Kleren sorteren

We raden aan om in het begin van de herfst of winter je kleding te sorteren, zodat er plaats vrijkomt voor je zomer- of winteroutfits.

Gooi ongebruikte kleding weg

Heb je een bepaald kledingstuk de afgelopen maanden gedragen? Voel je je er goed in? Zit het nog goed? Is het nog in voldoende goede staat om gedragen te worden? Is het antwoord op een van deze vragen ‘nee’, dan heeft het kledingstuk in kwestie duidelijk niets meer te zoeken in je kast of bij je thuis.

In dat geval moet je er gewoon afscheid van nemen, maar niet door het zomaar weg te gooien! Als het nog in goede staat is, kun je het een tweede leven geven door het te verkopen of weg te geven. Als het te versleten is om nog gedragen te worden en je het niet meer kan laten herstellen, gooi je het weg of recycleer je het. Knip het bijvoorbeeld in stukken om er (thee)doeken van te maken voor in je wasplaats, die altijd van pas kunnen komen in het huishouden.

Laat kleding voor het tussenseizoen gewoon in je dressing hangen

Heb je een eerste selectie gemaakt in je garderobe? Dan kun je nu beslissen of ze wel of niet in je dressing mogen blijven.

Telt je garderobe een trui die te warm is voor de zomer, maar die best wel aangenaam is voor iets koelere zomeravonden? Hou ze bij en laat ze netjes in je kast liggen. Met ons wisselvallige weer komt kleding voor het tussenseizoen altijd van pas.

Kleding die totaal niet bij het seizoen past: weg ermee

Is een kledingstuk echter veel te warm of juist te licht voor de zomer- of wintertemperaturen, laat het dan niet zomaar wegkwijnen achteraan een lade. Het zal daar sowieso gewoon maanden blijven liggen.

Haal het dus uit je kast zodat er plaats is voor andere en beter geschikte kleren of voor je nieuwe outfits.

Bewaar je kleding buiten het seizoen

Je hebt een hoop kleren die je wel wilt houden maar die niet meer geschikt zijn voor de temperaturen van dit seizoen? Bewaar ze tot je ze opnieuw kunt dragen.

Maak gebruik van opbergoplossingen

Bewaar je spullen mooi gewassen en netjes opgeplooid in afgesloten dozen of opberghoezen. Je gebruikt het beste stapelbare plastic dozen, die je makkelijker kunt opbergen. Om ruimte te winnen kun je trouwens ook vacuümzakken kopen. Daarin kun je makkelijk grote kledingstukken zoals manteljassen kwijt.

Onze organisatietip? Probeer je kleding per type op te bergen (hemden, jurken, schoenen enz.) en kleef op elke doos of zak een etiket zodat je alles makkelijk terugvindt.

Op de juiste plek opbergen

Je bewaart je spullen het beste op een droge, koele plaats. Plaats je kleren niet onder een lichtbron, zo kunnen ze verkleuren.

Bewaar ze bijvoorbeeld onder je bed of in een kast die je nergens anders voor gebruikt. Je kunt je kleding ook in de kelder of op zolder bewaren, op voorwaarde dat deze ruimtes goed geïsoleerd zijn. Anders kan het vocht je stof aantasten.

Organiseer de binnenkant van je dressing

Is de dressing de enige plek waar je je kleding kunt opbergen? Heb je genoeg legplanken om niet te moeten sorteren? In dat geval kun je je zomer- en winterkleding gewoon naast elkaar leggen, al moet je je dressing wel goed organiseren om alles overzichtelijk te houden.

Werk met seizoenscompartimenten

Scheid je garderobe indien mogelijk in twee zones in: de ene voor de zomer, de andere voor de winter. Verdeel deze zones vervolgens volgens het type kleding: hemden bovenaan, broeken onderaan enz. Delicate spullen die niet mogen kreuken, zoals bepaalde jassen, jurken of hemden, hang je aan kleerhangers. Extra tip: Rangschik je kleding binnen elke categorie volgens kleur, een gegarandeerd wauw-effect in je dressing.

Heb je meer afgescheiden zones nodig? Gebruik dan tussenschotten en afscheiders in je lades of zet dozen op je legplanken. Dat is vooral handig voor je sokken, ondergoed en accessoires, denk maar aan een lade-organizer om je winter- en zomersokken mooi apart te houden, een grote doos voor je wintersjaals, een andere voor je zomersjaaltjes enz.

Zorg ervoor dat je seizoensoutfits makkelijk toegankelijk zijn

Om je kleding binnen handbereik te hebben op het moment dat je ze nodig hebt, werk je het beste in de hoogte. Spullen die je minder vaak nodig hebt (dikke truien tijdens de zomer of lichte T-shirts in de winter), leg je bijvoorbeeld op de bovenste legplanken. Zo liggen outfits die bij het weer passen, steeds binnen handbereik.

Een andere mogelijkheid is om je kleding van dat moment vooraan te leggen. Als je bijvoorbeeld een aparte legplank hebt voor je truien, leg je de warmste ‘s zomers achteraan en de lichtere vooraan. Is de winter in aantocht en wordt het kouder, dan draai je beide stapels gewoon om.

Hoe de kastruimte zo goed mogelijk benutten?

Zit je na het sorteren, wegleggen en opbergen nog steeds met winter- of zomerkleding waarvoor je geen plekje vindt in je kast? Nee, je hoeft je favoriete outfits niet op te offeren.

Er bestaat een uitstekende oplossing om elke vierkante centimeter van je kast optimaal te benutten: een dressing op maat die je zó inricht dat alles van bij het begin mooi georganiseerd ligt en je over maximale kastruimte beschikt. Met enkele handige accessoires vindt elk kledingstuk zijn eigen plekje: een garderobelift of uittrekbare kledinghanger, een broekhanger, een stropdassenhouder, haakjes voor je zaken of schoenenhouders, ... Voor elk kledingstuk en elke smaak wat wils!

Èggo: je expert in kasten en optimalisatie

Èggo biedt je tal van slimme en mooie oplossingen om je interieur zo goed mogelijk te benutten en je spullen in elke ruimte van de woning op te bergen. Van woonkamer tot badkamer: wij hebben steeds jouw ideale kastoplossing. Wil je graag meer weten? Bezoek een van onze showrooms om je project met een adviseur te bespreken.

Vind een showroom
Meer weten

Nood aan meer informatie?

Maak een afspraak
Gepubliceerd op 28.05.2024
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow