Waar komt de Japandi-stijl vandaan?

Het woord ‘Japandi’ is een samentrekking van ‘Japan’ en ‘Scandinavië’.

Van een filosofie van wabi-sabi en hygge...

Vóór Japandi onze interieurs veroverde, was het vooral een levensstijl gebaseerd op een mix van het Japanse wabi-sabi en het Deense hygge.

Wabi-sabi streeft naar eenvoud, natuur en authenticiteit, maar ook naar schoonheid in de imperfectie. Hygge op zijn beurt draait rond comfort, welzijn en warmte. Door beide te combineren kom je terecht bij een minimalistische en gezellige sfeer.

Tot een trendy interieurstijl

Vandaag komt deze levenskunst tot uiting in onze decoratie. Japandi veroverde de laatste jaren heel wat woningen en combineert de stijl van het Japanse wabi-sabi en de Scandinavische stijl met oorsprong in hygge. Interieurs met deze hybride decoratie bieden een perfecte mix van sereniteit en warmte, steeds met eenvoud als basiseigenschap (toch wat het uitzicht betreft).

Hoe pas je Japandi toe in je interieur?

Wil je de Japandi-stijl ook in jouw woning integreren? Hou dan rekening met volgende regels.

Natuurlijke materialen

In Japandi voeren ruwe materialen de boventoon: hout in al zijn soorten, katoen, linnen, riet, papier, steen en keramiek. Prachtige materialen met de nodige imperfecties, die in elke kamer van je woning voor de nodige warmte en soberheid zorgen. De nadruk ligt steeds op het ‘natuurlijke’ karakter, zowel voor je meubels als voor je zitbank of decoratie.

Neutrale kleuren met veel contrast

Qua kleuren gaat de voorkeur uit naar heldere en lichtrijke tinten. Muren, kastfronten en decoratievoorwerpen in gebroken wit, ecru, beige of (mol)grijs creëren een rustgevende sfeer.

Door sombere kleuren toe te voegen aan deze basistinten, zorg je voor het nodige contrast, wat verklaart waarom je in Japandi-interieurs regelmatig zwart, kastanjebruin, donkerblauw of kaki tegenkomt. Ook aardetinten zoals terracotta kunnen in kleine toetsen voor een knap effect zorgen.

Meubels met strakke lijnen

Japandi-meubels onderscheiden zich qua ontwerp en stijl door hun grote eenvoud. Hun strakke design is geïnspireerd op de natuur, dus eenvoud en functionaliteit primeren.

Kies voor een organische vorm of klassiek recht lijnenspel. Vergeet imposante of overdreven gesofisticeerde meubels. Die mogen dan wel best origineel zijn, maar ze dragen absoluut niet bij tot het beoogde zen-effect. Bij èggo vind je alles wat je nodig hebt voor je interieur.

Eenvoudige en functionele decoratie

Voor decoratievoorwerpen geldt: less is more! Of anders gezegd: hoe minder, hoe beter. De Japandi-stijl staat voor minimalisme, dus overbodige en volumineuze prullaria zijn uit den boze! De ideale gelegenheid om grote schoonmaak te houden in je decoratie. Hou enkel het essentiële over, met een voorkeur voor de meest functionele en verfijnde voorwerpen.

Mooie stukken in natuurlijke materialen mag je gerust bijhouden: een keramische vaas, een houten fotokader, een mooi linnen tapijt, een paar kussens in heldere kleuren, ... Vergeet ook niet wat planten of bloemen, die zorgen namelijk voor de nodige warmte.

 

Maak een afspraak

Onze ideeën voor een Japandi-stijl in je woning

De Japandi-stijl kun je doortrekken naar de hele woning, van keuken tot slaapkamer. Ontdek onze ideeën om je interieur een grondige transformatie te laten ondergaan.

In de keuken: hout en heldere tinten

De Japandi-stijl is enorm populair in de keuken. Logisch, in deze op en top gezellige ruimte komt de mix van functionaliteit en design perfect tot zijn recht.

Hoe je dat doet? Ga voor een werkblad van licht hout of natuursteen en voor kasten met strakke kastfronten van licht hout of gebruiken wit. Kies voor open legplanken, liefst ook van hout. Zulke legplanken zijn ideaal om je prachtige keramische servies tentoon te stellen. Gebruik zachte en warme verlichting. Met rieten hanglampen bijvoorbeeld slaag je erin deze gezellige sfeer nog extra te benadrukken.

In de eetkamer: ruimte en eenvoud

In de woonkamer en eetkamer komt het erop neer om een comfortabele en lichtrijke ruimte te creëren. Kies een lage, knusse zitbank in neutrale tinten. Ga voor je tafel, buffetkast en tv-meubel voor natuurlijke materialen zoals hout en voor strakke en organische lijnen. En om je leefruimte helemaal af te maken en er niet rommelig te laten uitzien, kies je voor functionele meubels met luchtig ontwerp.

Voor je textiel kies je een tapijt, kussens, gordijnen en stoelen in natuurlijke stoffen, zoals bijvoorbeeld linnen of katoen. En voor je kleuren ten slotte gebruik je het best heldere tinten, zodat je een lichtrijke ruimte creëert.

In de slaapkamer: een ontspannende en functionele ruimte

In de slaapkamer moet uiteraard de nodige sereniteit heersen, zodat je zeker bent van een goede nachtrust. Wat dat betreft zit je met Japandi helemaal juist! Kies voor beddengoed van natuurlijke vezels en in heldere tinten, aangevuld met een gezellig tapijt en houten meubels.

En voor je kasten geldt één ding: functionaliteit. Kies een eenvoudige houten dressing waar je al je kleding en accessoires in kwijt kunt. Voor zo’n dressing kun je voor draaideuren of schuifdieren kiezen of juist voor een open dressing gaan, zodat je makkelijk bij je outfits kunt.

In de badkamer: een natuurlijke oase van rust

De Japandi-badkamer is een ruimte waar er kalmte en ontspanning heerst. Gebruik voor je meubels en afwerkingen materialen als hout en steen, altijd goed voor de nodige textuur en warmte.

Qua kleuren geldt hetzelfde als in de andere ruimtes, namelijk het creëren van een serene sfeer aan de hand van muren en decoratie in neutrale tinten. Kies voor functioneel meubilair: kasten, wastafel, handdoekhouder enz. En voor een echt rustgevende sfeer kan een plantje nooit kwaad.

Creëer dankzij èggo een interieur naar jouw persoonlijkheid

Het allerbelangrijkste is dat je je thuis goed voelt. De èggo-adviseurs begeleiden je bij de inrichting van alle ruimtes van je woning. Samen bepalen jullie de stijl van jouw keuze, gaande van extreem modern tot eerder rustiek, en stel je een interieur samen op maat van jouw persoonlijkheid.

Vind een showroom
MEER WETEN

Hulp nodig?

Maak een afspraak
Gepubliceerd op 29.04.2024
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow