De voordelen van muurplanken voor je keuken

Was je bezig met je toekomstige keuken en dacht je plots “Waarom zou ik geen planken gebruiken in plaats van hoge kasten? ”? Open legplanken worden steeds populairder. Niet verwonderlijk gezien de vele voordelen.

Een knappe staaltje decoratie

Is decoratie helemaal jouw ding? Hou je ervan om door interieurmagazines te bladeren en pas je nieuwe trends meteen toe in je woning? Dan ben je waarschijnlijk ook helemaal weg van open legplanken voor de keuken. De knappe uitstraling is dan ook hun grootste troef! Met zo’n trendy open meubel breng je kleur in je keuken en speel je met verschillende volumes.

Bovendien bestaan er heel wat decoratie-ideeën waarmee je zo’n legplank kunt verfraaien. Je kunt er bijvoorbeeld je mooie gekleurd servies op plaatsen, of glazen bokalen met ontbijtgranen, rijst, pasta, suiker, ... Daarnaast is dit het ideale meubelstuk voor je planten (denk maar aan een mooie hangende plant) en aromatische kruiden. Zonder alle kleine decoratieve elementen te vergeten waar we allemaal zo van houden: een mooie vaas, een vintage klok, mooie keukenboeken, fotokaders, ...

En wat als je voor open én gesloten ging?

Je kunt er ook voor kiezen om een open legplank mooi te combineren met hoge gesloten kasten. Zo gaat het esthetische gegeven van deze oplossing hand in hand met het praktische aspect van gesloten kasten. Je behoudt namelijk alle ruimte voor je keukengerei en je minder elegante producten en voorwerpen, én je plukt de voordelen van een inrichting op maat.

Ontdek onze catalogus

Jouw ideale keuken: puur maar niet duur

Qua design zorgen muurplanken in een handomdraai voor een zuivere en strakke stijl in je keuken (enorm in de mode). Ze zijn minder imposant dan klassieke kasten en zorgen voor een luchtige look, terwijl de kleur van je muur volledig tot haar recht komt en je mooie doorlopende vlaktes hebt.

En, niet onbelangrijk, het is ook een goedkope oplossing! Geen scharnieren, softclose-systemen of handgrepen, en dus in slechts enkele minuten geplaatst.

Ontwerp je keuken in 3D

De weinige nadelen van open legplanken in je keuken

Net zoals bij elke oplossing zijn er ook aan de legplank enkele nadelen verbonden. Een woordje uitleg.

Onderhoud

We kunnen er niet omheen... Het belangrijkste nadeel van legplanken is waarschijnlijk dat ze meer onderhoud vergen dan gesloten kasten. Niet onlogisch natuurlijk: er blijft sneller stof op liggen en dat stof kan al eens onhandig zijn, bijvoorbeeld als je de legplank gebruikt voor je servies.

Je zult regelmatig de planken, plus alles wat erop staat, moeten schoonmaken. Zeker omdat je in een keuken vaker met waterdamp te maken hebt, maar er ook meer vet aanwezig is. Hierdoor blijft het stof plakken en zijn je legplanken moeilijker schoon te maken.

Less is more

Vanuit decoratief oogpunt dreigen legplanken al snel een rommeltje te worden als je er te veel zaken op plaatst. Vermijd dus om je volledige servies of al je glazen erop te zetten. Integendeel, zorg voor voldoende ademruimte in je keuken, met goed doordachte en geslaagde decoratie. Opgeruimd staat netjes!

Minder geschikt voor kleine keukens

Legplanken zijn op zich voor elk type keuken geschikt, al lenen ze zich beter tot voldoende grote ruimtes. Met legplanken boet je namelijk sterk in op opbergruimte, wat in kleine keukens wel eens een probleem kan vormen. In elk huis en elke keuken zijn er namelijk tal van voorwerpen die je beter niet open en bloot plaatst. Denk maar aan toestellen, keukengerei en kookapparatuur. Allerlei zaken die allesbehalve in de strakke en zuivere stijl passen die we voor ogen hebben.

Dit nadeel kun je natuurlijk wel gemakkelijk omzeilen, namelijk door open en gesloten oplossingen met elkaar te combineren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een legplankje voor je verse kruiden? En klaar is Kees!

Meer weten

Wil je advies voor je toekomstige keuken?

Maak een afspraak
Gepubliceerd op 16.04.2021
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow