken vuil? Gebruik dan onmiddellijk een vlekkenverwijderaar en laat inwerken terwijl je opruimt. Zo geef je vlekken geen kans om in te trekken.
  • Vergeet tot slot niet om te stofzuigen en snel even te dweilen.

Gepubliceerd op 18.08.2017
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow