Iets lekkers klaarmaken en proeven, snel bijpraten, gasten ontvangen, zelfs spullen opbergen – alles gebeurt rond dit centrale punt in de keuken. Welke stijl je ook verkiest, retro, klassiek of design, een keukeneiland is zonder enige twijfel hét pronkstuk van de keuken.

Welke functies krijgt je keukeneiland?

Een goed doordachte keuken is essentieel. De toepassingen van een keukeneiland zijn quasi onbeperkt: eten bereiden, koken, afwassen, aperitieven of eten, … alles is mogelijk, jij beslist!

Keukeneiland met kookplaat

Een eiland ook erg praktisch: een ruim werkblad met ingebouwde kookplaat, dat is koken en intussen een oogje in het zeil houden terwijl de kinderen hun huiswerk maken, of een praatje slaan met vrienden. Een diepte van minstens 70 cm garandeert een optimale veiligheid.

Werkblad of eetplaats

Of gaan we nog een stapje verder? Beeld je dan eens een werkblad in dat overgaat in extra werkruimte of in een eettafel. Elegant en praktisch! Bij een keukeneiland denken we meestal aan barkrukken, al kun je ook kiezen voor stoelen en de hoogte van de eethoek hierop afstemmen.

Keukeneiland waar je kunt afwassen

De functies van een keukeneiland zijn nog veel uitgebreider: zo kun je er bijvoorbeeld een spoelbak en vaatwasser inbouwen, op voorwaarde dat je bij het ontwerp van je keuken rekening houdt met aan- en afvoer van water.

Extra opbergruimte en kasten

Het grootste voordeel van een keukeneiland blijft natuurlijk het feit dat je extra opbergmogelijkheden en kasten creëert. Pottenladen, legplanken en lage telescopische kolomkasten … En ten slotte dé ideale kast voor je eiland: de Engelse lade, waarbij je in één oogopslag ziet wat erin zit.

En wat met de trends?

Ga je voor Scandinavisch, landelijk, loft, verfijnd, of volledig wit? Ieder heeft zo zijn smaak en voorkeuren. Wij stelden voor jou een lijstje op met de laatste trends:

  • Zwart-wit: tijdloos en elegant, altijd een ideale designcombinatie
  • Marmer is helemaal terug: een marmeren eiland is sober, chic en natuurlijk en staat symbool voor verfijning en moderniteit! Aangezien marmer poreus is, stelt èggo levensechte imitaties voor in composiet of keramiek. Zo heb je geen enkel excuus meer om niet te zwichten!

  • Hout is nog steeds in de mode: hout (of laminaat) in combinatie met een witte keuken zorgt steeds voor een warme sfeer.
  • Het succes van de nissen of uitsparingen zet zich door: ze maken je keuken lichter en dynamischer, ook met een keukeneiland. Een nis of uitsparing is het ideale hoekje om al je favoriete spulletjes uit te stallen: kookboeken, decoratie, vaatwerk…

Nuttige tips

Aangezien een keukeneiland vooral praktisch, ergonomisch en leefbaar moet zijn, zijn nuttige tips altijd welkom! Wij geven je er alvast enkele:

  • Zorg voor minstens 90 cm bewegingsruimte rond het eiland, zodat je makkelijk kunt bewegen en de deuren kunt openen.
  • Hou je wel van een aperitief met vrienden? Ga dan voor een extra lang keukeneiland met hoge barkrukken: sfeer verzekerd!
  • Wij zijn alvast fan van de onzichtbare dampkap die ingewerkt zit in het (valse) plafond boven het eiland of in de kookplaat zelf … slim!
  • Wil je plaats besparen? Denk dan aan meervoudige stopcontacten die ingewerkt zitten in het werkblad en die makkelijk uitklapbaar zijn.

  • Een ingebouwde vuilnisbak, beschermplaat, onderleggers, opbergsystemen voor keukengerei, … bespaar niet op accessoires: ze zullen je het leven stukken gemakkelijker maken.
  • Denk aan de verlichting om je keukeneiland volledig tot z’n recht te laten komen. Design hanglampen passen perfect bij een centraal keukeneiland en zorgen voor evenwicht en stijl.
Gepubliceerd op 29.08.2018
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow