1. De grootte van het dressoir

Je toekomstige dressoir moet aangepast zijn aan de afmetingen en de indeling van je eetkamer. Kijk vóór je keuze dus goed naar de lengte van je kast, maar ook naar de hoogte.  

De lengte van het dressoir

Meet eerst hoe lang je eetkamer is en zorg ervoor dat het dressoir qua lengte in verhouding is. Een standaarddressoir bestaat meestal uit twee draaideuren. Soms is het echter langer en loopt het door in het tv-meubel in je woonkamer. Naargelang de beschikbare plaats in je eetkamer en volgens je noden op het vlak van kastruimte en indeling kies je het best voor een dressoir dat lang genoeg is.

De hoogte van het dressoir

Hou ook rekening met de hoogte van je dressoir. Beschik je over veel ruimte in je woonkamer? Dan kun je voor een buffetkast kiezen: een dressoir met daarop een hoger deel met legplanken en met glazen deuren. Zo’n buffetkast heeft een vintage stijl en biedt meer opbergmogelijkheden, maar ze bezorgt de eetkamer natuurlijk ook een massievere uitstraling. Daarom kies je voor een kleine ruimte of in een strakke, hedendaagse eetkamer dus het best voor een laag, doorlopend dressoir. Dat maakt je ruimte lichter en moderner.

Maak een afspraak

2. De stijl van het dressoir

Voor elke interieurstijl bestaat er wel een dressoir. Kies dus voor een meubel dat bij het design van je eetkamer past. Hou rekening met de stijl van je tafel en stoelen, maar ook met de reeds bestaande decoratievoorwerpen zoals kaders, vazen en andere elementen die je niet wil weggooien. Een dressoir kan de uitstraling van je eetkamer een eigen toets bezorgen.

Als je voor rustieke decoratie koos, neem je het best een houten dressoir met natuurlijke afwerkingselementen. Voor een industriële stijl ga je dan weer beter voor metalen afwerkingen, bijvoorbeeld voor de handgrepen en poten. En bij een scandifornia-stijl, een mengeling van Scandinavische en Californische inspiratie, kies je voor een dressoir in wit en bleek hout. Hou je meer van een luxueuze eetkamer? In dat geval kies je voor een dressoir in mat zwart en met stenen bovenblad. Zo’n kast geeft je decoratie een elegante toets.

3. De kleuren van het dressoir

Zorg ervoor dat de kleur van je dressoir goed bij de rest van je decoratie past. Niet zeker van je goede smaak? Zwarte dressoirs en witte dressoirs, mat of glanzend, zijn twee absolute klassiekers in moderne eetkamers. Zwart en wit kun je namelijk makkelijk combineren met de rest van je meubels.

Als het wat origineler mag zijn, kun je steeds voor een gekleurd dressoir gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van het èggo-eetkamermeubel in mineraalgroen met prachtige gouden handgrepen?

4. De materialen van het dressoir

Ook de materialen van het dressoir spelen een rol bij je keuze. Elk materiaal geeft je ruimte een andere stijl. Zo creëer je met een dressoir in massief imitatiehout een warme en gezellige eetkamer, terwijl een dressoir met glazen deuren een licht effect geeft. Metalen poten en handgrepen zorgen dan weer voor een industriële look, en een stenen bovenblad ten slotte geeft élke ruimte een elegante uitstraling.

Je kunt ook verschillende materialen en kleuren combineren. Zeker in moderne interieurs is combineren het toverwoord. Kies bijvoorbeeld voor een mooi dressoir waarvan je de deuren in glanzend wit of mat zwart combineert met een bovenblad in donker massief hout of bleke eik. Voeg daar nog eens poten in chroom, inox of aluminium aan toe en je hebt een design en hedendaags meubel.

Verlies het praktische aspect van je meubel ook niet uit het oog: kies voor stevige en onderhoudsvriendelijke materialen. Imitatiehout is qua materiaal altijd een veilige keuze! Heb je matte of glanzende kastfronten? Deuren die ongevoelig zijn voor vingerafdrukken zijn zeer handig bij een dressoir zonder handgrepen of als je kinderen hebt die overal met hun vingertjes aanzitten.

Maak een afspraak

5. Kastruimte in je dressoir

Je toekomstige dressoir moet niet alleen mooi, maar ook functioneel zijn. Zorg er dus voor dat je meubel genoeg opbergruimte voor al je spullen biedt. Kies naargelang je noden voor een diep dressoir met legplanken, nissen en lades. Zo ben je zeker van voldoende kastruimte in je eetkamer.

Met legplanken die verborgen zitten achter deuren of met lades kun je bijvoorbeeld je tafellinnen en servies opbergen, terwijl open legplanken en nissen dan weer ideaal zijn om decoratiespullen op te zetten. Heb je liever afgesloten kasten, maar wil je wel je goede servies tonen? Dan kun je kiezen voor een moderne en hedendaagse stijl met knappe glazen deuren, waarmee je spullen zichtbaar zijn zonder ‘stof te vangen’.

Vraag advies aan onze experts

Twijfel je nog over de aankoop van je toekomstige dressoir? Bij èggo vind je een groot gamma dressoirs in verschillende stijlen. Je vindt er ongetwijfeld een die aansluit bij al jouw behoeften. Onze adviseurs helpen je graag het meubel van je dromen te vinden. Bezoek een van onze winkels. Zo ontdek je onze selectie en vind je het perfecte dressoir voor je eetkamer.

Vind een showroom
Meer info

Bespreek je project met ons

Maak een afspraak Maak een afspraak
Gepubliceerd op 19.12.2022
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow