Vrijstaand eiland of aanbouweiland: de verschillen

Het centrale eiland (of vrijstaand eiland) vertoont veel gelijkenissen met een aanbouweiland, maar wordt gekenmerkt door enkele specifieke aspecten.

Een keukenruimte die anders is ingevuld

Een vrijstaand eiland is waarschijnlijk de ideale keuze als je beschikt over een woning met brede muuropeningen en glazen deuren, waarin je een keuken wenst die uitgeeft op je salon of eetplaats. Zonder de ruimte af te sluiten kun je er vlotjes omheen bewegen. Het eiland speelt letterlijk een centrale rol in het gastvrije karakter van jouw keuken. Niets gezelliger dan rustig een aperitiefje drinken met je gasten rond het eiland terwijl je de laatste hand legt aan de maaltijd die je hen dadelijk gaat voorzetten.

Het aanbouweiland kan zich aanpassen aan meer verschillende ruimtes, van klein tot groot. Je kunt er de ruimte mee afbakenen en op die manier een halfopen keuken creëren. Ideaal om een warm aspect te behouden maar tegelijk de verschillende ruimtes in je moderne woning van elkaar te scheiden. Zo’n eiland kan uiteenlopende vormen aannemen: een barhoek met hoge stoelen of barkrukken voor een toogeffect, een opbergruimte met kasten en lades om keukengerei in weg te bergen, een extra werkblad om toestellen een plaats te geven of de kookplaat en de inox spoelbak te integreren …

Grote of kleine vloeroppervlakte?

Keukens met een centraal eiland vragen om een grotere vloeroppervlakte dan keukens met een aanbouweiland. Dat is logisch want je moet makkelijk rond het meubel kunnen bewegen. Het is ook noodzakelijk als je wilt dat je keuken leeft en een ruime indruk geeft. Voor een kleine keuken bestaan er echter steeds meer interessante oplossingen met meubels met een geringe diepte.

èggo, de keukenspecialist die naar je luistert

Advies nodig van een keukenprofessional? Onze keukenspecialisten heten je welkom en begeleiden je bij het ontwerp van een plan voor jouw keuken op maat.

Maak een afspraak
Gepubliceerd op 29.01.2020
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow