De plaats van je kleine berging

Het kiezen van de juiste plaats

De eerste stap bij het inrichten van een berging is het kiezen van de ideale plaats. In een huis kun je opteren voor de ruimte achter je keuken, een hoek van de garage of de kelder. Woon je in een appartement, dan is het aangewezen om een voorraadkast of een hoek in je keuken te gebruiken.

In beide gevallen begeleidt èggo je met oplossingen op maat, aangepast aan jouw behoeften.

Oplossingen op maat voor moeilijk toegankelijke plaatsen

Bevindt je berging zich onder een schuin dak of onder een trap en heeft ze atypische afmetingen? Geen probleem! èggo biedt de oplossing voor je project met een hele reeks kasten op maat.

Samen stellen we een gedetailleerd plan van je ruimte op zodat we de opbergruimte en functionaliteit ervan kunnen optimaliseren.

Maak een afspraak

De inrichting: optimalisatie van de kastruimte

Legplanken en kolomkasten

In een kleine wasruimte telt elke vierkante centimeter. Om de opbergruimte optimaal te benutten, kun je legplanken of kolomkasten overwegen.

  • Met legplanken en hangkasten win je heel wat plaats. Zo kun je de ruimte optimaal organiseren en kun je makkelijk overal bij (schoonmaakproducten, handdoeken, lakens, wasgoed). Nog een voordeel: gevaarlijke producten leg je op een hoogte buiten bereik van je kinderen, wat de veiligheid ten goede komt.
  • Met kolomkasten benut je dan weer de volledige hoogte van de muur, ideaal voor grotere voorwerpen zoals een borstel, stofzuiger, strijkplank, ...

De plaatsing van de toestellen

De wasmachine en droogkast kun je op twee manieren plaatsen. Je kunt je toestellen naast elkaar zetten, met daarboven een werkplank. Zo beschik je over een groot werkblad op ideale hoogte om je was te plooien zonder constant te moeten bukken. Maar je kunt je toestellen ook op elkaar zetten, waarbij je plaats overhebt voor een bijkomend laag meubel.

Multifunctionele meubels en lademeubels

Ook multifunctionele meubels zijn een uitstekende oplossing om je kleine ruimte ten volle te benutten. Denk bijvoorbeeld aan een strijkplank in je kolomkast of een uitschuifbare plank om je was op te plooien.

Lademeubels zijn dan weer ideaal om allerlei kleine spullen op een beperkte oppervlakte op te bergen. Je kunt deze lades bijvoorbeeld onder de wasmachine integreren. Door deze laatste wat hoger te zetten, kun je makkelijker bij je schone was én beschik je over extra opbergruimte.

De voorzieningen in je bergruimte

Nadat je hebt beslist waar je wasruimte komt en hoe je ze zal inrichten, is het tijd om er de nodige voorzieningen in te plaatsen. Hou daarbij steeds rekening met de afmetingen van je ruimte.

Een spoelbak

Zorg steeds voor een waterpunt in je washok. Een spoelbak en een kraan die zich binnen handbereik bevinden, kun je voor van alles en nog wat gebruiken. Altijd handig dus, en bovendien vermijd je overbodig heen-en-weergeloop. Zo kun je bijvoorbeeld een kledingstuk afspoelen voor je het in de was steekt, je delicate was met de hand wassen of een verloren sok uit de wasmachine uitwringen. Allerlei zaken die je tijd helpen te besparen.

Verlichting

In een kleine berging zorgt goede verlichting voor een wereld van verschil. Je gebruikt het beste ledverlichting om je werkruimte goed te verlichten, en met een spiegel laat je je washok er groter uitzien.

Enkele extra tips

Hierbij een paar tips om de ruimte van je kleine berging te optimaliseren en zo mooi mogelijk in te richten:

  • Gebruik moduleerbare legplanken: deze kun je aanpassen volgens je opslagbehoeftes en zijn dus ideaal voor kleine wasruimtes.
  • Plaats boven je wasmachine een kledingstang, zeker als je kledingstukken moet laten drogen.
  • Gebruik een geperforeerd paneel, ideaal om gereedschap en wasproducten op te hangen. Met magneten kun je er trouwens ook metalen voorwerpen aan hangen.
  • Zorg voor voldoende geluidsisolatie in je ruimte: een wasmachine of droogkast maakt behoorlijk veel lawaai.
  • Vergeet de decoratie niet: met behangpapier of muurverf wordt je ruimte een stuk aangenamer, wat altijd meegenomen is als je er ook de strijk doet.

Onze experts helpen je graag

Zit je nog steeds met vragen over de inrichting van je bergruimte? Bezoek een van onze winkels en stel al je vragen aan onze adviseurs-experts.

Vind een winkel
Meer informatie

Bespreek je project met ons

Bespreek je project met ons
Gepubliceerd op 27.03.2023
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow