Wandrekken voor de keuken: waarom en waarvoor?

Wandrekken vormen de ideale oplossing om je ruimte optimaal te benutten, of dat nu je woonkamer, bureau, badkamer, slaapkamer of keuken is! Met rekken kun je immers je volledige muren gebruiken oor andere opbergmeubels. Dat is vooral praktisch als je een kleine keuken hebt met weinig diepte en je over veel spullen, maar over onvoldoende opbergmeubels beschikt.

Bij èggo bieden we je rekken op maat. Afhankelijk van hoe groot je ruimte is, hoeveel plaats je op de muur hebt en hoe hoog je plafond is, maken we een wandrek op maat in functie van je behoeften. Het voordeel? Je verliest geen enkele vierkante centimeter en beschikt bovendien over extra plaats voor je decoratie-elementen. Kortom, een winnende combinatie!

Maak een afspraak

Onze zeven decoratietips voor keukenwandrekken

1. Kies de juiste kleuren en materialen

De juiste kleuren en materialen van je wandrekken kiezen is essentieel om je keuken stijl te geven en een foute interieurkeuzes te vermijden. Welke afwerking moet je kiezen? Alles hangt af van het gewenste design. Bij èggo kun je de afwerking van je kasten kiezen: er zijn heel wat mogelijkheden!

Als je een harmonieuze keuken wil, kies dan dezelfde kleuren en materialen als die van de meubels van je keuken of werkblad. Een keuken met witgelakte deuren? Neem dan witte wandrekken. Een werkblad uit hout? Kies voor hetzelfde materiaal! Liever in steen? Kies dan een wandrek met dezelfde tint. Zo vergis je je zeker niet.

Ben je liever origineel? Neem dan een volledig andere kleur, waarmee je je wandrek benadrukt. In een sobere keuken met een neutraal gekleurde muur eisen je gekleurde wandrekken de aandacht op en worden ze het centrale onderdeel van je ruimte.

Wil je een specifieke sfeer, kies dan de meest geschikte afwerking. Kies houten rekken voor een cocoon- of rustiek effect in je keuken. Rekken in zwart metaal zijn perfect voor een industriële look.

Ontdek de catalogus

2. Zorg voor variatie

Wanneer je de afwerking kiest, kun je er ook voor kiezen om meerdere gekleurde rekken of rekken uit verschillende materialen te nemen: één in hout en één in kleur, enkele rekken in metaal op een muur en andere ertegenover in eikenhout, …

Je kunt zelfs variëren en verschillende types wandrekken combineren. Waarom voeg je er naast de eenvoudige klassieke houten plank geen gekleurde nissen aan toe? Zo kleed je je muur mooi en gemakkelijk aan en geef je je keuken een moderne toets.

Daarnaast kun je ook de inrichting van je rekken variëren. In plaats van een klassieke indeling met zorgvuldig geplaatste planken van dezelfde grootte, neem je wandrekken van verschillende afmetingen en plaats je die op een verschillende hoogte.

Dé must voor wie meer variatie wil? Combineer alle voorgaande ideeën: verschillende modellen, afwerkingen en inrichtingen. Doe wat je maar wil!

Ontwerp je keuken in 3D

3. Berg je mooiste servies op

Haal je mooiste vaatwerk uit het buffet van de eetkamer om ze te benadrukken! Gebruik een wandrek als kastruimte en plaats er je servies op, zodat iedereen het kan zien. Let wel op voor stof: als je het servies lange tijd niet hebt gebruikt, was het dan goed vóór gebruik.

Heb je originele, kleurrijke of trendy borden? Perfect! Je kunt ze als decoratie op je wandrek gebruiken, op voorwaarde dat je ze altijd goed opbergt zodat het niet lijkt alsof je je in een wanordelijke keuken bevindt.

4. Toon je bokalen en opbergdozen

Tegenwoordig kopen we steeds vaker levensmiddelen in bulk. Waarom maak je van deze consumptiegewoonte geen decoratietrend? Plaats je etenswaren zoals kruiden, suiker, bloem, rijst of pasta in mooie potten, bokalen of opbergdozen.

Toon ze met trots op een wandrek. Je kunt er dan gemakkelijk aan wanneer je de heerlijkste gerechten klaarmaakt. Bovendien staan deze mooie bokalen prachtig op je rek en worden ze decoratie-elementen. Je vindt ze in alle maten en materialen: in glas met een houten deksel om je keuken cachet en een bourgondische toets te geven, in zwart metaal voor een industriële toets of zelfs in alle kleuren om er wat vitaliteit aan te geven.

5. Voeg wat groen toe

Wat is er aangenamer dan enkele mooie groene planten in de keuken? Maar op een werkblad is dat niet echt praktisch! Zet ze wat hoger, bijvoorbeeld op een wandrek. Wij raden je aan om hangplanten te kiezen voor een hangend groen effect. En ga vooral na of ze niet giftig zijn om een nefast contact met je etenswaren te vermijden.

Als je het nuttige aan het aangename wil koppelen, bekleed je wandrek dan met kruiden, zoals basilicum, dille, peterselie of rozemarijn. Bovendien groeien deze kruiden in een pot, zodat je mooie trendy potten kopen. Perfect voor een moderne en ontspannende keuken!

6. Versier je rek met frames

Heb je nog plaats op je wandrek maar weet je niet wat erop te zetten? Laat deze ruimte niet leeg en voeg er een of meerdere frames met decoratie-elementen aan toe. Je kunt er een mooie gezinsfoto, een foto van een mooi landschap, een schilderij of zelfs enkele citaten over eten plaatsen.

Voor een keukenontwerp tot in de kleinste details kun je een origineel frame kiezen dat aangepast is aan je interieur. Bovendien hoef je geen gaten in je muur te maken om het op te hangen. Gewoon je frame op je rek plaatsen en klaar is Kees!

7. Berg je receptenboekjes op

Ben je een echte chef-kok? Dat mag gezien worden! Plaats je keukenboeken op een wandrek boven je werkblad. Je hoeft maar je arm uit te strekken om het recept van de dag te volgen.

Ons decoratieadvies: plaats niet al je boeken op hetzelfde wandrek. Je wil toch niet dat je keuken op een bibliotheek lijkt! Kies de mooiste boeken en plaats op elk rek enkele boeken van verschillende grootte en kleur. Vul de rest van de ruimte met andere decoratieve elementen, zoals een kaars of klok.

Leef wel de gulden regel na: plaats niet te veel op je rek! Dat is niet alleen esthetisch af te raden, maar kan bovendien ook gevaarlijk zijn, zeker in een keuken…

Besluit

Een wandrek is meer dan louter een eenvoudig opbergmiddel in een huis! In je keuken vormt het een volwaardig decoratief element. Door goed elk rekmodel, de afwerking, de plaatsing en wat je erop plaatst te kiezen, kun je de sfeer van je ruimte helemaal veranderen.

Wil je graag advies?

Heb je hulp nodig om het ideale wandrek voor je keuken te vinden? èggo luistert naar je! Bespreek je project met een van onze adviseurs en samen vinden we een oplossing die aansluit op je behoeften.

Vind een winkel
Gepubliceerd op 18.07.2022
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow