De feng shui filosofie in de keuken

Volgens de Chinese feng shui-filosofie bezit iedere ruimte van het huis een andere energie. Voor de gezondheid en het welzijn van de bewoners is het belangrijk om deze energieën in balans te brengen.

De feng shui-keuken is belangrijk voor het hele gezin en de gezondheid. De keuken is tegenwoordig een belangrijke leefruimte en bevat zomaar één derde van alle vitale energie in huis! Ontdek hoe je deze energiestromen in je keuken ten volle benut en controleert.

De regels voor de inrichting van een feng shui keuken

Ken je de regels voor het evenwicht van energieën, om je keuken helemaal feng shui te maken?

  • Oriëntatie. Wanneer je bouwt, is het goed om te weten dat een ideale feng shui keuken een zuidoost oriëntatie heeft.
  • Uitrusting. Om tegenstrijdige energieën te vermijden moeten de gootsteen en de koelkast, de “waterelementen”, zo ver mogelijk verwijderd staan van de “vuurelementen” zoals de ovens en de kookplaten. Indien mogelijk, plaats de kookzone zodat je je rug niet naar de deur draait terwijl je kookt.
  • Opruimen. Feng shui en rommel passen niet bij elkaar! Dit is de kans om voor praktische en goed ingedeelde opbergmogelijkheden te kiezen.
  • Materialen. Bijna alles is toegelaten als het over materialen gaat, zolang het geheel maar in evenwicht is. Kies voor een mengeling van natuurlijke materialen voor je keukenmeubilair, je werkvlak en je vloer: evenwichtig hout, steen en tegels hebben een stimulerende werking, vooral als vloerbedekking.
  • Kleuren. Volgens de feng shui-filosofie krijgt elke ruimte een andere kleur. Het gaat daarbij om Yin-kleuren, die bleek en koel zijn, en om eerder levendige en warme Yang-kleuren. Afhankelijk van de ruimte kies je dus voor de ene of de andere kleur, waarbij Yang-kleuren meestal de voorkeur krijgen voor de keuken.

De feng shui gewoontes voor een dagelijks zen-gevoel in de keuken

Naast de inrichting is feng shui een filosofie die je dagelijks moet toepassen in je volledige woning! Laat de energie los door je werkvlak schoon, opgeruimd en netjes te houden. Hang niet te veel magneten, memobriefjes of familiefoto’s op je koelkast of oven en zorg ervoor dat je messen steeds opgeborgen zijn (zichtbare messen zouden aanzetten tot ruzie!).

Om de vitaliteit in het vertrek ten volle te benutten, plaats je her en der in je feng shui-keuken groene planten. Denk er ook aan om je keuken regelmatig te verluchten zodat de lucht ververst en de slechte geuren verdwijnen.

Feng shui-keuken, zuinige en ecologische keuken, een keuken die uitnodigt tot reizen, een energierijke keuken,…Ontdek nog meer tips om je goed te voelen in je èggo keuken!

Meer Weten

Nood aan advies?

Maak een afspraak
Gepubliceerd op 18.08.2017
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow