Iets lekkers klaarmaken en proeven, snel bijpraten, als tafel of bar om gasten te ontvangen, zelfs spullen opbergen – alles gebeurt rond dit centrale punt in de keuken. Welke stijl je ook verkiest, retro, klassiek of design, een keukeneiland is zonder enige twijfel hét pronkstuk van de keuken.

Welke functies krijgt je keukeneiland?

Een goed doordachte keuken is essentieel. De toepassingen van een keukeneiland zijn quasi onbeperkt: eten bereiden, koken, afwassen, aperitieven of eten, … alles is mogelijk, jij beslist!

Keukeneiland met kookplaat

Een eiland is ook erg praktisch: een ruim werkblad met ingebouwde kookplaat, dat is koken en intussen een oogje in het zeil houden terwijl de kinderen hun huiswerk maken, of een praatje slaan met vrienden. Een diepte van minstens 70 cm garandeert een optimale veiligheid.

Werkblad of eetplaats

Of gaan we nog een stapje verder? Beeld je dan eens een werkblad in dat overgaat in extra werkruimte of in een eettafel. Elegant en praktisch! Bij een keukeneiland denken we meestal aan barkrukken, al kun je ook kiezen voor stoelen en de hoogte van de eethoek hierop afstemmen.

Keukeneiland waar je kunt afwassen

De functies van een keukeneiland zijn nog veel uitgebreider: zo kun je er bijvoorbeeld een spoelbak en vaatwasser inbouwen, op voorwaarde dat je bij het ontwerp van je keuken rekening houdt met aan- en afvoer van water.

Extra opbergruimte en kasten

Het grootste voordeel van een keukeneiland blijft natuurlijk het feit dat je extra opbergmogelijkheden en kasten creëert in je keuken. Pottenladen, legplanken en lage telescopische kolomkasten … En ten slotte dé ideale kast voor je eiland: de Engelse lade, waarbij je in één oogopslag ziet wat erin zit. Allerlei superhandige kasten die altijd goed van pas komen, zeker in een kleine keuken met weinig kastruimte.

Maak een afspraak

Welke types keukeneiland voor een moderne keuken?

De keukenwereld kent twee types keukeneilanden (elk natuurlijk met een aantal alternatieven): een centraal keukeneiland (of vrijstaand eiland) en een aanbouweiland.

Het eerste staat volledig vrij (met 4 zijden), terwijl je de tweede tegen een muur kunt plaatsen ofwel als tafel gebruiken in het verlengde van het werkblad. Alhoewel beide veel gelijkenissen vertonen, hebben ze ook een aantal specifieke aspecten.

Een andere indeling van je keukenruimte

Een vrijstaand eiland is waarschijnlijk de ideale keuze als je beschikt over een woning met brede muuropeningen en glazen deuren, waarin je een open keuken wenst die uitgeeft op je salon of eetplaats. Je kunt er dus gemakkelijk rond je eiland heen lopen en je ruimte blijft volledig open, waardoor het keukeneiland letterlijk een centrale rol speelt voor een gezellige keuken. Stel je bijvoorbeeld een gezellige aperitief voor met je gasten rond het eiland terwijl je zelf de laatste hand legt aan de maaltijd die je voor hen klaarmaakt. Op die manier groeit het keukeneiland uit tot een gezellige plek én wordt het middelpunt van je keuken.

Het aanbouweiland kan zich aanpassen aan verschillende ruimtes, van klein tot groot. Je kunt de ruimte afbakenen en op die manier een halfopen keuken verkrijgen. Ideaal om een gezellige ruimte te creëren maar tegelijk de verschillende ruimtes in je moderne woning van elkaar te scheiden. Zo’n eiland bestaat in verschillende vormen: een barhoek met hoge stoelen of barkrukken voor een toogeffect, ofwel een eethoek in het verlengde van het werkblad…

Grote of kleine vloeroppervlakte?

Keukens met een centraal eiland vergen een grotere vloeroppervlakte dan keukens met een aanbouweiland. Logisch, je hebt namelijk voldoende bewegingsvrijheid nodig rond het meubel. Het is ook noodzakelijk als je wilt dat je keuken een ruimtelijk en groots gevoel krijgt. Voor een kleine keuken bestaan er echter steeds meer interessante oplossingen met smallere meubels.

Maak een afspraak

En wat met de trends?

Ga je voor Scandinavisch, landelijk, loft, verfijnd, volledig wit of hout? Ieder heeft zo zijn smaak en voorkeuren bij het kiezen van een keuken. Wij stelden voor jou een lijstje op met de laatste trends:

  • Zwart-wit: Kies voor de tijdloze en elegante combinatie van zwart en wit en ga voor een verleidelijk design.
  • Marmer is helemaal terug: een marmeren keukeneiland is sober, chic en natuurlijk en staat symbool voor verfijning en moderniteit! Aangezien marmer poreus is, stelt èggo levensechte imitaties voor in composiet of keramiek. Zo heb je geen enkel excuus meer om niet te zwichten!

  • Hout is nog steeds in de mode: hout (of laminaat van imitatiehout) in combinatie met een witte keuken zorgt steeds voor een warme sfeer. Hout bezorgt je ruimte een natuurlijke en tijdloze toets.
  • Het succes van de nissen of uitsparingen zet zich door: ze maken je keuken lichter en dynamischer, ook met een keukeneiland. Een nis of uitsparing vormt een ideale opbergruimte om al je favoriete spulletjes uit te stallen: kookboeken, decoratie, vaatwerk…

Nuttige tips

Aangezien een keukeneiland vooral praktisch, ergonomisch en leefbaar moet zijn, zijn nuttige tips altijd welkom! Wij geven je er alvast enkele:

  • Zorg voor minstens 90 cm bewegingsruimte rond het eiland, zodat je makkelijk kunt bewegen en de deuren kunt openen.
  • Hou je wel van een aperitief met vrienden? Ga dan voor een extra lang keukeneiland met hoge barkrukken: sfeer verzekerd!
  • Wij zijn alvast fan van de onzichtbare dampkap die ingewerkt zit in het (valse) plafond boven het keukeneiland of in de kookplaat zelf … slim!
  • Wil je plaats besparen? Denk dan aan meervoudige stopcontacten die ingewerkt zitten in het werkblad en die makkelijk uitklapbaar zijn.

  • Een ingebouwde vuilnisbak, beschermplaat, onderleggers, opbergsystemen voor keukengerei, … bespaar niet op accessoires: ze zullen je het leven stukken gemakkelijker maken.
  • Denk aan de verlichting om je keukeneiland volledig tot z’n recht te laten komen. Design hanglampen passen perfect bij een centraal keukeneiland en zorgen voor evenwicht en stijl.

èggo, de keukenspecialist die naar je luistert

Nood aan advies voor de ideale inrichting van je keuken? Onze keukenspecialisten heten je welkom en begeleiden je bij het ontwerp van een plan voor jouw keuken op maat. Of het nu gaat om de keuze van de kleur van je meubels en kasten of om de stijl van je keuken en eiland: bij ons kun je steeds terecht voor tal van inspirerende ideeën. Vertrouw op onze expertise om je droom om te zetten in werkelijkheid en om een keuken op maat te ontwerpen die helemaal bij jouw persoonlijkheid past.

Maak een afspraak
Gepubliceerd op 29.08.2018
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow