Het Scandinavisch design en zijn uiterst warme materialen

De eerste vraag die waarschijnlijk in je opkomt: wat houdt Scandinavisch design precies in? Het gaat om een term die men vooral in de wereld van interieurdecoratie hanteert, maar waarvan de betekenis door het veelvuldige gebruik niet altijd duidelijk is.

Als we Scandinavisch design in enkele woorden moeten omschrijven, dan zouden we zeggen dat het om een eenvoudige, functionele en strakke decoratiestijl gaat. Logisch dus dat wit vaak de hoofdtoon voert. Qua materialen zorgen subtiele houttoetsen voor een warme en gezellige sfeer.

Onze catalogus voor meer inspiratie

5 tips voor een geslaagde Scandinavische keuken

Er bestaan enkele basiselementen die een absolute must zijn voor een Scandinavische keuken. Onze experts leggen ze graag voor je uit.

1. Hout, altijd warm

Scandinaviërs hechten veel belang aan natuurlijke materialen, en hout is hiervan natuurlijk het allerbeste voorbeeld. Maar let op: de ene houtsoort is de andere niet! Zo kiezen inwoners van Scandinavische landen bij voorkeur voor bleke houtsoorten, zoals eik, den of beuk.

Hout moet dus absoluut aanwezig zijn in je keuken, ongeacht of je het gebruikt voor de fronten van je keukenkasten, voor je werkblad, of wie weet zelfs voor een prachtige parketvloer. Het warme effect voegt een dosis gezelligheid toe aan je interieur.

2. Heldere kleuren en tinten

Behalve met hout werk je ook best met heldere kleuren. Bijvoorbeeld wit, grijs of zelfs een delicate pastelkleur zoals blauw of groen. De voordelen van een heldere keuken zijn quasi eindeloos. Dankzij de heldere kleuren wordt al het (natuurlijk) licht opgevangen en gereflecteerd in de ruimte.

Nog een voordeel, zeker in kleine ruimtes, is dat deze kleuren je ruimte groter doen lijken. Zo staat wit niet alleen bekend om zijn elegantie, maar ook om zijn optisch vergrotende eigenschappen.

3. Geometrische vormen en moderne motieven

Geometrische motieven zorgen voor een retro-, maar tegelijk ultramoderne look en passen zo perfect in een Scandinavische keuken. De grote Scandinavische ontwerpers maakten hier vroeger al gretig gebruik van om voor de nodige kleur te zorgen.

Weet je niet onmiddellijk hoe je deze vormen harmonieus in je interieur integreert? Ga bijvoorbeeld voor de prachtige geometrische vormen van vloer- of wandtegels: trendy én ideaal om kleur in een ruimte te brengen. Op de vloer of als spatwand: jij kiest!

4. Verlichting: licht, lichter, lichtst

Nog een typisch kenmerk van de Scandinavische stijl: de verlichting. In Scandinavië gaat de zon al vroeg onder, zeker in de winter. Logisch dus dat lampen een essentieel decoratie-element vormen.

En om je favoriete stijl volledig consequent toe te passen, kies je best voor hanglampen. Bij èggo stellen we je trouwens lampen van het merk Umage voor, een Deens bedrijf met een ruime keuze aan typisch Scandinavische en kleurrijke hanglampen. Denk bijvoorbeeld aan de donzige Umage Eos en zijn compleet witte look.

5. Ook de decoratie mag Scandinavisch zijn

Last but not least: je decoratie. Met enkele goed doordachte elementen creëer je in een handomdraai een warme sfeer. Ga daarbij steeds voor strakke of natuurlijke elementen, zoals bijvoorbeeld behangpapier met bladmotief.

Zin in meer ideeën? Wat zou Scandinavisch design zijn zonder planten als decoratie? Probeer ze te combineren met kandelaars, houten accessoires, een mooie vaas, .. Of misschien smelt je helemaal voor een tafelkleed met geometrische vormen. Of leg wat plaids of kussens op een bankje in de eethoek van je keuken. Kortom: oplossingen te over!

In de keuken, ... maar ook daarbuiten

Van de eetkamer en haar tafel, stoelen en buffetkast tot de woonkamer met haar tv-meubel of boekenkast: Scandinavisch design leent zich voor elke ruimte van je woning. Gebruik gewoon onze tips en je kunt letterlijk alle kanten op.

En onze èggo-adviseurs helpen je trouwens bij elke stap! Zo zorgen we niet alleen voor een mooie keuken in je woning, maar dankzij onze kasten op maat verfraaien we je volledige interieur. Breng een bezoekje aan een van onze winkels om samen je project te bespreken.

Vind mijn winkel
Meer weten

Nood aan hulp voor je project?

Maak online een afspraak
Gepubliceerd op 09.12.2021
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow