Keramiek, wat is dat?

Keramiek is een uiterst stevig en zeer mooi materiaal, en wordt dan ook al eeuwenlang gebruikt. Het wordt gemaakt van natuurlijke bestanddelen zoals klei en steen. Deze worden zorgvuldig geselecteerd, onder extreme druk gezet en vervolgens op hoge temperatuur gebakken, om zo een dicht en stevig materiaal te verkrijgen. Door bestanddelen te combineren, krijgt keramiek een specifieke kleur en uitstraling

Waar keramiek vroeger vooral werd gebruikt voor aardewerk of voor vloertegels, kreeg het reeks nieuwe toepassingen en vinden we het vandaag ook terug in moderne keukens. Zo is het dankzij de nieuwe productietechnieken tegenwoordig mogelijk om keramische panelen in zeer grote afmetingen te snijden, waardoor werkbladen op maat in verschillende kleuren, texturen en afwerkingen perfect tot de mogelijkheden behoren. 

De voordelen van een keramisch werkblad

Keramiek vinden we ondertussen terug in heel wat keukens, en dat heeft het volledig te danken aan de talrijke voordelen.

Zeer stevig

Het werkblad is ongetwijfeld het meest gebruikte oppervlak van je keuken en moet dan ook zeer stevig zijn. Dat komt goed uit, want keramiek staat bekend om zijn extreme stevigheid: Het is bestand tegen krassen, warmte, vocht, vlekken en chemische producten.

Dagelijkse activiteiten als je groenten snijden, je pannen verschuiven, een gloeiend heet gerecht uit de oven neerzetten, eten of drank morsen, een vlek verwijderen met een schuursponsje, ... Geen enkel probleem voor je keramisch werkblad!

Lange levensduur

Het mag duidelijk zijn: keramiek wint de titel van supermateriaal voor onze keukens. En doordat je keramisch werkblad bestand is tegen slijtage, ongelukjes en de tand des tijds, gaat het extreem lang mee! Zo blijft je werkblad er jarenlang mooi uitzien, en is het dus een zeer duurzame en rendabele investering.

Onderhoudsvriendelijk

Anders dan een werkblad van natuursteen is een keramisch werkblad niet poreus. Zelfs de meest hardnekkige vlekken krijg je eruit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld massief hout of natuursteen heb je geen massa’s schoonmaakmiddelen en onderhoudsproducten nodig om het oppervlak in perfecte staat te houden.

Vergeet ook allerhande technieken om je werkblad mooi glanzend te houden of om vingervlekken op een matte afwerking te vermijden: Water en zeep volstaan om dit uiterst hygiënische werkblad makkelijk te reinigen. Het resultaat: je kunt je eten probleemloos en zonder het minste risico bereiden op je werkblad.

Esthetisch

Keramiek biedt tal van mogelijkheden op het vlak van design. Al naargelang de bestanddelen is een keramisch werkblad verkrijgbaar in verschillende kleuren, uitzichten en afwerkingen. Zo vind je keramische werkbladen in verschillende tinten zwart, wit of grijs, met of zonder structuur of nerven, met spikkels, ... Bovendien kun je je keramisch werkblad in een glanzende of matte uitvoering kiezen, volledig volgens de stijl van je keuken, om nog maar te zwijgen over een beton- of marmereffect. Voor ieder wat wils dus, ongeacht of je een moderne keuken of liever een keuken in cottage-stijl wilt.

Je kunt het werkblad trouwens volledig op maat laten maken! Zo past het perfect in de indeling van je keuken en ziet het er nooit overdreven massief uit. Een ideale keuze dus voor een kleine keuken.

Licht

In vergelijking met andere populaire materialen als graniet of kwarts is keramiek een licht materiaal, wat betekent dat je het werkblad makkelijk kunt bewerken en plaatsen.

Milieuvriendelijk

Steeds meer mensen kijken naar de milieuvriendelijkheid van een product, en dat is bij de aankoop van een nieuwe keuken niet anders. Keramiek is een zeer stevig en bijgevolg extreem duurzaam materiaal en is dus een uitstekende keuze voor je werkblad. Bovendien bevat het geen vluchtige organische stoffen (VOC’s). Deze zijn schadelijk voor de gezondheid en beïnvloeden de smaak en geur. Kortom, een keramisch werkblad is een uitstekende keuze voor elke keuken! 

Wel is het zo dat de productie van keramiek een energie-intensief proces vormt en dat het niet per se een ‘levenslang’ product is zoals natuursteen.

De nadelen van een keramisch werkblad

Hoewel een keramisch werkblad over alle troeven lijkt te beschikken, kent het ook een aantal nadelen.

Zoals?

Let op voor zware schokken. Keramiek mag dan wel extreem stevig zijn, toch kent het één zwak punt: hevige schokken. Zo kan een lelijk putje ontstaan wanneer een voorwerp met grote kracht op de rand of hoek valt. Wees dus voorzichtig wanneer je boven je werkblad met spullen aan de slag bent.

Hogere prijs

Vergeleken met andere materialen voor werkbladen is keramiek een vrij duur materiaal, al beschikt het gezien de stevigheid en duurzaamheid over een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Een keuken op maat? Daarvoor moet je bij èggo zijn!

Op zoek naar een nieuwe keuken? èggo begeleidt je bij het ontwerp van de keuken van je dromen! Onze adviseurs helpen je bij de keuze van de kasten en het werkblad, volledig volgens jouw smaak, voorkeur en voor elk budget. Materialen, kleuren, afwerking, ... Bezoek een van onze showrooms en maak je keuze uit ons ruime assortiment werkbladen.

Vind een winkel bij jou in de buurt
MEER INFORMATIE

Hulp nodig voor jouw project?

Maak een afspraak
Gepubliceerd op 01.12.2023
Meer informatie

Wil je meer weten over éggo

Ontdek onze knowhow