Onze tips voor een eethoek in je keuken
In België beschouwen we de keuken als een volwaardige leefruimte. We eten er, maar dat is absoluut niet alles. Met een eethoek draait het hele gezinsleven namelijk rond deze ene handige en gezellige plek: van het huiswerk van de kinderen tot het samen eten! Trek de stijl van je woning door met een eethoek die aan al je behoeftes voldoet.

Kleine keukens: bespaar niet op gezelligheid
In een kleine keuken moet je over elk detail goed nadenken om de ruimte optimaal te benutten. Het moeilijkste daarbij is om het praktische aan het aangename te koppelen. Vaak haalt het praktische luik de bovenhand. In een beperkte ruimte moet je vlot kunnen bewegen tussen de koelkast, het fornuis en het werkblad, waardoor de eethoek vaak plaats moet maken.
Toch bestaan er tal van oplossingen om een kleine tafel in je keuken te integreren en er een nóg gezelligere plek van te maken.
Een eethoek met bank
Dé plaatsbesparende oplossing. Zelfs een goed doordachte kleine keuken beschikt vaak over een ‘vergeten hoekje’. In een hoek, achteraan de ruimte, onder een raam, ... Zulke vergeten ruimtes kun je perfect invullen met een modern of rustiek bankje. Waarom een bank?
- Met een zitbank kun je alle kanten uit, steeds in functie van je keuken: een rechte bank, een hoekbank of zelfs een ronde zitbank.
- En in tegenstelling tot stoelen hoef je een bank niet achteruit te schuiven om te kunnen zitten.
- Een zeer comfortabele oplossing! Met een leuke collectie kussens creëer je een gezellige en aangename sfeer in je uitgeruste keuken, en bovendien is het nog comfortabel ook.
- Als je wilt, kun je je bank zelfs gebruiken als slimme opbergruimte, bijvoorbeeld door onder het zitvlak een opslagkoffer te installeren.
Laat je werkblad doorlopen in een tafel
Heb je een L- of U-vormig aanrecht of een kookeiland? Richt een barruimte in die je werkblad ‘verlengt’. Zo wordt de eethoek een decoratief en gezellig element waarmee je je keukenruimte afscheidt van de rest van je eventuele open woonruimte.
Heb je een grote keuken? Ga voor een grote geïntegreerde tafel waar je met het hele gezin aan kunt zitten. Een andere optie voor grote keukens is een lange houten plank die haaks op het werkblad staat. In dat geval spreek je niet meer over een eethoek, maar over een echt gezinsplekje!
Een geïntegreerde tafel in je keukenmeubilair biedt twee grote voordelen:
- Een esthetisch voordeel: je tafel sluit perfect aan bij de rest van je keuken, zowel qua materiaal als qua kleuren (grenen, beukenhout, lakverf, graniet, ...).
- Een enorme plaatsbesparing: om je stoelen achteruit te kunnen schuiven en rond de tafel te kunnen lopen, moet je aan elke kant van de tafel 150 cm overhouden. Dat wil zeggen dat je 1x 150 cm wint door je aanrecht door te trekken! Een andere manier om de ruimte volop te benutten: de tafelpoten. Een klassieke tafel heeft er normaal 4. Afhankelijk van je voorkeur kun je dit terugbrengen tot 1 of 2 poten.
De (erg trendy) hoge tafel
Een hoge tafel is vooral ideaal om een afbakening te creëren tussen een open keuken en de woonkamer. Dankzij de talrijke materialen en afwerkingsmogelijkheden kun je de tafel perfect laten aansluiten bij je interieur én bezorg je deze laatste een trendy karakter. Met hoge krukken erbij heeft zo’n hoge tafel zelfs iets weg van een bar, wat meteen verklaart waarom men het soms een barmeubel noemt. Door zo’n hoge tafel tegen een muur te plaatsen win je heel wat ruimte. Handig om in je eentje te eten, iets uit het vuistje te eten of iets te drinken met vrienden terwijl je het eten bereidt. Bovendien verdubbel je de oppervlakte van je werkblad: een niet onbelangrijk voordeel als je je aan uitgebreide maaltijden waagt! Wat met de stoelen? De hoofdregel: breek de stijl! Wat dacht je bijvoorbeeld van designstoelen of industriële krukken in een houten keuken? Of klassieke of Scandinavische stoelen in een meer hedendaagse keuken?
Ontdek onze stoelen en krukken
Een wand- of snackplank
Een andere zeer handige plaatsbesparende oplossing waarbij je een klein eethoekje creëert. Zo’n extra tafel is vooral functioneel, al heeft ze dankzij het groeiende succes (zeker nu onze huizen en appartementen steeds kleiner worden) nu ook een decoratieve functie doordat ze perfect aansluit bij de rest van je interieur.
Zo gebruik je iedere vierkante centimeter
Een kookeiland inrichten
Een kookeiland, nog zo'n slimme oplossing! En in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kan het zelfs in kleine ruimtes. Vandaag bestaan er speciale inrichtingstips waarmee je ook in kleine keukens kunt genieten van de vele voordelen van een keukeneiland. Afhankelijk van de beschikbare oppervlakte kun je met minder diepe meubels werken, die nemen minder plaats in. In combinatie met barkrukken creëer je zo de plaats waar het hele gezin bijeenkomt.
Bovendien kun je gemakkelijk spelen met de dikte of materialen van het werkblad om er een designmeubel van te maken. Op die manier baken je de verschillende functionele zones af. Kies in de keukenruimte bijvoorbeeld voor een dikker werkblad en in de eet- en ontspanningshoek voor een fijner werkblad. Ook met een contrast van kleuren of materialen kun je voor een afbakening zorgen: natuursteen is koel, hout geeft een warm effect.