Sta goed stil bij de selectie van je woonkamermeubels

Bij het inrichten van een kleine leefruimte moet je natuurlijk eerst nadenken over de keuze van je meubels. Groot genoeg om handig te zijn, maar ook niet té groot ... Handig, maar ook mooi... Een hele evenwichtsoefening!

Polyvalente meubels

Kies in de mate van het mogelijke voor meubels met verschillende functies, zoals een plek in je woonkamer waar je je spullen kunt opbergen. Opteer bijvoorbeeld voor een zitbank met opbergruimtes, een bank met cassettes, een salontafel met lades, een tv-meubel met veel legplanken, enz. Kortom: combineer oplossingen met meubels die naast hun initiële functie ook extra opbergruimte bieden.

Dichte kasten

Zoek naar meubels met afgesloten opbergmogelijkheden, zoals lades of kasten met deuren. Met zulke oplossingen hou je je spullen mooi uit het zicht en verkrijg je een ordelijke eet- en woonkamer. Of nog beter: kies waar mogelijk voor schuifdeuren. Deze nemen bij het openen minder plaats in, zodat je de ruimte van je woonkamer nóg beter benut.

Ruimtes afbakenen met meubels

In één leefruimte lopen vaak verschillende zones in elkaar over: de eetkamer en woonkamer, en in een studio soms zelfs een open keuken, een bureau of een slaapkamer. Om deze zones duidelijk af te bakenen en in te richten en toch een luchtige ruimte te behouden, kun je met meubels visuele afscheidingen creëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een strategisch geplaatst meubelstuk zoals een zitbank, een console of een buffetkast waarmee je de verschillende zones afbakent?

Meubels: absoluut, maar met mate!

Hoewel meubels natuurlijk altijd handig zijn, kunnen ze in te grote hoeveelheid ook je grootste vijand worden. Want niets in een kleine ruimte zo erg als een ruimte die propvol staat met meubels. Zorg steeds voor voldoende plaats om vrij te bewegen, en plaats bijgevolg enkel meubels plaatst die echt nuttig zijn.

Vermijd ook al te grote meubels zoals een XXL buffetkast of een massieve tafel. Waar die zaken in een grote woning een absolute voltreffer zijn, creëren ze in een klein interieur al snel een veel te overweldigend effect.

Strategisch gebruik van de hoogte onder het plafond

Beschik je over weinig vloeroppervlakte? Werk dan in de hoogte! Door de muren van je eet- en woonkamer slim te gebruiken, benut je handig alle beschikbare ruimte.

Kastoplossingen in de hoogte

Verticale opbergoplossingen zijn ideaal om kleine ruimtes te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan hoge kasten tegen de muur, een boekenkast, een tv-wandmeubel of een kast die tot het plafond reikt. Met zulke opties bewaar je allerlei spullen én hou je veel vloeroppervlakte vrij. Of wat dacht je van zwevende plankjes? Niet alleen discreet en elegant, maar ook ideaal om decoratievoorwerpen in het zicht te plaatsen of om dagelijkse gebruiksvoorwerpen binnen handbereik te houden.

Kasten met aanpasbare hoogte

Met modulaire legplanken en kasten kun je de compartimenten in de hoogte aanpassen. Zo kun je in je eet- of woonkamer voorwerpen van verschillende groottes kwijt en richt je de ruimte in volgens de evolutie van je behoeften.

Kies voor aangepaste materialen en kleuren

Het uitzicht van een ruimte wordt in grote mate bepaald door de materialen en kleuren van je meubels en decoratie, belangrijk dus om er goed bij stil te staan.

Lichte en lichtrijke kleuren

Lichte kleuren zijn je beste metgezel in een kleine ruimte: Ze weerspiegelen het licht en maken de ruimte visueel groter en luchtiger. Kies dus voor wit-, beige- of pasteltinten, niet alleen voor de muren zelf, maar ook voor je meubels en decoratievoorwerpen.

Speel met contrasten

Hou je van de combinatie van wit met donkere of levendige kleuren? Geen zorgen! Hoewel wit wordt aanbevolen, zijn zulke donkere en levendige kleuren natuurlijk niet verboden! Sterker nog: ze bezorgen je interieur diepte en contrast, al is het wel belangrijk dat je er zuinig mee omspringt. Met decoratie met een paar donkere of levendige toetsen bijvoorbeeld creëer je extra dynamiek in de ruimte van je eet- en woonkamer.

Materialen die je ruimte optisch vergroten

Materialen spelen wel degelijk een grote rol in het uitzicht van een ruimte! Met reflecterende oppervlakken zoals glas, gepolijst metaal en gelakte afwerkingen laat je elke kleine leefruimte er optisch groter uitzien. Zulke materialen dragen namelijk bij tot een open en lichtrijk ruimtelijk gevoel.

Creëer een warme en gezellige sfeer

De inrichting van een kleine leefruimte gaat veel verder dan een slim gebruik van de oppervlakte. Het is van even groot belang om een eet- en woonkamer te creëren waar je je goed voelt en waar je geen benauwd gevoel krijgt.

Natuurlijke elementen en stoffen

Wil je vermijden dat je ruimte er koud of onpersoonlijk uitziet? Gebruik dan natuurlijke stoffen en materialen, zowel voor je meubels als voor je decoratievoorwerpen. Hout bijvoorbeeld zorgt voor extra warmte en comfort. Maar ook met textiel creëer je een gezellige toets in je ruimte, denk bijvoorbeeld aan zacht tapijt, gezellige kussens, een plaid op de bank en dikke gordijnen. Of wat dacht je van een plantje? Altijd goed voor een streepje groen in je interieur.

Aangename verlichting

Goede verlichting kan de sfeer van je woning bepalen. Heb je weinig natuurlijk licht in je ruimte, dan moet je je eet- en woonkamer op een andere manier verlichten.

In een kleine ruimte kies je het beste voor verschillende lichtbronnen: plafondverlichting, afzonderlijke lichtbronnen om gezellige lichtrijke zones te creëren, gerichte armaturen enz. Sowieso raden we steeds dimbare verlichting aan, waarmee je voor elk moment van de dag een specifieke sfeer creëert.

Èggo, je specialist voor binneninrichting

Bij èggo hebben we knappe en handige oplossingen voor de inrichting van elke ruimte in je woning. Van de badkamer tot de slaapkamer langs de woonkamer, de eetkamer en de keuken: onze adviseurs helpen je het interieur op maat van jouw persoonlijkheid te creëren! Bezoek de dichtstbijzijnde showroom en ontdek er al onze topideeën om de verschillende ruimtes van je woning optimaal te benutten en in te richten.

Vind een winkel
Meer weten

Hulp nodig voor jouw project?

Maak een afspraak Maak een afspraak
Gepubliceerd op 25.01.2024
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow