Iets lekkers klaarmaken en proeven, kort bijpraten, gasten ontvangen, en zelfs opruimen – alles gebeurt rond dit centrale punt in de keuken. Welke stijl je ook verkiest, retro, klassiek of design, een keukeneiland is zonder enige twijfel het pronkstuk van de keuken.

Welk eiland voor jou  ?

Een goed doordachte keuken is essentieel. Met een keukeneiland kan je alle kanten uit: het geeft je niet alleen extra opbergruimte, je kan op deze plaats ook al het voorbereidend werk voor je gerechten uitvoeren, koken en bakken, afwassen, of het eiland inrichten als bar of eethoek,… alles is mogelijk, jij beslist! Bovendien is een eiland ook erg praktisch: een ruim werkblad met ingebouwde kookplaat, dat is koken en intussen een oogje in het zeil kunnen houden terwijl de kinderen hun huiswerk maken, of een praatje slaan met vrienden. Een diepte van minstens 70 cm garandeert een optimale veiligheid.

Of gaan we nog een stapje verder? Beeld je dan eens een werkblad in dat overgaat in extra werkruimte of in een eettafel. Elegant en praktisch! Al horen bij een keukeneiland meestal barkrukken, je kan ook kiezen voor stoelen en de hoogte van de eethoek hierop afstemmen.

Maar het keukeneiland heeft nog meer te bieden: zo kan er bijvoorbeeld een afwasruimte met spoelbak en vaatwasser ingebouwd worden, op voorwaarde dat de aan- en afvoer van water al van bij de planning van de keuken voorzien werden. De belangrijkste troef van een centraal keukeneiland blijft natuurlijk de mooie opbergmogelijkheden. Pottenladen, legplanken en telescopische kolomkasten in een lagere versie… Dé absolute topper van het opbergen in een eiland: de Engelse lade, waarbij je in één oogopslag ziet wat erin zit.

En wat met de trends?

Qua sfeer eerder Scandinavisch, landelijk, loft, puur, of volledig wit? Ieder heeft zo zijn smaak en voorkeuren. Wij stelden voor jou een lijstje op met de laatste trends:

  • De black & white stijl: tijdloos en elegant, we blijven verknocht aan deze designcombinatie
  • Marmer is terug in opmars: sober, chic en natuurlijk, een marmeren eiland staat symbool voor verfijning en moderniteit! Aangezien marmer poreus is, stelt èggo levensechte imitaties voor in composiet of keramiek. Geen enkele reden tot twijfel meer!

  • Hout is nog steeds in: door hout (of laminaat) te combineren met een witte keuken, creëer je een warme sfeer
  • Het succes van de niches zet zich door: ze maken je keuken lichter en dynamischer, eiland inbegrepen. Een niche is het ideale hoekje om al je favoriete spulletjes uit te stallen: kookboeken, decoratie, vaatwerk…

Nuttige tips

Aangezien een keukeneiland vooral praktisch, ergonomisch en leefbaar moet zijn, zijn nuttige tips altijd welkom! Hier vind je er een paar:

  • je voorziet het best minimum 90 cm ruimte rondom het eiland, zodat je makkelijk kan rondlopen en de deuren zonder probleem open kunnen
  • hou je van aperitieven onder vrienden? Ga dan voor een extra lang eiland met hoge barkrukken: sfeer verzekerd!
  • wij vallen als een blok voor de discrete afzuigkap die ingewerkt zit in het (valse) plafond boven het eiland of in de kookplaat zelf … slim!
  • denk om plaats te winnen aan meervoudige stopcontacten die ingewerkt zitten in het werkblad en die makkelijk uitklapbaar zijn

  • inbouwafvalemmer, beschermplaat, hittebestendige staven, opbergsystemen voor keukengerei, … bespaar niet op accessoires: ze zullen je het leven veel gemakkelijker maken
  • vergeet niet dat verlichting je keukeneiland in de verf zal zetten. Design hanglampen passen perfect bij een centraal keukeneiland en zorgen voor evenwicht en stijl.
Gepubliceerd op 29.08.2018
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow