Kleding vouwen: de methode om plaats te besparen in je dressing

Ben je iemand die z’n spullen snel snel vouwt, of (erger nog) ze gewoon in een kast propt? Komt het door een gebrek aan tijd of gewoon omdat je er geen zin in hebt: kleding vouwen kan een hele opdracht zijn.

Toch gaat het om een heel belangrijke stap. Door je kleren goed te vouwen kun je de beschikbare ruimte maximaal benutten. Zo nemen ze namelijk minder plaats in en kun je er meer kwijt in je kast.

Welke technieken bestaan er om kleding te vouwen?

Sommige vouwtechnieken hebben hun nut al ruimschoots bewezen in onze dressings. We tonen je de drie populairste, elk met hun voor- en nadelen.

Klassieke vouwtechniek

Bij de klassieke vouwtechniek vouw je je kleding plat en stapel je ze vervolgens op de legplanken van je dressing. Bij een T-shirt, trui of hemd vouw je de mouwen ter hoogte van de schouders naar binnen en plooi je het kledingstuk horizontaal in tweeën. Bij broeken leg je de ene pijp op de andere en vouw je de pijpen horizontaal in twee of drie delen.

Een eenvoudige en snelle techniek. Het nadeel? In vergelijking met andere methodes neemt deze vouwtechniek meer plaats in op je legplanken of in je lades. Bovendien kun je moeilijker bij je kledingstukken, zeker bij die onderaan de stapel, waardoor de hele stapel kan omvallen als je een bepaald kledingstuk probeert te pakken.

Verticaal vouwen

Verticaal vouwen is ook bekend als de Marie Kondo-techniek. Bij deze techniek vouw je al je kleding rechthoekig, zodat je ze verticaal in een lade kunt leggen. Leg een T-shirt plat op een ondergrond, vouw één kant naar het midden en leg vervolgens de andere kant erboven. Vervolgens vouw je de onderkant in twee of drie keer naar boven zodat je een rechthoekige vorm krijgt.

Hoewel de Marie Kondo-techniek wat meer moeite en tijd vergt, is ze ideaal om de kastruimte optimaal te benutten en kun je meer kleren kwijt in je dressing. Bovendien vallen ze minder snel uit elkaar en wordt het geen rommeltje.

Oprollen

Nog een plaatsbesparende methode is vouwen in rollen! Het principe? Je kleding oprollen! Bij een T-shirt of hemd bijvoorbeeld sla je gewoon de mouwen naar binnen, vouw je het kledingstuk in de lengte in tweeën en rol je het vervolgens op. Voor andere kledingstukken geldt hetzelfde principe: eerst in tweeën vouwen en dan oprollen.

Ook hier gaat het om een handige plaatsbesparende methode, die trouwens ook vaak wordt gebruikt om kleding in een koffer of rugzak te steken. Hou er wel rekening mee dat ze niet voor alle kledingstukken geschikt is. Kleding in een dikkere of stijvere stof zoals truien of dikke broeken zijn verre van geschikt om op te rollen en nemen op die manier vaak zelfs nog meer plaats in je dressing in.

Welke vouwtechniek kiezen?

Leg je je T-shirts graag in stapels, hou je eerder van verticaal gerangschikte kledingstukken of ben je juist fan van compacte rollen? De keuze van de methode hangt af van je kastruimte en je kledingstukken. In lades vouw je je kleding het beste verticaal op of in rollen. Met legplanken en dikkere stoffen daarentegen zijn klassieke vouwtechnieken meer aangewezen.

Helemaal ideaal is methodes combineren en zo je dressing optimaal te benutten door de meest geschikte techniek te gebruiken.

Onze extra tips om je dressing te optimaliseren

Zin om nog een stapje verder te gaan? Maak gebruik van enkele handige tips om het allerbeste uit je dressing te halen.

Je kleren strijken

Strijk je kleren vóór je ze vouwt! Goed gestreken kleding kun je makkelijker (correct) vouwen en neemt na het vouwen bovendien minder plaats in. Bovendien is je kleding volledig kreukvrij als je ze uit je dressing haalt en kun je ze onmiddellijk dragen.

Gebruik lade-organisers

Nog een tip: gebruik een indelingssysteem of opbergkistjes in je lades om je spullen te organiseren. Verticaal gevouwen of opgerolde kledingstukken liggen op die manier netjes gerangschikt en vind je steeds makkelijk terug, ook je ondergoed en sokken.

Gebruik kleerhangers

Sommige kledingstukken lenen zich minder om te worden gevouwen, bijvoorbeeld omdat ze gemaakt zijn van een gevoeligere of dikkere stof, of omdat ze makkelijk kreuken. Door ze aan kleerhangers te hangen, blijven ze mooi recht en kreuken ze niet. De garderobekast van je dressing is perfect geschikt voor je dikke trui, mooie hemd, kostuumbroek of avondjurk.

Tip: ga voor dunne kleerhangers. Zo creëer je extra ruimte op de roede en kun je er nóg meer kleren aan hangen.

Haal kleding na het seizoen uit je dressing

Soms is sorteren de enige oplossing. Hoe mooi je je kledingstukken ook hebt opgevouwen, het heeft geen enkele zin om je legplanken vol te laten liggen met dikke truien en winterbroeken als deze totaal niet meer bij het weer passen. Leg spullen na het seizoen dus gewoon opzij. Door ze in een vacuümzak te steken, komt er waardevolle plaats vrij in je dressing.

Creëer je dressing op maat met èggo

Met netjes opgevouwen kleding kun je de ruimte van je dressing optimaal benutten. Maar ben je op zoek naar een op-en-top functionele dressing? Dan gaat er niets boven kasten op maat.

Bij èggo zijn we gespecialiseerd in interieurinrichting. Met onze opbergoplossingen creëer je een dressing op maat, volledig aangepast aan je behoeften en aan de afmetingen van je ruimte. Van de lades tot de legplanken over de garderobe en alle accessoires: bij ons vind je alles wat je nodig hebt om je ruimte om te toveren in de dressing van je dromen.

Maak een afspraak
Gepubliceerd op 03.07.2024
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow