Stem je (kleine) keuken af op de rest van jouw huis
Of een mooie keuken nu klein of groot is, ze moet altijd passen bij jouw woning en jouw binnenhuisinrichting. Hoe slaag je erin om die twee aparte ruimtes op elkaar af te stemmen? In deze lockdown-periode adviseert èggo je om je tijd goed te benutten en enkele kleine verbeteringswerken uit te voeren.
De twee grote scholen voor de inrichting van een open keuken
Open keukens maken tegenwoordig bij veel mensen de dienst uit, zowel in appartementen als in woonhuizen. Het geheim van hun succes? Hun gebruiksvriendelijkheid en de ruimte die ze bieden. Koken wordt een gezellig moment met het hele gezin. Een ideale gelegenheid om leuke gesprekken te voeren met al je huisgenoten en ondertussen een oogje in het zeil te houden op de bereiding van je maaltijd.
Het probleem van zo’n inrichting is dat je, anders dan bij een traditionele keuken waarmee je verschillende ruimtes creëert, een zekere harmonie moet garanderen tussen de leefkamer en de open keuken. Daarvoor bestaan er twee grote scholen : de school die gaat voor continuïteit en de school die de voorkeur geeft aan duidelijk gemarkeerde ruimtes.
De kleuren van je kleine uitgeruste keuken en je leefruimte
Wil je je binnenhuisinrichting harmonieus maken? De eenvoudigste oplossing is nog altijd je muren schilderen om een geslaagd evenwicht te creëren tussen de beide ruimtes. Je gaat anders te werk in functie van jouw specifieke bedoeling (zorgen voor overeenstemming of de ruimtes afbakenen).
- Je kunt beslissen om gebruik te maken van één en dezelfde kleur. Het idee is dan dat je je keuken baseert op je woonkamer, dat ze er met andere woorden een verlengstuk van vormt.
- Je kunt ook je keukenruimte afbakenen door ze in een aparte kleur te verven. Natuurlijk moet je erop letten dat de gekozen kleuren bij elkaar passen.
In dit laatste geval kun je van twee walletjes eten door alle ruimtes van elkaar te onderscheiden en tegelijk aan elkaar te koppelen. Je kunt inderdaad kleuren oproepen door decoratieve elementen op te nemen die verwijzen naar de andere ruimte. Door bijvoorbeeld verschillende nissen in je bibliotheek in dezelfde kleur te schilderen als de muren in je keuken of door kussens te maken in een identieke kleur.
Spelen met materialen met het oog op harmonie
Net zoals met kleuren kun je ook continuïteit of afscheiding in het leven roepen door te spelen met materialen.
- Voor vloerbekleding : je kunt beslissen om te werken met twee verschillende materialen, zoals parket voor je woonkamer en tegels (makkelijker te onderhouden bij spatten) voor de keuken. Of je kunt voor één en dezelfde vloerbekleding opteren (let erop dat je een praktische en onderhoudsvriendelijke optie kiest voor je keuken, bijvoorbeeld gepolijst beton).
- Voor meubels : ook hier kun je verwijzingen tussen de beide ruimtes creëren. Gebruik bijvoorbeeld het lichte hout van je werkblad voor je eettafel of een laag bijzettafeltje. Anderzijds kun je met je meubels ook voor een duidelijke afscheiding zorgen, door een eiland of een bar in te richten die fungeren als afbakening.
- Voor verlichting : ofwel gebruik je dezelfde armaturen in de keuken en in de woonkamer, ofwel wil je beide ruimtes van elkaar onderscheiden en kies je voor spots en wandlampen in de keuken en voor hanglampen in de woonkamer (of omgekeerd).
Een en dezelfde stijl
Hoeveel je ook wilt veranderen, belangrijk is dat je toeziet op een harmonische decoratie. Ook als je de verschillende leefruimtes wilt afbakenen, is het essentieel om een unieke esthetiek te behouden. Een landelijke keuken of een keuken in massief hout kan niet samengaan met een woonkamer en een eetkamer in industriële stijl. En een moderne witgelakte keuken past niet bij een rustieke stijl.
Een kleine, netjes opgeruimde keuken
Harmonie in huis begint bij deze basisregel: vergeet niet dat een keuken, vooral een kleine open keuken die uitgeeft op de eetkamer, strak en netjes opgeruimd moet zijn.
- Denk aan opbergruimte om te vermijden dat je werkblad overladen is met keukengerei of toestellen (mixer, keukenrobot, koffiezet, …).
- Geef de voorkeur aan inbouwapparaten en creëer op die manier een uniforme sfeer in heel jouw keuken.
- Geef een indruk van ruimte door te spelen met de hoogte. Je kunt bijvoorbeeld een klein rek voorzien bovenop je bovenkasten om plaats te winnen.
- Werk met slimme meubels : bevestig houders aan de achterwand van je keuken (bijvoorbeeld een magneetstrip voor messen), voorzie haken aan de onderkant van je bovenkasten om tassen op te hangen, werk met opvouwbare meubels, …