Welk materiaal kies je voor je nieuwe werkblad?

Eerst en vooral moet je natuurlijk naar het esthetische aspect kijken. Je kiest best een materiaal dat je mooi vindt, dat perfect bij de fronten van je keukenkasten past en dat voor een gezellige sfeer zorgt. Maar naast het visuele spelen ook andere elementen een rol in de materiaalkeuze van je werkblad, zoals de prijs, de robuustheid en het onderhoudsgemak.

Belangrijke criteria, maar daarmee weet ik nog altijd niet welk materiaal ik nodig heb... Hieronder beoordelen we elk type werkblad in functie van deze drie criteria.

 

Werkblad uit laminaat

Laminaat is een van de voordeligste materialen en is dus perfect voor een eerste keuken. Bovendien biedt het tal van mogelijkheden qua afwerking (imitatie-houtlook, grote kleurenkeuze, …) en kun je het eenvoudig schoonmaken. Maar gezien de prijs is het logisch dat het soms minder stevig is dan andere materialen (ondanks de nog steeds uitstekende prijs-kwaliteitverhouding). Gelukkig bestaat er een veel robuuster alternatief, namelijk XTRA-laminaat.

Werkblad uit Fenix en keramiek

Fenix is een gloednieuw materiaal, gemaakt van de laatste generatie acrylhars. Het voelt uiterst zacht aan en heeft een mat uitzicht, en is dan ook zeer populair in onze huidige keukens. Het is krasbestendig, zeer resistent en gemakkelijk te onderhouden. Kortom: alles om in de smaak te vallen!

Keramiek is dan weer zeer interessant door de grote resistentie tegen stoten en krassen, in combinatie met een betaalbare prijs. Maar als je het mooi glanzend wil houden, moet je het wel wat vaker schoonmaken.

Werkblad uit natuursteen

Dit high-end-materiaal geeft je keuken een elegante en hoogstaande uitstraling. Bovendien is het zeer goed bestand tegen krassen en grote temperatuurverschillen. Anderzijds vergt steen (graniet, blauwsteen, ...) regelmatig onderhoud om de natuurlijke look te bewaren en om vlekken te vermijden.

Werkblad uit kwarts

Kwarts is een mengeling van hars en steen en vormt zo een perfect alternatief voor natuursteen. Het is even resistent, maar wel iets goedkoper en onderhoudsvriendelijker. Dankzij de kleinere poreusheid heb je genoeg aan schoon water of zeepwater en een zachte doek.

Werkblad uit massief hout

Natuurlijk hout lijkt al een hele tijd uit de mode te zijn. Toch wordt het nog steeds regelmatig verkocht. Dankzij zijn warme uitstraling past het bij elke stijl, zeker in rustieke keukens. Het onderhoud is echter moeilijker, alhoewel het zeer goed bestand is tegen hoge temperaturen. Een jaarlijkse behandeling (1 of 2 keer per jaar) met beschermende olie en een dagelijkse reiniging zijn aanbevolen om te vermijden dat de krassen tot de nerven van het hout doordringen.

Maak een afspraak

De dikte van je werkblad

  1. Alles hangt af van het gekozen materiaal. Standaard is een werkblad bijvoorbeeld tussen 28 en 38 mm dik, al winnen dunne werkbladen steeds meer aan populariteit. Hou er echter wel rekening mee dat dit niet elk materiaal zich hiervoor leent. Zo kies je voor een ‘slim’-effect bijvoorbeeld beter voor kwartscomposiet, wat je al in diktes van 12-13 mm kunt krijgen.
  2. Het hangt natuurlijk af van je kookplaat en gootsteen. Ga je voor een inbouwfornuis en -gootsteen, dan kies je best voor een werkblad van 38 mm.

 

De afmetingen van je keukenblad

Bij èggo leveren we uiteraard werkbladen op maat. Toch hou je voor een optimaal gemak best rekening met enkele interessante standaardafmetingen.

  • Qua hoogte kiest men vandaag meestal voor 85-90 cm. Je keuken mag natuurlijk niet te hoog, maar ook niet te laag zijn, zodat je je niet hoeft te bukken of strekken.
  • Qua diepte kiest men standaard voor 60-65 cm. Maar alles hangt ook af van de hangkasten in je keuken. Bij diepe kasten kies je best ook voor een dieper werkblad, zodat je je hoofd niet stoot aan je kasten tijdens het snijden van je groenten.

Ontwerp je keuken in 3D

Op zoek naar je nieuwe keuken?

Vind je showroom Vind je showroom
Gepubliceerd op 14.10.2020
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow