Eerste stop: eetruimte, tv-hoek, cocoonbank – onmisbaar in de open keuken!

Kan je iets nog wel een trend noemen als het vanzelfsprekend is? De keuken is absoluut het hart van ons huis geworden: we vertellen er bij thuiskomst over onze werkdag, de kinderen maken er hun huiswerk, vrienden nemen er een aperitiefje, en in de vroege uurtjes zitten we er nog, de wereld te verbeteren. Vergeet die afgesloten ruimte en gedaan met koken tegen een blinde muur! Voortaan is de keuken een open ruimte, een ontmoetingsplaats en – terwijl we toch bezig zijn – een ruimte die perfect past in de stijl van de hele woning, als het tenminste de keuken zelf niet is die de toon zet en doorzet. En aangezien ze vandaag gezien mag worden, krijgt ook de keuken een aantrekkelijk nieuw kleedje, met zowel ruwe materialen als warme en matte kleuren.

De trends van 2016 zetten zich door in 2017

2017 is het jaar waarin de keukentrends van 2016 bevestigd worden: wit en hout staan nog steeds op nummer een in de hitparade van favoriete tinten, maar toch maakt zwart een grote comeback, net zoals zachtere en natuurlijkere kleuren. Een decoratieve toets – bijvoorbeeld cementtegels of een subtiel spel van open, kleurige nissen – maakt het geheel wat persoonlijker. Op culinair gebied bewijst de interesse in degelijke huishoudapparaten (stoom, inductie, No Frost) dat gezinnen gezond willen eten en hun energieverbruik onder controle willen houden. Maar meer dan ooit – en dat is nog het meest opvallende – komt de keuken naar buiten, en loopt ze door naar het salon, de eetkamer, of vind je er een leeshoek …

Of het nu gaat om modern of cottage, de collectie uitgeruste keukens van èggo volgt deze trends en haalt er voor jou het beste uit. Elke trend zal besproken worden op deze blog, en we beginnen meteen met de "keuken zonder grenzen". De tekst en foto's hieronder geven een aantal inspirerende voorbeelden van keukens die opengetrokken worden naar de leefruimtes van de woning, en een aantal tips om er een harmonieuze combinatie van te maken.

Keukenmeubelen doortrekken als buffet in de eetkamer

De eetkamer is het meest vanzelfsprekend als ruimte waar de keuken naar wordt doorgetrokken. Gewoon door een gebrek aan ruimte, of om je gasten of kinderen gezellig dichtbij te hebben wanneer je kookt. Steeds meer woningen stappen af van die twee aparte zones om te eten – een tafel in de keuken en nog een in de eetkamer – en ruilen ze in voor een en dezelfde ruimte.

Je wilt in je eetkamer graag de keukencombinatie van witte hoogglans en houttoetsen behouden? Voor een naadloze overgang naar een harmonieuze ruimte waar het aangenaam toeven is, kan je gaan spelen met de lijnen en de afwerking van de keukenmeubelen die doorgetrokken worden naar de eetruimte. Of je nu een moderne keuken of een keuken in cottagestijl hebt, je èggo-keukenspecialist heeft een heel arsenaal aan oplossingen die praktisch en mooi tegelijk zijn:

 • ondiepe meubelen voor je vaatwerk
 • nissen voor je decoratieartikelen
 • rekken voor je kookboeken
 • vitrinekasten met een knipoog naar de servieskasten van vroeger...

Beeldbron: casavogue

Met slechts weinig extra volume en vierkante meters creëer je een gecombineerde keuken- en eetruimte in harmonie. En als je ondanks alles toch een kleine afbakening tussen de twee wilt, dan is een eiland ideaal.

Een cocoonbank

Nog een oplossing waarmee je zowel plaats wint als kunt cocoonen: de "bank" in de keuken, die een grote comeback maakt. Een bank is ideaal als vast element van een eethoek en kan zelfs volledig geïntegreerd worden in de keuken, maar ze is ook perfect om een leeshoek te maken waar groot en klein plezier aan beleven!

Dè trend voor 2017? Maak de bank met lage keukenmeubelen in plaats van een standaard bank te gebruiken: mooi èn comfortabel! Met de uitgebreide waaier aan èggo meubelen die deze trend perfect volgen, kan je dit soort inrichting makkelijk realiseren. En natuurlijk met de afwerking die jij gekozen hebt voor je uitgeruste keuken, of ze nu modern of rustiek is.

Deze inrichting heeft heel wat voordelen:

 • je kunt één geheel maken van de eethoek en de kookruimte dankzij de continuïteit van de lijnen in de meubelen;
 • met de eethoek meteen ingebouwd in de keuken, benut je het vloeroppervlak optimaal: zo gaat in kleinere woningen geen kostbare ruimte verloren;
 • je hebt erg praktische en discrete opbergmogelijkheden onder de bank: tafellinnen of zaken die je minder vaak gebruikt, kan je er makkelijk in kwijt!

Lijkt deze oplossing je wel wat, maar heb je al een eethoek? Waarom zou je de bank dan niet gebruiken als ontspanningshoek of ruimte voor de kinderen? Zo krijg je een warmere en nog gezelligere keuken, een mooi voorbeeld van modulariteit: de kinderen maken er hun huiswerk wanneer ze thuiskomen van school, terwijl mama of papa het avondeten klaarmaakt of vrienden ontvangt voor het aperitief. Hoe het gezin ook leeft of hoe groot het ook is, er is voor elk wat wils.

Beeldbron: plastolux

Net dat tikkeltje meer in je keuken met een aantal decoratieve toetsen

Decoratie met dat ietsje meer? Pimp je bank met een dun matrasje voor comfortabeler zitten, en een aantal kussens die kleur in je keuken brengen… Op die manier kan je afwisselen volgens de seizoenen, of gewoon wanneer je er zin in hebt! Een simpele en speelse manier om te variëren in de look van je keuken, met slechts kleine accenten en voor weinig geld!

Beeldbron: homedepot

Een tv-hoek die perfect in je keuken past

Je kan dezelfde afwerking als die van de keukenmeubelen ook gebruiken voor een tv-meubel. Een oplossing die misschien wat onverwacht is, maar des te meer voordelen biedt. Vooral in kleine leefruimten, waar elke vierkante meter telt, is dit een bijzonder interessante optie waar je optimaal gebruik van maakt door zo min mogelijk vloeroppervlakte in te nemen. Zo dienen de meubelen meerdere doelen, en blijft alles uniform en visueel licht. De ideale oplossing in kleinere 

woningen, maar ook als je je salon op je keuken wilt laten aansluiten, of als je niets wilt missen van je favoriete serie of het laatste nieuws wanneer je drukdoende bent in de keuken!

Een tv-meubel maken met de meubelen van een uitgeruste keuken? Tal van mogelijkheden!

Hoe pak je dit het beste aan? Verschillende combinaties zijn mogelijk:

 • lage en ondiepe meubelen, die uiteraard op dezelfde manier afgewerkt zijn als de hoge meubelen van je keuken, kan je als tv-/multimediameubel laag boven de grond ophangen;
 • in deze combinatie van meubelen kan je open elementen of vitrines verwerken voor je decoder, Blu Rayspeler of de versterker van je home cinemasysteem, je boeken en decoratie,…
 • een blad – waarom niet in dezelfde kleur als het werkblad of de meubelen van je keuken – maakt je tv-ruimte net wat origineler.
 • tot slot: als je je televisie graag aan de muur wilt hangen voor meer comfort, of omdat het mooier oogt, maar je kunt (of wilt!) geen sleuf maken voor kabels en andere technische elementen, dan kan je achter het tv-scherm een achtergrondpaneel vastmaken op de muur, opnieuw afgewerkt zoals je keuken. Zo is alles netjes weggestopt!

 

crédit photo: behance
Crédit photo: decorfacil

Ik wil mijn salon nog min of meer als aparte ruimte behouden ook al is het geïntegreerd in de keuken – kan dat?

Heb je het wel voor deze manier van inrichten, en het opentrekken van je keuken naar andere ruimten, maar wil je desondanks dat alles enigszins afgebakend blijft? Een aantal heel eenvoudige ideetjes om je hiermee te helpen: een tapijt leggen waar het salon begint, een vals plafond maken dat wat lager hangt, of spelen met de tinten van de muren. Nog meer tips om een open keuken goed af te scheiden van het salon vind je op onze blog.

Heb je zin gekregen in nog meer trendy ideetjes, like dan onze Facebookpagina, volg ons op Pinterest of schrijf je in op de èggo-newsletter voor onze volgende posts boordevol inspiratie!

 

Gepubliceerd op 18.08.2017
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow