Eindelijk klaar voor de inrichting van je feng shui keuken!
De feng shui filosofie in de keuken
Volgens de Chinese feng shui-filosofie bezit iedere ruimte van het huis een andere energie. Voor de gezondheid en het welzijn van de bewoners is het belangrijk om deze energieën in balans te brengen. Hoe? Door een juiste plaatsing van de verschillende natuurlijke elementen. De inrichting van elke ruimte is dus allesbepalend.
Feng shui vinden we vooral terug in de woonkamer of eetkamer, maar steeds vaker ook in de keuken. De feng shui-keuken is namelijk belangrijk voor het hele gezin en de gezondheid. De keuken is tegenwoordig een belangrijke leefruimte en bevat maar liefst één derde van alle vitale energie in huis! Ontdek hoe je deze energiestromen in je keuken ten volle benut en controleert.
De regels voor de inrichting van een feng shui keuken
Ken je de regels voor het evenwicht van energieën, om je keuken helemaal feng shui te maken?
- Oriëntatie. Wanneer je bouwt, is het goed om te weten dat een ideale feng shui-keuken een zuidoostelijke oriëntatie heeft. Waarom? Yin en yang staan voor respectievelijk donker en licht. En voor een gezellige ruimte als de keuken kiezen we natuurlijk voor licht! Dankzij een zuidoostelijke ligging profiteer je hier optimaal van.
- Inrichting. De juiste plaatsing van de ‘water-‘, ‘vuur-‘, ‘metaal-‘, ‘hout-‘ en ‘aarde’-elementen is essentieel. Om tegenstrijdige energieën te vermijden mag je niet-compatibele elementen zoals water en vuur nooit combineren. De gootsteen en de koelkast, de ‘waterelementen’, moeten dus zo ver mogelijk verwijderd staan van de ‘vuurelementen’ zoals de ovens en de kookplaten. Indien mogelijk plaats je de kookzone zo dat je je rug niet naar de deur draait terwijl je kookt.
- Opberging. Feng shui en rommel zijn onverenigbaar! Om voldoende ruimte te bieden aan Chi, de levensadem, moet je keuken dan ook ordelijk en mooi opgeruimd zijn. De ideale gelegenheid om voor praktische en goed ingedeelde opbergmogelijkheden te kiezen.
- Decoratie. Net zoals het geval is voor opberging, is het belangrijk om nutteloze decoratie-elementen te vermijden. Ga voor sobere decoratie met positieve voorwerpen zoals souvenirs, of voorwerpen die op overvloed wijzen, zoals een fruitschaal.
- Materialen. Bijna alles is toegelaten als het over materialen gaat, zolang het geheel maar in evenwicht is. Kies voor een mix van natuurlijke materialen voor je keukenmeubilair, je werkvlak en je vloer: evenwichtig hout, steen en tegels hebben een stimulerende werking, vooral als vloerbedekking.
- Kleuren. Volgens de feng shui-filosofie krijgt elke ruimte een andere kleur. Het gaat daarbij enerzijds om koele en bleke Yin-kleuren, en anderzijds om eerder levendige en warme Yang-kleuren. Afhankelijk van de ruimte kies je dus voor de ene of de andere kleur, waarbij Yang-kleuren zoals oranje, geel en rood voor de keuken meestal de voorkeur krijgen.
De feng shui gewoontes voor een dagelijks zen-gevoel in de keuken
Naast de inrichting is feng shui een filosofie die je dagelijks moet toepassen in je volledige woning! Laat de energie los door je werkvlak schoon, opgeruimd en netjes te houden. Overlaad je koelkast of oven niet met magneten of memobriefjes en zorg ervoor dat je messen steeds opgeborgen zijn (zichtbare messen zouden aanzetten tot ruzie).
Om de vitaliteit in het vertrek ten volle te benutten, plaats je her en der in je feng shui-keuken groene planten. Denk er ook aan om je keuken regelmatig te verluchten zodat de lucht ververst en de slechte geuren verdwijnen.
Feng shui-keuken, zuinige en ecologische keuken, een keuken die uitnodigt tot reizen, een energierijke keuken,…Ontdek nog meer tips om je goed te voelen in je èggo keuken!