Doel nul afval: waarom is dat zo belangrijk?

De klimaatopwarming en het smelten van de ijskap, de Ecological Debt Day die steeds vroeger valt en aantoont dat we de natuurlijke hulpbronnen van de planeet alsmaar sneller uitputten, oceanen vol plastic … Allemaal redenen die verklaren waarom het hoog tijd is om over te schakelen op een duurzame levensstijl, weg van de overconsumptie die we vandaag kennen. Aan de hand van eenvoudige handelingen kan ieder van ons inderdaad zijn of haar impact of het leefmilieu verminderen.

Dat is met name het geval in de keuken waar de hoeveelheid afval die we elk jaar produceren, ronduit hallucinant is. We moeten echter benadrukken dat België een uitstekende leerling is voor alles wat met sorteren te maken heeft. Bij èggo helpen we je bij het aannemen van een milieuverantwoordelijke houding en begeleiden we je bij de verwerking van je afval. Bij de plaatsing van je keuken recupereren en recycleren we alle verpakkingen, karton en piepschuim. Onze keukens zijn ook uitgerust met onderling verwisselbare bakken van 8 tot 40 liter met het oog op een ergonomische organisatie van je huishoudelijk afval, PMD, karton, …

Maar ondanks ieders inspanningen bevatten onze vuilnisbakken nog steeds te veel afval, iets wat nochtans makkelijk kan worden vermeden. We geven je bijgevolg enkele tips en adviezen om verspilling van voedsel te vermijden en de productie van afval te beperken.

Anders kopen : de basis van een ecologische keuken

De eerste actie om te streven naar een keuken met nul afval heeft te maken met de aankoop van je geliefkoosde voedingswaren en ingrediënten. Tegenwoordig zijn lokale en bioproducten je beste bondgenoten.

Beter nog, als je de mogelijkheid hebt, kun je je eigen moestuin inrichten: lokale producten en bio krijgen dan een heel andere dimensie want je tekent je eigen tuintje uit. En als een complete moestuin niet mogelijk is,  kun je rechtstreeks in je keuken aromatische planten laten groeien ! Bij èggo stellen we je ophangrekken of speciale compartimenten voor om die planten stijlvol en licht te integreren in je keuken.

  • Lokale producten kopen houdt heel wat voordelen in : niet alleen beperk je je CO2-verbruik door het transport te verminderen (per vliegtuig, vrachtwagen of boot) maar bovendien bied je een landbouwer uit eigen streek overlevingskansen.
  • Ook door het aankopen van bio draag je bij aan de bescherming van het milieu en je eigen gezondheid: je ondersteunt landbouw die de natuur respecteert en je vermijdt de consumptie van producten vol pesticiden.

Nog een tip om verspilling te voorkomen en slim te kopen: plan altijd menu’s voor de hele week en maak een precieze lijst met je inkopen. Als je je beperkt tot wat je nodig hebt, ben je er zeker van om geen voedingswaren te moeten wegwerpen die soms nog niet zijn opengemaakt.

Wasbare en herbruikbare spullen in plaats van wegwerpspullen

Onder het talrijke afval dat onze vuilnisbakken vult, bevindt zich veel plastic afval zoals verpakkingen, zakken of flessen. Nochtans kunnen we ons verbruik van die moeilijk te recycleren stof makkelijk beperken.

  • Geef de voorkeur aan bulkproducten : het is een mooie gelegenheid om uitsluitend de benodigde hoeveelheid aan te kopen, en dit zonder verpakking. Bovendien vormen jouw rijst, pasta, nootjes of bloem in mooie glazen bokalen een decoratief element in de rekken in je keuken.
  • Gebruik stoffen of jutezakken om je inkopen te verpakken in plaats van plastic tassen. Er bestaan ook katoenen zakjes voor fruit en groenten.
  • Ga voor duurzaam keukengerei : rietjes in inox, theebuiltjes (en geen zakjes), stoffen handdoeken of keukenpapier, stoffen diepvrieszakjes, brooddozen, drinkflessen, filterkannen om kraantjeswater te drinken, een thermos voor warme dranken …
  • Vervang aluminium- of huishoudfolie door stoffen afdekkingen of Bee Wraps.

Anders koken : niets gaat verloren, alles wordt hergebruikt

Om te strijden tegen verspilling in de keuken, is er één ordewoord: verbeelding. In plaats van weg te werpen wat te veel is of wat je niet gebruikt voor je recept, kun je denken aan een tweede leven voor die overschotten.

  • Gebruik alle delen van je ingrediënten : in plaats van schillen in de vuilnisbak te keilen, kun je er groentechips van maken of gebruik je ze voor een soepje. Hetzelfde met een kippenkarkas waarmee je een heerlijke huisbereide bouillon kunt maken.
  • Denk aan alternatieven vooraleer je iets wegwerpt : heb je net rijst of aardappelen gekookt? Kieper het kookwater niet weg maar gebruik het als onkruidverdelger! Kookwater vol zetmeel is een natuurlijk middel om onkruid te bestrijden. En is je brood wat te droog, gooi het dan niet meteen bij je huishoudafval maar vraag je af hoe je het kunt transformeren : je kunt er paneermeel van maken, croutons, verloren brood … Is je fruit overrijp? Maak er een verfrissende smoothie of confituur van!
  • En vergeet vooral niet te composteren ! Er is veel organisch afval dat wordt omgezet in meststof voor je tuin: groenten, koffiegruis, eierschalen …

Maak je eigen onderhoudsproducten

Last but not least, heeft een ecologische en duurzame keuken ook nood aan milieuvriendelijke onderhoudsproducten. Azijn, citroen, zuiveringszout, Marseillezeep of zwarte huishoudzeep … Er bestaan talloze natuurlijke producten met aangetoonde reinigende eigenschappen. En op het internet vind je makkelijk recepten om zelf bijvoorbeeld afwasproducten te maken. Al die doeltreffende en milieuvriendelijke huishoudproducten worden snel jouw beste bondgenoot.

Gepubliceerd op 20.04.2020
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow