Kleine keukens: bespaar niet op gezelligheid

In een kleine keuken moet je over elk detail goed nadenken om de ruimte optimaal te benutten. Het moeilijkste daarbij is om het praktische aan het aangename te koppelen. Vaak haalt het praktische luik de bovenhand. In een beperkte ruimte moet je vlot kunnen bewegen tussen de koelkast, het fornuis en het werkblad, waardoor de eethoek vaak plaats moet maken. 

Toch bestaan er tal van oplossingen om een kleine tafel in je keuken te integreren en er een nóg gezelligere plek van te maken.

Maak een afspraak

Een eethoek met bank

Dé plaatsbesparende oplossing. Zelfs een goed doordachte kleine keuken beschikt vaak over een ‘vergeten hoekje’. In een hoek, achteraan de ruimte, onder een raam, ... Zulke vergeten ruimtes kun je perfect invullen met een modern of rustiek bankje. Waarom een bank?

Een zitbank is uiterst moduleerbaar: een rechte bank, een hoekbank of zelfs een afgerond model, ze is steeds aangepast aan de indeling van je ruimte. In tegenstelling tot stoelen hoef je een bank niet achteruit te schuiven om te kunnen zitten.

Een zitbank is bovendien zeer comfortabel en mooi! Met een leuke collectie kussens creëer je een gezellige en aangeklede sfeer in je uitgeruste keuken, en bovendien is het nog comfortabel ook. Als je wilt, kun je je bank zelfs gebruiken als slimme opbergruimte, bijvoorbeeld door onder het zitvlak van de bank een opslagkoffer te installeren.

Laat je werkblad doorlopen in de eethoek

Een kleine eethoek als afbakening van de keuken

Heb je een open keuken met L- of U-vormig aanrecht? Plaats dan een kleine eethoek of bar die je werkblad ‘verlengt’. Zo krijg je een gezellig deco-element waarmee je je keukenruimte afscheidt als deze doorloopt naar de woonkamer of eetkamer.

Een grote tafel als verlengstuk

Heb je een grote keuken? Ga voor een grote geïntegreerde tafel waar je met het hele gezin aan kunt zitten. Een andere optie voor grote keukens is een lange houten plank die haaks op het werkblad staat. In dat geval spreek je niet meer over een eethoek, maar over een echt gezinsplekje!

Zo’n inrichting biedt twee grote voordelen:

  • Een esthetisch voordeel: je tafel sluit perfect aan bij de rest van je keuken, zowel qua materiaal als qua kleuren (grenen, beukenhout, lakverf, graniet, ...).
  • Een enorme plaatsbesparing: om je stoelen achteruit te kunnen schuiven en rond de tafel te kunnen lopen, moet je aan elke kant 150 cm overhouden. Dat wil zeggen dat je 1x 150 cm wint door je aanrecht door te trekken! Een andere manier om de ruimte volop te benutten: de tafelpoten. Een klassieke tafel in een eetkamer heeft er normaal 4. Afhankelijk van je voorkeur kun je dit terugbrengen tot 1 of 2 poten.

De (erg trendy) hoge tafel

Zo’n hoog meubelstuk is vooral ideaal om een afbakening te creëren tussen een open keuken en de woonkamer. Dankzij de talrijke materialen en afwerkingsmogelijkheden kun je de hoge tafel perfect laten aansluiten bij je interieur én bezorg je deze laatste een trendy karakter. Met hoge krukken erbij heeft zo’n hoge tafel zelfs iets weg van een bar, wat meteen verklaart waarom men het soms een barmeubel noemt.

Door zo’n hoge tafel tegen een muur te plaatsen win je heel wat ruimte. Handig om in je eentje te eten, iets uit het vuistje te eten of iets te drinken met vrienden terwijl je het eten bereidt. Bovendien verdubbel je de oppervlakte van je werkblad: een niet onbelangrijk voordeel als je je aan uitgebreide maaltijden waagt!

Ontdek onze stoelen en krukken

Een wand- of snackplank

Een andere zeer handige plaatsbesparende oplossing waarbij je een klein eethoekje creëert. Zo’n extra tafel is vooral functioneel en kun je letterlijk overal kwijt: in een verloren hoek, een vergeten plekje enz. Door het groeiende succes (zeker nu onze huizen en appartementen steeds kleiner worden) dient zo’n tafel tegenwoordig ook als deco-element doordat ze perfect aansluit bij de rest van je interieur en van je meubels.

Zo gebruik je iedere vierkante centimeter

Een kookeiland inrichten

Een kookeiland, nog zo'n slimme oplossing om een eethoek te creëren!

Een speciale oplossing voor kleine ruimtes

Vandaag bestaan er speciale inrichtingstips waarmee je ook in kleine keukens kunt genieten van de vele voordelen van een keukeneiland. Afhankelijk van de beschikbare vloeroppervlakte kun je met minder diepe meubels werken, die nemen minder plaats in. In combinatie met barkrukken creëer je zo de plaats waar het hele gezin bijeenkomt om te eten en gezellige momenten te delen.

Een design-meubel om de eethoek af te bakenen

Bovendien kun je gemakkelijk spelen met de dikte of materialen van het werkblad om er een designmeubel van te maken. Op die manier baken je de verschillende functionele zones af. Kies in de keukenruimte bijvoorbeeld voor een dikker werkblad op de plaats waar je kookt, en voor een fijner werkblad in de eet- en ontspanningshoek. Ook met een contrast van kleuren of materialen kun je voor een afbakening zorgen: natuursteen is koel, hout geeft een warm effect.

Maak een afspraak

Trendy stoelen voor decoratie volgens jouw eigen smaak

Hoe zit het met de stoelen? Slechts één codewoord: breek de stijl! Wat dacht je bijvoorbeeld van industriële stoelen of krukken in een houten keuken, of klassieke, Scandinavische stoelen in een moderne ruimte?

Ontdek onze stoelen en krukken

Wil je je keuken opnieuw inrichten?

Maak een afspraak
Gepubliceerd op 02.07.2020
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow