Een matte zwarte keuken schoonmaken: onze tips

Het schoonmaken van een mat zwarte afwerking lijkt een delicate opgave. Gelukkig bestaan er eenvoudige oplossingen om je mat zwarte keuken in perfecte toestand te houden. We geven je alvast een aantal onderhoudstips om dat te doen.

Stof je kasten af vóór je ze schoonmaakt

Zoals je misschien al merkte zijn stof en kleine vuiltjes in een mat zwarte keuken vaak een stuk beter zichtbaar dan op een witte kast of een gelakt kastfront. Stof je kasten dus altijd eerst af voor je je keuken schoonmaakt.

Een handige tip: vóór je je keuken met water schoonmaakt, verwijder je eerst het stof met een droge doek. Als je je kastfronten eerst natmaakt en daarna afstoft, kunnen er lelijke strepen achterblijven en kunnen er bij het schoonmaken zelfs krasjes ontstaan. Voor een efficiënte reiniging werk je bij het afstoffen van boven (legplanken en hoge kasten) naar beneden.

Gebruik een microvezeldoek

Wees bij het schoonmaken van je keuken voorzichtig met sponsen en andere producten die kunnen schuren. Zulke agressieve producten zorgen soms namelijk voor krassen op je kastfronten en laten bovendien lelijke strepen achter.

Reinig je kasten dus het liefst met een schone microvezeldoek, die een stuk zachter is, of enkel met het niet-schurende deel van de spons.

Kies voor aangepaste schoonmaakproducten

Op klassieke mat zwarte oppervlakken valt het minste vuiltje op. Vingerafdrukken en vetvlekken zijn op mat zwarte kastfronten duidelijk zichtbaar, tenzij je over fronten met een vlekwerende laag beschikt, zoals de Easy Touch-afwerking van èggo.

De meest voor de hand liggende oplossing lijkt misschien om ze aan te pakken met krachtige schoonmaakproducten. Toch is niet elk product geschikt voor matte oppervlakken. Sterker nog: soms veroorzaken ze nog meer sporen.

Verwijder vingerafdrukken met zuiver water

Om vingerafdrukken te verwijderen heb je echt geen wonderproducten nodig! Met wat zuiver water op je microvezeldoek kom je al een heel eind. Daarna droog je de kastfronten af met een droge doek.

Was hardnekkige vlekken met afwasmiddel

Voor hardnekkige vlekken zoals vet- of sausvlekken gebruik je afwasmiddel. Wrijf met het zeepwater voorzichtig over het keukenmeubel. Vervolgens verwijder je de zeepresten met een schone, vochtige doek en ten slotte droog je alle kastfronten goed af.

Kasten regelmatig schoonmaken

Eigenlijk is er maar één gouden tip om je matte keuken altijd in perfecte toestand te houden: regelmatig reinigen. Omdat elk vuiltje op mat zwarte keukenmeubels meteen zichtbaar is, moet je je kastfronten voldoende vaak wassen om ze schoon te houden.

De frequentie waarmee je dat doet, hangt af van je leefgewoontes en de manier waarop je je keuken gebruikt. Met kinderen in huis bijvoorbeeld vallen vingerafdrukken moeilijk te vermijden.

Vlekken snel wassen

Zorg ervoor dat vlekken geen tijd krijgen om vast te koeken. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker je ze er bij je volgende schoonmaakbeurt af krijgt. Daarom raden we je aan om na het koken met een doek over je bevlekte meubels te gaan, zodat je keuken mooi schoon blijft.

Water afdrogen

Zitten er waterdruppels op je kastfronten? Water en stoom kunnen sporen op je meubels veroorzaken. Droog vochtige plekken dus meteen af met een droge doek.

De èggo-oplossing: de vlekwerende Easy Touch-laag!

Hou je van matte en donkere kleuren in je keuken, maar zie je ertegenop om de hele tijd vingerafdrukken van je meubels te verwijderen? Bij èggo hebben we aan jou gedacht! Bij ons vind je een kastbekleding die de elegantie van mat zwart combineert met makkelijk onderhoud: de Easy Touch-afwerking.

Deze elegante kastfronten van laminaat beschikken over een vingerafdrukwerende laag. Zo blijven je meubels langer schoon, wat zeker bij greeploze modellen handig meegenomen is. Kortom, je geniet van de schoonheid van een elegante matte, donkere keuken, zonder de nadelen ervan.

Ontwerp je mat zwarte keuken samen met èggo!

Geïnteresseerd in een mat zwarte keuken met Easy Touch-afwerking? Vertrouw op ons! Onze adviseurs helpen je de keuken van je dromen te ontwerpen. Samen vinden we de kastoplossingen op maat van jouw behoeften.

Maak een afspraak
Gepubliceerd op 03.07.2024
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow