Sophie, interieurspecialiste bij èggo, geeft je advies voor een open keuken in de living. Haar tips zijn getest en goedgekeurd! 

De keuken is vandaag een echte leefruimte, waar we alles met elkaar delen, aperitieven met gasten, de kinderen hun huiswerk maken, een gezellig moment beleven… De keuken is meer dan ooit het centrum van de woning en is absoluut geen aparte ruimte meer. Vandaag staat de keuken rechtstreeks in verbinding met de andere leefruimtes en loopt ze bijvoorbeeld rechtstreeks over in de woonkamer!

Naar een keuken open op het salon

Wil je een keuken die overloopt in de woonkamer, sta dan voldoende stil bij het ontwerp ervan. Wanneer je de ruimte opentrekt naar de woonkamer, loop je het risico op een grote ruimte zonder enige begrenzing tussen de verschillende functies: eetkamer, salon, keuken…

Resultaat: de ruimte kan aan charme inboeten en niet meer zo gezellig zijn als we wilden… Maar gelukkig bestaan er tips!

7 kneepjes om de grenzen van je keuken aan te duiden

1. De kleur van je keukenmuren

Durf uit te pakken met een contrasterende kleur tegenover die van de woonkamer, om zo de muren van je keuken af te bakenen. Delen de keuken en het salon dezelfde muur, dan kan je die muur gerust in twee kleuren schilderen: één kleur voor de keuken en een andere voor het salon. En waarom niet het plafond van je keuken in een andere kleur verven?

2. Het keukeneiland, een supertrendy meubelstuk

Plaats een eiland in je keuken dat meteen dient als afbakening. Kies voor een ‘eilandmeubel’ met opbergmogelijkheden aan de kant van het salon, of een ‘eilandbar’ waar je gasten een aperitief kunnen drinken terwijl jij de maaltijd bereidt. Als je keuken te klein is om een eiland te plaatsen, bespreek dan met je èggo-keukenadviseur de mogelijkheid om een ‘ingebouwd eiland’ te plaatsen.

Maak een afspraak

3. Elke ruimte een andere vloer

Kies voor verschillende materialen voor de vloer! Bijvoorbeeld parket voor het salon, tegels voor de keuken. De mengeling van materialen geeft heel wat stijl aan je keuken.

4. Een vals plafond in je keuken

Plaats een vals plafond boven je keukenruimte. Zo kan je discrete spots en een dampkap installeren en echt een aparte ruimte creëren voor je keuken.

5. Een gezellige wand

Creëer een wand met openingen, bijvoorbeeld een houten hek dat voor een hedendaagse toets zorgt of een muur met zeer praktische open opbergmogelijkheden.

6. Een glazen wand, industriële charme in je woning

Installeer een glazen wand tussen je open keuken en je salon. Zo’n wand is momenteel helemaal in de mode en zorgt voor een vleugje originaliteit  en laat toe om  visueel contact te houden met de leefruimte. In sommige hobbywinkels vind je kant-en-klare versies of je kan er één op maat laten maken door een vakman. Bovendien past zo’n wand zowel in moderne als in klassieke keukens.

7. Decoratie als afscheidingselement

Gebruik decoratieve elementen om de grens af te bakenen. Bovendien een goede manier om extra werken aan je woning te vermijden:

        - Leg een groot tapijt of zet een zetel om het salon ‘af te sluiten’.

        - Hang iets groots op tussen de twee ruimtes: gordijnen, slingers, schilderijen… Laat je verbeelding de vrije loop!

Sta goed stil bij de keuze voor een open keuken naar het salon. Je mag nooit de indruk krijgen dat je televisieavonden of je familiediners zich in de keuken afspelen, tussen het kookgereedschap, de vaatwasser, de spoelbak en de kruiden; daarom moet je keuken  netjes opgeruimd zijn.

èggo, je interieurspecialist

Het grote voordeel van èggo? We helpen je met al je interieurprojecten, ongeacht welke ruimte van je woning je wilt renoveren. Zo ontwikkelen we niet alleen keukens, maar ook al je kasten (boekenkast, tv-meubel enz.). Daarom is het voor ons een fluitje van een cent om een ontwerp te maken voor een duidelijke afbakening tussen je keuken en de rest van je leefruimte.

Vraag raad aan een van onze èggo-keukenadviseurs. Zij tonen de beste ideeën voor de ideale inrichting van een open keuken!

Maak een afspraak

Gepubliceerd op 18.08.2017
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow