Harmonie tussen keuken en woonruimte, een kwestie van smaak

Ben je ook zo’n fan van de gezelligheid van open keukens? Dan kun je kiezen tussen twee oplossingen. Ofwel kies je voor een keuken die aansluit bij je woonkamer, ofwel ga je voor een keuken die nét dat tikkeltje anders is. In beide gevallen komt het erop neer dat de twee ruimtes eenzelfde sfeer ademen en dat je interieur een eigen toets krijgt.

De volledige ruimte inrichten als één geheel

De eerste oplossing voor je keuken is eenvoudig: zorg voor een perfecte integratie in de leefruimte en creëer eenzelfde ruimte. Eén open ruimte zonder afscheiding waarmee je je leefruimte gewoon doortrekt en groter maakt.

Ontdek onze catalogus

De minimalistische trend

Kies je ervoor om je keuken te laten opgaan in je interieur, dan ga je best voor een stijlvolle minimalistische stijl,  wat allesbehalve betekent dat je keuken onopvallend of eentonig moet zijn. Enkele voorbeelden: greeploze kasten in heldere en sobere kleuren (zoals wit of antraciet) met veel opbergmogelijkheden. Zo vermijd je dat toestellen je werkblad opeisen. Puurheid troef. De Scandinavische stijl is een goed voorbeeld van zo’n inrichting.

Een zachte en logische overgang

Geen afscheiding betekent ook dat je voor een mooie overgang moet zorgen. Gebruik eenzelfde kleur voor je muren, vermijd een kookeiland of bar die beide leefruimtes duidelijk van elkaar afscheiden en gebruik eenzelfde vloerbekleding. Waarom voor de meubels van je woonkamer niet kiezen voor dezelfde materialen en kleuren, om ze zo te laten aansluiten bij je keukenmeubels?

Denk wel goed na over zo’n ‘zachte’ overgang: het tv-meubel plaats je best zo ver mogelijk van de keuken zodat je niet gestoord wordt door het geluid van je tv. Tafel en stoelen daarentegen staan best zo dicht mogelijk bij de keuken zodat je niet te ver moet lopen als je het eten serveert.

Een duidelijke afscheiding tussen je uitgeruste keuken en je woonkamer

De tweede oplossing is op alle vlakken het tegenovergestelde van de vorige: in plaats van een uniforme ruimte te creëren, zet je juist in op bewust verschillen. Bij deze oplossing is het wel moeilijker om je open keuken en woonruimte goed bij elkaar te laten passen.

Twee ruimtes in één: inrichtingstips om een open ruimte af te bakenen

Aangezien het natuurlijk de bedoeling is om beide leefruimtes af te scheiden, doe je dit best op een zo duidelijk mogelijke manier: afzonderlijke vloerbekledingen (bijvoorbeeld parket in de woonkamer en tegels in de keuken), muren in verschillende kleuren, een kookeiland of bar die beide ruimtes fysiek van elkaar scheidt, een afscheiding in glas (een zeer hippe en populaire oplossing waarmee je een interieurstijl creëert), ... Tal van oplossingen om ruimtes af te bakenen.

Maak een afspraak

Coherentie boven

Je woning mag geen kakofonie worden, dus hou steeds in gedachten dat je een zekere harmonie wil bereiken, wat betekent dat je coherentie moet nastreven. Het interieur van je woning of appartement mag geen opeenstapeling zijn van onverenigbare stijlen, dat leidt namelijk tot een gebrek aan evenwicht in je inrichting.

Speel met je decoratie, laat bepaalde kleuren terugkomen en gebruik dezelfde materialen, ... Kortom: zorg voor een link tussen je open keuken en de woonkamer. Heb je een houten werkblad? Waarom laat je dit materiaal niet terugkeren in de meubels in je woonkamer? Of ‘spiegel’ de kleuren van je keukenkasten of muren en voeg hier en daar een extra toets toe, bijvoorbeeld in de nissen van je boekenkast. Dankzij het eindeloze aantal decoratietips kun je je verbeelding de vrije loop laten, zeker omdat een geslaagde harmonie tussen keuken en woonkamer het resultaat is van de juiste coherentie.

Nood aan wat hulp?

Onze adviseurs luisteren graag naar je plannen en helpen je bij het opmaken van een 3D-plan op maat. Neem contact met hen om je project te bespreken.

Gepubliceerd op 20.11.2020
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow