De oorsprong van een eenvoudige en rustgevende stijl

Voor het ontstaan van wabi-sabi moeten we naar Japan, een land dat zijn energie uit de natuur put. Deze esthetische trend karakteriseert zich enerzijds door wabi, dat voor eenvoud, stilte en natuur staat. Sabi op zijn beurt vertrekt van een natuurlijk gebruik van de dingen, doorleefde voorwerpen.

Voor de keuken vertaalt wabi-sabi zich in een zuiver geheel zonder franjes dat een en al rust uitstraalt en waar alles mooi opgeborgen zit. Verder valt het gebruik op van inbouwkasten zonder handgrepen en van natuurlijke materialen (steen, hout). Kortom: een keuken waar strakke lijnen tot hun recht komen. Om de uniformiteit van het geheel te benadrukken, wordt voor het werkblad en de kastfronten bijvoorbeeld hetzelfde materiaal gebruikt.

Wil je graag meer weten over wabi-sabi? Samen overlopen we welke materialen en decoratievoorwerpen je kunt kiezen om je interieur een mooi en rustgevend karakter te bezorgen.

Maak een afspraak

Wabi-sabi: welke materialen?

Wabi-sabi-decoratie is vooral een kwestie van materialen. De keuze wordt in grote mate bepaald door hun natuurlijke schoonheid en het vermogen om in de loop der tijd te evolueren. èggo verzamelde enkele elementen die bijdragen aan een wabi-sabi-decoratie.

De belangrijkste materialen

Ruw hout

Een absolute must voor een wabi-sabi-keuken: ruw hout, dat je zowel voor de keukenkasten als voor het werkblad kunt gebruiken en waarmee je je interieur authenticiteit en eenvoud bezorgt.

Voor je houten kasten heb je de keuze uit een groot aantal sobere en sombere kleuren om je ruimte een rustgevende uitstraling te geven.

Je kunt ruw hout trouwens ook gebruiken als muur-, plafond- of vloerbekleding, en zelfs keukengerei kan in ruw hout: de mogelijkheden zijn dus onbeperkt. De imperfectie en de natuurlijke korrel geven je interieur een organische toets.

Natuursteen

Een ander basiselement van een wabi-sabi-interieur: natuursteen zoals marmer of graniet. In de keuken is natuursteen een enorm dankbaar materiaal voor een fraai werkblad. De aders en natuurlijke motieven zorgen voor textuur en stijl.

Bovendien past natuursteen perfect bij de algemene sfeer van je keuken en kan het dus perfect gebruikt worden als vloerbekleding.

Rustgevende decoratie

De wabi-sabi-decoratie wordt gekenmerkt door eenvoud en een natuurlijke uitstraling. Gebruik voor je meubels bij voorkeur ruwe materialen.

Keramiek

Dankzij haar ruwe textuur en artisanale uitstraling is keramiek de uitgelezen decoratie van de wabi-sabi-stijl. Zo zijn keramische kommen, vazen en borden ideaal om kleur toe te voegen en het natuurlijke karakter van de verschillende elementen te benadrukken. Of wat dacht je van een spoelbak of spatwand in keramiek?

Natuurlijke stoffen

Edele en natuurlijke materialen zoals linnen, hennep, katoen en zelfs wol zijn dankzij hun verouderde uitzicht een ideale keuze. Handdoeken, tapijten, gordijnen en kussens in deze stoffen bezorgen je ruimte zachtheid en textuur.

Bamboe

Bamboe is een uiterst duurzaam en hernieuwbaar materiaal. Met stoelen en tafels in bamboe krijgt je keuken een organische en natuurlijke toets.

Kleuren

Wil je je wabi-sabi-interieur helemaal compleet maken? Vergeet je muren dan niet af te stemmen op de rest van je keuken. Met sobere en harmonieuze kleuren geef je rust aan je interieur. Daarbij heb je de keuze uit een hele waaier aan decoratiemogelijkheden: verf, tegels, structuurlaag.

Voor een leefruimte zoals de keuken kies je het beste voor warme tinten zoals zwart, grijs of een donkere tint groen.

Met al deze wabi-sabi-elementen tover je je interieur om in een oase van rust.

Onze adviseurs helpen je graag

Bij èggo heb je een ruime keuze aan mogelijkheden om je keuken in wabi-sabi-stijl te ontwerpen. Ons doel: inspelen op je behoeften en smaak en je begeleiden bij de analyse van je budget, ruimte en design.

Wil je graag meer weten over onze collectie keukens in wabi-sabi-stijl? Kom dan langs in een van onze showrooms.

Vind een winkel
Meer informatie

Wil je ons spreken over je project?

Maak een afspraak
Gepubliceerd op 27.03.2023
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow