Benieuwd wat dit concept inhoudt? Neem de tijd om dit artikel door te nemen. Het bevat alle tips van onze èggo-experts over hoe je slow living kunt toepassen in de decoratie van je woning.

Slow living, wat is dat?

Slow living is de tegenpool van massaproductie, en is gebaseerd op een filosofie die duurzaamheid en milieuvriendelijkheid centraal stelt en waarbij voor natuurlijke en gerecycleerde materialen wordt gekozen. Het is meer dan een puur esthetische kwestie en kadert binnen een bewuste levensstijl die kwaliteit verkiest boven kwantiteit.

Het ontstaan

Slow life ontstond in de jaren ‘80. De ‘trage beweging’ kent haar oorsprong bij het Italiaanse ‘Slow Food’-fenomeen: een revolutie tegen de fastfood-cultuur.

Vandaag heeft het concept zich echter uitgebreid tot ver buiten de keukenwereld. Of het nu om ‘slow tourism’ gaat in de toeristische sector, om ‘slow working’ op de arbeidsmarkt of om ‘slow cosmetics’ in de wereld van de schoonheidsverzorging, slow is uitgegroeid tot een volledig aparte levensstijl.

Hoe pas je slow living toe in je interieur?

Ben je helemaal gewonnen voor slow decoration maar weet je niet hoe eraan te beginnen in je woonkamer? De basisregel is het optimaal benutten van je ruimte. Vermijd dat je woonkamer vol komt te staan met meubels en voorwerpen, het ene nog omvangrijker dan het andere. Integendeel!

Bekijk samen met ons de aanbevelingen van onze èggo-experts om je woonkamer om te toveren tot een plaats waar je helemaal ontkoppelt en tot rust komt.

De charme van zachte kleuren

Op decoratievlak begint slow living bij de keuze van de kleuren. Zachte en natuurlijke tinten zoals schakeringen van grijs, beige of groen zorgen voor een serene sfeer. Deze kleuren vormen de ideale manier om los te koppelen en volledig tot rust te komen.  Met onze èggo-eetkamermeubels brengen we een beetje hulde aan deze trend. Met grote zorg selecteerden onze designers een palet aan kleuren die een pure uiting zijn van slow living.

Grijstinten

Van lichtgrijs tot antracietgrijs via het subtiele taupegrijs: grijs past dankzij zijn vele nuances bij elke stijl. Het is trendy en tijdloos en combineert bovendien perfect met natuurlijke materialen zoals linnen of katoen.

Beeld je maar eens een woonkamer in met muren en vloer in grijstinten in combinatie met linnen meubels. Ideaal om volledig tot rust te komen na een werkdag.

Beige tinten

Beige is absoluut geen monolithische kleur, maar juist een symfonie van nuances, elk met haar eigen karakter en charme. Het kan gaan om zachte tinten zoals sahara-beige maar ook om rijkere tinten zoals honingbeige, en biedt een gevarieerd palet dat perfect bij elke smaak en stijl past. Beige is zoveel meer dan gewoon een tint en incarneert rust en licht, waardoor het perfect binnen het ‘slow living’-concept kadert.

Lichtgroene kleuren

Het zachte en discrete celadongroen bevindt zich ergens tussen Spaans groen (verdigrijs) en aquagroen en wekt een rustgevend gevoel op. Het heeft veel weg van lichte muntkleur en is perfect geschikt voor ‘slow living’-decoratie.

Celadongroen kun je op verschillende manieren in je woonkamer integreren. Het voegt een zachte tint toe zonder te overheersen, of je het nu gebruikt als dominante kleur (muurverf of behang) of in de vorm van gekleurde toetsen op het meubilair of in de decoratie van je woonkamer.

Het authentieke karakter van natuurlijke materialen

Hout, steen en natuurlijke vezels zijn materialen die heel eenvoudig en zo natuurlijk mogelijk zijn bewerkt. Deze materialen herinneren aan onze connectie met de natuur en stimuleren een leven met meer respect voor de natuur. Logisch dus dat natuurlijke materialen een van de pijlers van een ‘slow living’-interieur zijn.

De natuurlijke warmte van hout

Hout is een edel en authentiek materiaal en past als onmisbaar onderdeel van natuurlijke decoratie perfect binnen de trend van ‘slow living’. Hout bestaat in tal van verschillende stijlen en kleuren en past zo bij elk type decoratie. Of je nu een moderne look of eerder een rustieke stijl zoekt, hout is steeds een juiste keuze voor de meubels in je woonkamer of eetkamer.

De elegantie van steen

Natuursteen ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft als bijkomend voordeel dat het met de tijd verandert en patina ontwikkelt. Daarbij verliest het allesbehalve zijn charme maar wordt het juist nog mooier, om zo de geschiedenis en persoonlijkheid van je woning te weerspiegelen.

De zachtheid van natuurlijke vezels

Rotan

Deze plant behoort tot de familie van de palmboom en is bekend om haar lichtheid en stevigheid. Stoelen, lage tafels en zitbanken met rotan zijn een ideale keuze voor woonkamers en eetkamers.

Bamboe

Bamboe is dankzij zijn exotische allure en uitzonderlijke stevigheid eveneens een perfect materiaal voor je meubels en decoratievoorwerpen. Bamboe wordt ook gebruikt voor verlichtingsarmaturen, bijvoorbeeld om elegantie toe te voegen aan je belangrijkste leefruimte.

Riet

Riet maakt elk interieur lichter en gezelliger en wordt vaak gebruikt voor siermanden en hanglampen in de woonkamer.

De kunst van het opbergen

Wil je vermijden dat je ruimtes uitpuilen, dan kies je het beste voor opbergmeubels op maat, zoals gepersonaliseerde kasten. Zo verberg je in een handomdraai alles wat je liever uit het zicht houdt.

Bij èggo beschikken we ook over heel wat andere opbergoplossingen die binnen de ‘slow living’-filosofie passen.

Ladekasten

Meubels met lades vormen een handige oplossing om allerlei spulletjes op een beperkte oppervlakte op te bergen. Ze kunnen bijvoorbeeld slim geïntegreerd worden onder je tv-meubel. Bovendien zijn ladekasten net iets hoger, zodat je makkelijker bij je persoonlijke voorwerpen kunt. Kortom: een handige extra opbergruimte.

Modulaire legplanken

Kleine dagelijkse voorwerpen of decoratieve blikvangers in je woonkamer passen perfect op een open, modulaire legplank. Boeken, vazen, documenten, ...: door ze op een mooie manier te schikken creëer je een elegant en ordelijk interieur.

We helpen je bij de ‘slow living’-decoratie in je woning

De grote voordelen van de ‘slow life’-decoratietrend zijn zonder twijfel de eenvoud, soberheid en milieuvriendelijkheid. Aan creatieve oplossingen absoluut geen gebrek, met ontelbaar veel mogelijkheden om een interieur te creëren dat zowel knus als comfortabel is. Nu beschik je over alle troeven voor een interieurdecoratie die volledig binnen het ‘slow living’-concept past.

Weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Onze èggo-designers helpen je graag. We helpen je graag je woning om te toveren in een ware oase van rust, met een interieur dat een en al ‘slow living’ uitstraalt.

Vind een showroom
Meer info

Bespreek je project met ons

Maak een afspraak
Gepubliceerd op 23.08.2023
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow