1. De keuze van de kastfronten in je keuken

Naast de esthetische overwegingen moet je bij het kiezen van je kastfronten ook kijken naar de stevigheid, de levensduur, de onderhoudsvriendelijkheid en uiteraard de kostprijs. Wil je de meest duurzame oplossing? Dan is het Senso-assortiment echt iets voor jou!

De binnenkant van de kastdeur is gemaakt van houtdeeltjes die volledig uit gerecycleerde materialen bestaan. Enkel de afwerkingslaag is volledig nieuw. Hetzelfde geldt voor de poten van de meubels, die voor 50% van gerecycleerd materiaal zijn gemaakt.

Andere kastfronten, zoals Speed, Laser, Riva en Structura, bestaan dan weer voor meer dan 40% uit gerecycleerd materiaal. Je kiest zelf welk model het beste aansluit bij je smaak en interieur.

2. Het materiaal van het werkblad

Ben je op zoek naar een werkblad voor een duurzame keuken? Er bestaan tal van mogelijkheden, wij overlopen alvast onze twee favorieten.

Keramisch werkblad

Voor een milieuvriendelijke keuken die zowel stevig als mooi is, is een keramisch werkblad een ideale keuze! Zo’n werkblad is gemaakt van terracotta en pigmenten. Hierdoor is het niet alleen waterdicht, warmtebestendig en krasvrij, maar bevat het ook geen VOS (vluchtige organische stoffen). Hou er alleen rekening mee dat een keramisch werkblad duurder is dan andere materialen, al ben je wel zeker van een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Weet trouwens ook dat een hoge VOS-concentratie in een ruimte schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Je geur en smaak kunnen er bijvoorbeeld door veranderen.

Werkblad in natuursteen

Op dit type werkblad kun je zonder zorgen al je ingrediënten snijden en je hete pannen neerzetten. Veel soorten natuursteen zijn volledig waterdicht en vlekvrij en daardoor perfect geschikt voor werkbladen in keukens. De populairste soorten zijn marmer en graniet.

Qua onderhoud moet je bij sommige soorten natuursteen rekening houden met een specifieke behandeling. Vermijd sowieso bijtende producten, die sporen kunnen nalaten in natuursteen. Je maakt het beste gebruik van natuurlijke oplossingen, zoals klei en zuiveringszout. Wil je zeker zijn met welk schoonmaakproduct je je werkblad kunt schoonmaken? Vraag advies aan experts in keukeninrichting, zoals de èggo-adviseurs.

3. Milieuvriendelijke huishoudtoestellen

Huishoudtoestellen en duurzaamheid: kan dat samen? Toch wel! Huishoudtoestellen hebben een groot aandeel in het energieverbruik van een woning. Toch bestaan er wel degelijk toestellen die aan verschillende duurzaamheidscriteria voldoen. We geven je hier een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Inductiefornuis

Kies voor een inductiefornuis dat drie keer minder verbruikt dan een vitrokeramische kookplaat. Over de volledige levensduur is dat goed voor een besparing van € 550 en een CO2-verlaging van 130 kg.

Energielabel

Kies steeds voor toestellen met een interessant energielabel, zeker voor de koelkast en diepvriezer. Met een koelkast met C-label bespaar je tot € 72 per jaar in vergelijking met een koelkast met F-label.

Afmetingen koelkast

Zorg ervoor dat je koelkast niet groter is dan nodig! Zelfs met het allerbeste label verbruikt een grote koelkast meer energie. We raden aan om goed te kijken welke voedingsproducten je koel moet bewaren, om zo te weten welke je absoluut gekoeld moet houden en welke niet.

Sommige voedingsmiddelen, zoals eieren en groenten, hoeven niet per se in de koelkast bewaard te worden. Eén ‘koele’ ruimte in je woning is meer dan voldoende.

4. Spring zuinig om met water

Bij de zoektocht van een keuken die jouw stijl uitstraalt maar ook aan je wensen voor milieuvriendelijkheid voldoet, is het belangrijk dat je zuinig omspringt met water. Hierbij geven we je enkele tips die je thuis kunt toepassen.

Slimme kranen

Onderschat nooit het effect van een goed ontworpen kraan. Met kranen met zuinige straalregelaars beperk je je waterverbruik, maar ze bieden nog tal van andere voordelen! Zo ben je ook zeker van een constante en efficiënte waterstroom. Een klein stapje op ecologisch vlak uiteraard, dat echter grote invloed kan hebben op je totale verbruik.

Met de Quooker heb je geen plastic flessen meer nodig

Heb je een groot gezin of verbruik je veel flessenwater? Hoog tijd om eens stil te staan bij enkele gewoontes. Met de Quooker filter je het water van je kraan. Het resultaat? Zuiver en heerlijk lekker water, en bovendien heb je geen flessenwater meer nodig!

Hou je van bruiswater? Dan kun je zelfs spuitwater rechtstreeks uit je kraan halen. Luxe, gemak en duurzaamheid: de Quooker is een all-in-one-oplossing.

De plaats van de boiler

Bij het opwarmen van je water telt elke seconde. Door je boiler dicht bij je keuken te zetten, vermijd je dat er te veel warmte verloren gaat. Zo heb je sneller warm water én bespaar je energie. Wat wil een mens nog meer?

5. Slimme kasten en accessoires

Of je nu een aparte ruimte wenst voor je vers brood, een specifieke kast voor je flessen of zelfs een kast voor je bokalen: alles is mogelijk. Bij èggo is elk meubel speciaal ontworpen om aan een specifieke behoefte te voldoen.

Voeding bewaren = minder verspillen

Goede kasten zijn de beste manier om je voedingsproducten vers te houden en zo verspilling tegen te gaan. Wil je voeding bewaren zonder je koelkast overvol te steken? Gebruik dan accessoires zoals de ‘Pantry Box’.

Wat is dat? De Pantry-Box is een opbergsysteem dat je leven een stuk vergemakkelijkt. Hij heeft een plastic bodem, is makkelijk schoon te maken en heeft openingsgaten voor de ventilatie en om het vocht te laten ontsnappen. Het resultaat: je kunt je voedingsproducten langer bewaren.

Je kunt ook speciale keukenmeubels voor bulkproducten kiezen. Zo ben je alweer een stap dichter bij een afvalvrije keuken en komen je bokalen en andere verpakkingen in je keuken helemaal tot hun recht.

 

Meer weten over zero-waste of ‘zonder afval’

6. Makkelijk en ecologisch sorteren

een streven naar een duurzame keuken. Bovendien is sorteren meer dan een gewone handeling, het is een gewoonte die we dagelijks moeten toepassen. Bovendien draag je zo bij aan de bescherming van het milieu.

Daarom is het slim om te investeren in handige en gebruiksvriendelijke sorteervuilnisbakken. Speciaal voor jouw behoeften biedt èggo trouwens een hele reeks sorteervuilnisbakken.

Verleng de levensduur van je duurzame keuken

Met een regelmatig onderhoud van je keuken en elektrotoestellen verleng je hun levensduur. Als we onze dagelijkse toestellen langer kunnen gebruiken, hoef je ze minder vaak te vervangen en verlaagt dus hun ecologische voetafdruk. Wil je graag meer weten? Lees ons artikel over dit onderwerp.

Lees het artikel

Conclusie

Met deze tips ontwerp je een keuken die niet alleen functioneel en mooi is, maar die ook nog eens beperkte impact op het milieu heeft. Ga dus snel langs in een èggo-verkooppunt in je buurt om de keuken van je dromen te ontwerpen.

MEER INFO

Wil je meer weten over èggo?

Ontdek onze know-how Ontdek onze know-how
Gepubliceerd op 27.09.2023
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow