Amélie, interieurspecialiste bij Eggo, geeft je advies voor een open keuken in de living. Haar tips zijn getest en goedgekeurd! 

Een leefruimte, waar we alles met elkaar delen, een aperitief drinken met onze gasten, de kinderen het huiswerk laten maken, een gezellig moment beleven… De keuken is meer dan ooit het centrum van de woning. Geen aparte ruimte meer, maar een directe link met de andere leefruimtes, open op het salon bijvoorbeeld!

Naar een keuken open op het salon

De open keuken op het salon moet slim bedacht en handig zijn. Wanneer je de ruimte opentrekt naar de woonkamer, loop je het risico op een grote ruimte zonder enige begrenzing tussen de verschillende functies: eetkamer, salon, keuken…

Resultaat: de ruimte kan aan charme inboeten en niet meer zo gezellig zijn als we wilden… Maar gelukkig bestaan er kneepjes!

7 kneepjes om de grenzen van je keuken aan te duiden

1) Durf uit te pakken met een contrasterende kleur tegenover die van de woonkamer om de muren van je keuken af te bakenen. Delen de keuken en het salon dezelfde muur, dan kan je die muur gerust in twee kleuren schilderen: één kleur voor de keuken en een andere voor het salon. En waarom niet het plafond van je keuken in een andere kleur verven?

2) Plaats een eiland in je keuken dat meteen dient als afbakening. Kies voor een “eilandmeubel” met opbergmogelijkheden aan de kant van het salon, of een “eilandbar” waar je gasten een aperitief kunnen drinken terwijl jij de maaltijd bereidt. [photo de la 705] Als je keuken te klein is om een eiland te plaatsen, bespreek dan met je Eggo keukenadviseur de mogelijkheid om een “ingebouwd eiland” te plaatsen.

3) Kies voor verschillende materialen voor de vloer! Bijvoorbeeld parket voor het salon, tegels voor de keuken. De mengeling van materialen geeft heel wat stijl aan je keuken.

4) Plaats een vals plafond boven je keukenruimte. Zo kan je discrete spots en een dampkap installeren en een echt andere ruimte creëren voor je keuken.

5) Creëer een poreuze muur, met bijvoorbeeld een houten hek die voor een hedendaagse toets zorgt of een muur met zeer praktische open opbergmogelijkheden.

6) Installeer een glazen wand tussen je open keuken en je salon. Dit element is momenteel helemaal in de mode, het zorgt voor een vleugje originaliteit in je ruimte en laat je toe om het visueel contact te houden met de leefruimte. In sommige hobbywinkels vind je kant-en-klare versies of je kan er één op maat laten maken door een vakman; past zowel in moderne als in klassieke keukens.

7) Gebruik decoratieve elementen om de grens aan te duiden. Dit is vooral een praktische oplossing om werken te vermijden:

        - Leg een groot tapijt of zet een zetel om het salon te “sluiten”.

        - Hang iets groots op tussen de twee ruimtes: gordijnen, slingers, schilderijen… Laat je verbeelding de vrije loop!

Vooraleer je voor een open keuken op het salon kiest, moet je goed nadenken. Geef niet de indruk dat je televisieavonden of je familiediners zich in de keuken afspelen, tussen het kookgereedschap, de vaatwasser, de spoelbak en de kruiden; je keuken moet netjes opgeruimd zijn.

Vraag raad aan je Èggo keukenadviseur die je de beste ideeën zal voorstellen over hoe je een open keuken op het salon zo optimaal mogelijk kunt inrichten!

Gepubliceerd op 18.08.2017
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow